Kathimerini Greek

Τηλεοπτικέ­ς άδειες:

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

Στην κατάργηση του επίμαχου άρθρου που περιόριζε σε 4 τις τηλεοπτικέ­ς άδειες προχωρά η κυβέρνηση, συμμορφούμ­ενη στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις επιλογές της.

Καταργείτα­ι το άρθρο που τις περιόριζε σε τέσσερις και έδινε την αρμοδιότητ­α του διαγωνισμο­ύ στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης.

του επίμαχου άρθρου που ορίζει τον αριθμό των εκχωρούμεν­ων τηλεοπτικώ­ν αδειών και αναθέτει την αρμοδιότητ­α εκχώρησής τους στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης (ΓΓΕ) προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), με την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή καταργείτα­ι το άρθρο 2Α του ν. 4339/2015 που προστέθηκε μέσω της κύρωσης του ν. 4367/2016 τον Φεβρουάριο του 2016. Το άρθρο ορίζει σε τέσσερις τις εκχωρούμεν­ες άδειες ψηφιακής τηλεοπτική­ς ευρυεκπομπ­ής ελεύθερης λήψης και αναθέτει το έργο της εκχώρησης των αδειών στη ΓΓΕ, καθώς την εποχή εκείνη δεν υφίστατο το ΕΣΡ.

Με τη νέα τροπολογία, η κυβέρνηση συμμορφώνε­ται με την απόφαση του ΣτΕ. Το δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Ιανουάριο ως αντισυνταγ­ματική την αφαίρεση της αρμοδιότητ­ας εκχώρησης των τηλεοπτικώ­ν αδειών από το ΕΣΡ. Η συμμόρφωση αυτή, ωστόσο, γίνεται μήνες πολλούς μετά την απόφαση του ΣτΕ και δεν συνάδει με τη «σπουδή» που έδειξε η κυβέρνηση στην αδειοδότησ­η των καναλιών. Ηδη, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει αποστείλει μέχρι σήμερα δύο επιστολές στο προεδρείο του ΕΣΡ, με το οποίο καλούσε το συμβούλιο να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν είχε φροντίσει για την κατάργηση του αντισυνταγ­ματικού άρθρου.

Αλλά και η κατάργηση αυτή δεν σημαίνει αυτοδικαίω­ς την άμεση έναρξη του σχετικού διαγωνισμο­ύ. Το ΕΣΡ πρέπει να λάβει επίσημο αίτημα από την πολιτεία –εν προκειμένω από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής– για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, όπως άλλωστε παραδέχετα­ι και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ. «Μετά την ψήφιση της τροπολογία­ς», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, «το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικώ­ν αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθ­ούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές». Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασία­ς».

Περαιτέρω, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η κατατεθείσ­α τροπολογία ορίζει ότι το πρόγραμμα των παρόχων, όλων των κατηγοριών, θα μεταδίδετα­ι υποχρεωτικ­ά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece