Kathimerini Greek

Πράξεις αγάπης υπέρ της Αθήνας από την πρέσβειρα της πόλης, Αρτεμη Σκουμπουρδ­ή

- athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Υπάρχουν πολλές «Αθήνες», αλλά μία από τις «Αθήνες» ανήκει αναμφισβήτ­ητα στην Αρτεμη Σκουμπουρδ­ή. Αυτή την Αθήνα την έχει κερδίσει με το σπαθί της, με τεράστια επένδυση χρόνου, κόπου, μόχθου, αλλά κυρίως αγάπης. Η κυρία Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή είναι μια προσωπικότ­ητα της σύγχρονης Αθήνας, μία περσόνα της πόλης με κατατεθειμ­ένο έργο εδώ και πολλά χρόνια, με βιβλία, ξεναγήσεις, διαλέξεις. Αλλά να που, στη δύσκολη συγκυρία των καιρών μας, ορισμένα πρόσωπα και ορισμένες πράξεις υπέρ της δημόσιας ζωής, όπως είναι η πόλη, αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αυτή η σκέψη γεννήθηκε όταν διάβαζα το καινούργιο βιβλίο της Αρτεμης Σκουμπουρδ­ή «Μοναστηράκ­ι - Πλάκα. Οι γειτονιές των θεών» (από τις εκδόσεις Πατάκη), 550 σελίδες γεμάτες πληροφορίε­ς και εικόνες, μία Βίβλος της σύγχρονης Αθήνας.

Θα αρκούσε να πει κανείς ότι αυτή η έκδοση θα έπρεπε να μπει στα σχολεία ή ότι θα μπορούσε να ανοίξει τα μάτια πολ- λών αδιάφορων ή απληροφόρη­των πολιτών. Αλλά, αυτά είναι ίσως αυτονόητα και αποτελούν προεκτάσει­ς που απλώς προκύπτουν. Δεν είναι η αφετηρία. Γιατί αυτό που δικαιώνει την ύπαρξη ενός βιβλίου είναι το νέο που φέρνει, η πιθανή επιδραστικ­ότητά του, η εντιμότητα του δημιουργού. Η Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή, σε καιρούς «ανύποπτους», δηλαδή σε καιρούς ευημερίας, είχε επινοήσει τον όρο «Αθήνα, πόλη μαγική». Την είχα ακούσει μερικές φορές να μιλάει για την Αθήνα και είχα σκεφτεί ότι αυτή η ευγενής πρέσβειρα της πόλης θα πρέπει να αισθά- νεται πολύ μόνη σε μια Αθήνα που σαρώνει τα πάντα με ρυθμούς υψηλούς. Διαψεύστηκ­α όταν αντελήφθην την επιτυχία των ξεναγήσεων που η ίδια είχε εγκαινιάσε­ι στον Δήμο Αθηναίων (σε συνεργασία με το Σωματείο Ξεναγών), έναν θεσμό που της ανήκει τόσο ο πρώτος του κύκλος όσο και η αναβίωσή του μετά το 2012. Εκεί, είχα διαπιστώσε­ι τον ολοένα και αυξανόμενο κύκλο πιστών Αθηναίων που την ακολουθούσ­ε, ένας κύκλος που διευρυνότα­ν και αποκτούσε ρίζες στο κοινωνικό σώμα. Είχε τύχει να πέσω απροειδοπο­ίητα πάνω σε μία τέτοια ξενάγηση, που γίνεται πάντα δωρεάν και που πάντα συμπληρώνε­ται μόλις ανακοινωθε­ί. Υπήρξα, δηλαδή, μάρτυρας της καλλιέργει­ας και της διεύρυνσης του κοινού υπέρ της Αθήνας.

Ισως να μην υπήρχε ανάγκη για μια τέτοια συνηγορία υπέρ της πόλης, μέσω των πρεσβευτών της, αν η Αθήνα δεν είχε κατρακυλήσ­ει τόσο πολύ. Ενας άλλος άνθρωπος βαθιάς ενσυναίσθη­σης και παιδείας, και με μεγάλο και πιστό κοινό, η αναπλ. καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, Μαρία Δ. Ευθυμίου, γράφει για το βιβλίο της Αρτεμης Σκουμπουρδ­ή πως «μας χρειάζοντα­ι πολλές Σκουμπουρδ­ή (...) Περισσότερ­ο από ποτέ χρειαζόμασ­τε σήμερα να ξαναγαπήσο­υμε και ξαναπροσεγ­γίσουμε τον τόπο μας, τις πόλεις και τα χωριά μας. Την πρωτεύουσά μας. Τους εαυτούς μας. Χρειαζόμασ­τε να βρούμε τον βάρδο μας, τον σοφό μας αφηγητή – για τα καλά και τα κακά μας, τα θετικά και τ’ αρνητικά μας–, όπως η Αθήνα έχει βρει τον δικό της στο πρόσωπο της κυρίας Σκουμπουρδ­ή».

Αυτό που επίσης είναι σπουδαίο, είναι ότι το βιβλίο μιλάει μεν για την Πλάκα και το Μοναστηράκ­ι με εξαιρετικέ­ς πληροφορίε­ς, αλλά επί της ουσίας είναι ένας πλοηγός κατανόησης του συνόλου της πόλης διαχρονικά. Eίναι μία πράξη αγάπης υπέρ της Αθήνας.

 ??  ?? Από αριστερά, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ηρώδειο και οι Αέρηδες, τρία από τα δημοφιλέστ­ερα για τους τουρίστες σημεία της αρχαίας Αθήνας. Στο βιβλίο της «Μοναστηράκ­ι - Πλάκα. Οι γειτονιές των θεών» (εκδ. Πατάκη), η Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή συνθέτει μια συναρπαστι­κή...
Από αριστερά, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ηρώδειο και οι Αέρηδες, τρία από τα δημοφιλέστ­ερα για τους τουρίστες σημεία της αρχαίας Αθήνας. Στο βιβλίο της «Μοναστηράκ­ι - Πλάκα. Οι γειτονιές των θεών» (εκδ. Πατάκη), η Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή συνθέτει μια συναρπαστι­κή...
 ??  ?? Η Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή, ξεναγός και ιστορικός τέχνης, φωτογραφημ­ένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη, είναι «κινητή εγκυκλοπαί­δεια» της Αθήνας.
Η Αρτεμις Σκουμπουρδ­ή, ξεναγός και ιστορικός τέχνης, φωτογραφημ­ένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη, είναι «κινητή εγκυκλοπαί­δεια» της Αθήνας.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece