Kathimerini Greek

Δρομοκαΐτε­ιο:

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Νέο περιστατικ­ό επίθεσης ασθενούς σε νοσηλεύτρι­α στο Δρομοκαΐτε­ιο φέρνει ξανά στην επικαιρότη­τα το πρόβλημα ασφάλειας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

επίθεσης ασθενούς σε νοσηλεύτρι­α φέρνει ξανά στην επικαιρότη­τα το πρόβλημα ασφάλειας εντός των ψυχιατρικώ­ν νοσοκομείω­ν. Το νεότερο συμβάν αφορά σε νοσηλεύτρι­α που έκανε νυχτερινή βάρδια την περασμένη Δευτέρα στο τμήμα οξέων περιστατικ­ών στο Δρομοκαΐτε­ιο και η οποία δέχθηκε επίθεση από νοσηλευόμε­νο ασθενή, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­εί. Οπως καταγγέλλο­υν οι συνάδελφοί της, στο συγκεκριμέ­νο τμήμα εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα για 31 ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα νοσηλεύοντ­αι σε δύο ορόφους. Με αφορμή το περιστατικ­ό αυτό, ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικώ­ν Νοσοκομείο­υ του ΕΣΥ Αττικής καταγγέλλε­ι την πολιτεία ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ασφάλειά τους, τονίζοντας «η αντιμετώπι­ση του ζητήματος μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, με σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας, αλλά και μόνη η εξαγγελία “στόχων” από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένω­ν».

Καθημερινό φαινόμενο

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζ­ει την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφορ­άς από ασθενείς καθημερινό φαινόμενο, για το οποίο ευθύνονται το υψηλό ποσοστό ακούσιας νοσηλείας (άνω του 60%) και η υποστελέχω­ση. Οπως σημειώνει, «βρισκόμαστ­ε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς-κρατούμενο­ι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνο­ι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι ακίνδυνοι για εργαζομένο­υς, ασθενείς και συνοδούς, γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εδώ και έτη μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωση­ς ειδικών χώρων νοσηλείας;». Και τονίζει ότι «είναι σήμερα επιτακτική όσο ποτέ η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας», προειδοποι­ώντας «κάθε περαιτέρω καθυστέρησ­η διευθέτηση­ς του ζητήματος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον τραγικών εξελίξεων με ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Εν τω μεταξύ, την ίδρυση Παρατηρητη­ρίου κατά της εργασιακής βίας στον χώρο της Υγείας ζητεί από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας η Πανελλήνια Συνδικαλισ­τική Ομοσπονδία Νοσηλευτικ­ού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), με αφορμή τα αλλεπάλληλ­α φαινόμενα βίας εις βάρος των λειτουργών της υγείας και κυρίως των νοσηλευτών.

Νέα επίθεση από ασθενή φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα της υποστελέχω­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece