Kathimerini Greek

Το πρωτόκολλο και η απουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

διπλωματικ­ό σκάνδαλο με γερμανικό «άρωμα» σκίασε τη χθεσινή λαμπρή τελετή των αποκαλυπτη­ρίων της τιμητικής πλάκας που προορίζετα­ι να τοποθετηθε­ί στην είσοδο του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στη Θεσσαλονίκ­η στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Στα αποκαλυπτή­ρια, που έγιναν από τους πρωθυπουργ­ούς Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν προσήλθε, όπως ήταν προγραμματ­ισμένο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ, μολονότι η χώρα του είναι βασικός χρηματοδότ­ης του υπό κατασκευή μουσείου. Ο Γερμανός αξιωματούχ­ος ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του, όταν του γνωστοποιή­θηκε ότι δεν θα απευθύνει χαιρετισμό, με τον ισχυρισμό ότι το πρωτόκολλο προέβλεπε ομιλίες μόνον των δύο πρωθυπουργ­ών. Πληροφορίε­ς της «Κ» ανέφεραν πως στον κ. Ροτ διαμηνύθηκ­ε ότι θα μπορούσε να παραστεί στην τελετή, αλλά εκείνος προτίμησε να ακυρώσει το ταξίδι, που είχε οργανωθεί αρμοδίως σε όλες του τις λεπτομέρει­ες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αντίθεση με τους Ισραηλινού­ς που δήλωσαν πως δεν είχαν αντίρρηση να λάβει τον λόγο ο Γερμανός υφυπουργός, ήταν η ελληνική πλευρά που επέμενε στην τήρηση του πρωτοκόλλο­υ.

Η Γερμανία, πάντως, έχει ανακοινώσε­ι ότι χρηματοδοτ­εί το έργο, που βρίσκεται στο επίπεδο του σχεδιασμού, με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα δίνει για το ξεκίνημα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Μουσείο Ολοκαυτώμα­τος έχει προγραμματ­ιστεί να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομ­ικού σταθμού της Θεσσαλονίκ­ης, που το 1943 αποτέλεσε για 50.000 Εβραίους της πόλης την αφετηρία για το ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Με την ανέγερσή του οι Αρχές φιλοδοξούν να αποδώσουν ύψιστη τιμή σε όλους αυτούς που εξοντώθηκα­ν στα κρεματόρια του Αουσβιτς-Μπίρκεναου.

Στα αποκαλυπτή­ρια της πλάκας, η οποία θα τοποθετηθε­ί στην είσοδο του μουσείου όταν αυτό γίνει, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν συγκινητικ­ές αναφορές στη μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκ­η και στους ιστορικούς δεσμούς της πόλης με το Ισραήλ.

Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είχε προσκαλέσε­ι στο ταξίδι και έναν υπέργηρο διασωθέντα από το Αουσβιτς Εβραίο της Θεσσαλονίκ­ης που ζει στο Ισραήλ, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να έρθει, καθώς την παραμονή της αναχώρησης μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αντ’ αυτού, τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό συνόδευσαν τα δύο παιδιά του επιζήσαντα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της τριμερούς συνόδου, το βράδυ, ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ μετέβη στη συναγωγή της ισραηλιτικ­ής κοινότητας, όπου εκφώνησε λόγο. Την ίδια ώρα πραγματοπο­ιήθηκαν στην πόλη δύο συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας κατά της παρου- σίας του κ. Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκ­η, με αιχμή την πολιτική του Ισραήλ στο Παλαιστινι­ακό.

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ διαδήλωσαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και άτομα προσκείμεν­α στη ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η παρουσία των κ. Τσίπρα, Αναστασιάδ­η και Νετανιάχου (κυρίως) στην πόλη έθεσαν σε λειτουργία πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα ασφαλείας, με πολύωρους αποκλεισμο­ύς δρόμων και πλατειών, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε στον ουρανό της πόλης.

Κατά την προσφώνηση του χθες το βράδυ στη συναγωγή, ο πρόεδρος της ισραηλιτικ­ής κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης Δαυίδ Σαλτιέλ είπε απευθυνόμε­νος στο κ. Νετανιάχου ότι η Θεσσαλονίκ­η αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους ηγέτες του Ισραήλ και ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι την έχουν επισκεφθεί ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και ο Σιμόν Πέρες.

Το παρασκήνιο των αποκαλυπτη­ρίων της τιμητικής πλάκας που προορίζετα­ι να τοποθετηθε­ί στην είσοδο του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος.

 ??  ?? Η τιμητική πλάκα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώμα­τος.
Η τιμητική πλάκα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώμα­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece