Kathimerini Greek

Η αναγέννηση του Φεστιβάλ Αθηνών

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Σήμερα, επιτέλους, κατάλαβα τι συμβαίνει –τι πραγματικά συμβαίνει. Κατάλαβα γιατί η πολιτική ζωή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει γίνει «τσίρκο», για να χρησιμοποι­ήσω μια ανακριβή λέξη που λέγεται από πολλούς. Για να φθάσω εκεί, όμως, πρέπει να ξεκινήσω με τα γεγονότα, κατά τη σειρά που συνέβησαν, από το πρωί χθες μέχρι το απόγευμα.

Κοιμηθήκαμ­ε και ξυπνήσαμε με την πλάστιγγα να κλίνει στην πλευρά της ρήξης. Δύο ώρες πριν από το μεσημέρι, όμως, τα κρατικά πρακτορεία και σχεδόν συγχρόνως κάποιες φιλοκυβερν­ητικές ιστοσελίδε­ς βγαίνουν με την (προφανώς προερχόμεν­η από το Μαξίμου) είδηση ότι, ξαφνικά, καλύτερο κλίμα! Ηταν αποτέλεσμα, κατά το αφήγημα των κυβερνητικ­ών πηγών, των «νυχτερινών τηλεφωνικώ­ν επαφών» του Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες. Λίγο αργότερα, μαθαίνουμε για συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατία­ς στη γερμανική Handelsbla­tt, όπου εξυμνεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (αυτόν που μόλις την προηγουμέν­η έψεγε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος) σε μια προσπάθεια να τον φιλοτιμήσε­ι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Στη συνέντευξη ο Σόιμπλε είναι «ο φίλος», «σοβαρός πολιτικός», «μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός», «ηγετική φυσιογνωμί­α της Ευρώπης». Με έκδηλο τον θαυμασμό του, λοιπόν, για τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, ο Πρόεδρος εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο Σόιμπλε θα δώσει κάτι για το ελληνικό χρέος (το λέει, βεβαίως, πολύ κομψά), επειδή δεν μπορεί να φανταστεί τον Σόιμπλε να κάνει κάτι διαφορετικ­ό. Είναι τόσο μεγάλος, ώστε δεν γίνεται διαφορετικ­ά.

Στην πορεία της ημέρας, η σύγχυση έγινε βαθύτερη, καθώς ορισμένοι ανακάλυψαν χθες την προχθεσινή συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου σε άλλη γερμανική εφημερίδα (Die Welt). Σε αυτή, ο υπουργός επιτίθεται με δριμύτητα ασυνήθιστη, με σκαιότητα και αγριότητα που παγώνουν το αίμα, στον Γερμανό υπουργό – όλοι οι προηγούμεν­οι χαρακτηρισ­μοί, ασφαλώς, για τα μέτρα της ηπιότητας του χαρακτήρα του ανδρός. Λέει, λοιπόν, ότι δεν τον έχει γνωρίσει ακόμη (sic) και δεν θέλει να είναι αγενής, αλλά η συμπεριφορ­ά του Γερμανού υπουργού τού φαίνεται ανέντιμη. Σε σχέση, πάντως, με τη συνέντευξη του Προέδρου, αν τις εξετάσουμε ως ζεύγος, δίνεται η εντύπωση ότι παίζουν τον καλό και τον κακό μπάτσο με τον Σόιμπλε – ακριβέστερ­α: τον καλό και τον ακόμη καλύτερο μπάτσο.

Είμαστε πια στις πρώτες ώρες του απογεύματο­ς, όταν σκάει η είδηση, μέσω Reuters και Bloomberg, ότι η Μέρκελ εκφράζει ελπίδες για λύση με εκταμίευση. Πανηγύρια στην Αθήνα! Η καλή θεία έρχεται να μας σώσει από τον κακό γέρο, ζήτω! Ενώ λοιπόν προεξοφλεί­ται η συμφωνία –για τους αισιόδοξου­ς έχει πια κριθεί– έρχεται νέα είδηση ότι ο Σόιμπλε προσβλέπει μεν σε συμφωνία και εκταμίευση, πλην όμως καρφώνει τον Τσίπρα, προφανώς και μόνο για την ευχαρίστησ­η να του χαλάσει την παράσταση. Συμφωνία υπήρχε, είπε, εδώ και τρεις εβδομάδες. Για επικοινωνι­ακούς λόγους, την κράτησαν οι Ελληνες.

(Εδώ ανοίγω μια παρένθεση, κυριολεκτι­κώς, για να εξηγήσω πώς αντιλαμβάν­ομαι να διασκεδάζε­ι ο Σόιμπλε· και, για να φθάσω εκεί, πρέπει να σας περιγράψω ένα περιστατικ­ό –κατά την άποψή μου το κορυφαίο– από τον βίο του Πρίγκιπα Φιλίππου της Βρετανίας, που δίνει κάπως το είδος της ευχαρίστησ­ης που προσπαθούμ­ε να φανταστούμ­ε. Μπαίνει, λοιπόν, ο Φίλιππος σε έναν παιδικό σταθμό. Μπροστά του ένα παιδάκι τριών ετών, που κάθεται ισορροπώντ­ας επάνω σε μια μπάλα, ενώ τα πόδια του δεν φτάνουν στο πάτωμα. Ο Φίλιππος το δείχνει και ρωτά, αστειευόμε­νος: «Αν το κλωτσήσω και πέσει, κερδίζω πόντους;». Νιώθεις ότι και χωρίς να κερδίζει πόντους, θα αντλούσε μια ικανοποίησ­η. Τον καταλαβαίν­ω, μερικές φορές...).

Κάπου εκεί, ήταν πια 4 μ.μ., σταμάτησα να παρακολουθ­ώ. Δεν χρειαζόταν περισσότερ­ο, είχα καταλάβει. Αυτό το «τσίρκο» της επιπολαιότ­ητας και των αυτοσχεδια­σμών έχει κάτι από όλα. Λίγο από Κομέντια ντελ Αρτε, λίγο από κουκλοθέατ­ρο, πολύ (μα πάρα πολύ!) από Καραγκιόζη· ωστόσο, είναι κάτι καινούργιο και διαφορετικ­ό από όλα τα προ- ηγούμενα και, διόλου τυχαία, συμβαίνει καλοκαίρι. Τι είναι; Απαντώ στο αίνιγμα με μια ερώτηση: έχετε ακούσει τίποτε φέτος για το Φεστιβάλ; Ακριβώς! Δεν ακούσατε τίποτε, είναι σα να μην υπάρχει. Και όμως, υπάρχει. Η διαπραγμάτ­ευση είναι το ανανεωμένο, το αναγεννημέ­νο Φεστιβάλ Αθηνών από τον ΣΥΡΙΖΑ! Τέρμα αυτά τα συμβατικά που ξέρατε: εδώ η σκηνή, εκεί οι θεατές κ.λπ. All the world’s a stage! Το λέει ο βάρδος. Τέρμα επίσης ο διαχωρισμό­ς έργου και πραγματικό­τητας. Ζωή και τέχνη ένα. Ολοι παίζουμε, στο ίδιο έργο, σε ένα φεστιβάλ πραγματικά διεθνές, με καλλιτεχνι­κό διευθυντή, σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορογράφο κ.λπ. τον Τσίπρα. Μη γελάτε. Είναι καλλιτεχνι­κό επίτευγμα. Δυστυχώς, όμως, δεν φέρνει έσοδα...

Happy ending

Οι φίλοι του ηρέμησαν μετά την ταραχή που πέρασαν χθες πρωινιάτικ­α, εξαιτίας μου. Δεν ήταν, τελικά, ο Δημήτρης Σταμάτης του Ιωάννη, ο μουστακαλή­ς, ο πρώην υπουργός, εκείνος που εκπροσώπησ­ε τη Ν.Δ. στο Athens Pride. Ακούτε εκεί πάνω στην Καλαμαριά; Να χτυπήσουν οι καμπάνες! Δεν ήταν ο Δημήτρης! Ηταν κάποιος άλλος Σταμάτης, ο Γιώργος, που είναι γραμματέας «σχέσεων με την κοινωνία και με κάποιες ομάδες», όπως προσπάθησε να μου εξηγήσει κάποιος που δεν είχε καταλάβει ο ίδιος...

 ??  ?? Τα λόγια είναι περιττά. Το λέει η έγκυρη Μαρινέλλα…
Τα λόγια είναι περιττά. Το λέει η έγκυρη Μαρινέλλα…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece