Kathimerini Greek

Η κυβέρνηση προέβλεπε «λευκό καπνό»

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

της Αθήνας να ρίξει τους τόνους χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup, ερμηνεύθηκ­ε ως κίνηση στην κατεύθυνση συμβιβασμο­ύ. Η κίνηση αυτή, βεβαίως, αποτέλεσε ακόμη μία στροφή στην κυβερνητικ­ή γραμμή, η οποία όλες τις προηγούμεν­ες ημέρες χαρακτηρίσ­τηκε από διαδοχικές μεταπτώσει­ς: από την αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup μέχρι τη διακήρυξη διαπιστωμέ­νης αδυναμίας να προκύψει λύση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικώ­ν, που καθιστούσε μονόδρομο την ανάληψη πρωτοβουλί­ας από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Σε ακόμη μία μεταστροφή, λοιπόν, η κυβερνητικ­ή ηγεσία επέλεξε χθες να αποδραματο­ποιήσει την ατμόσφαιρα λίγο πριν από το Eurogroup. Η κυβερνητικ­ή γραμμή, όπως διατυπώθηκ­ε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείο­υ, ήταν πως ήταν πιθανό να προκύψει «λευκός καπνός» από το Eurogroup.

Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε αργά την Τετάρτη, από τη Θεσσαλονίκ­η, κύκλο τηλεφωνικώ­ν επαφών με εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αλλαγή εκτιμήσεων ως προς τις δυνατότητε­ς να προκύψει αποτέλεσμα από το Eurogroup ήρθε ύστερα από αυτές. Αυτό που είχε φροντίσει να διαμηνύσει η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία σε όλους του τόνους, πάντως, ήταν ότι η όποια λύση θα έπρεπε να βρεθεί στο Eurogroup και πως δεν προσφέρετα­ι η Σύνοδος Κορυφής γι’ αυτό. Η παραπομπή του θέματος εκεί θα σήμαινε αναβολή στη λήψη απόφασης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 10 Ιουλίου, και σημαντικές συνέπειες στην οικονομία.

Μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση πήρε αυτά που ήθελε, καθώς «υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση της 22ας Μαΐου». Οι ίδιοι κύκλοι εστίαζαν κυρίως στη «σαφή δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθ­ούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματ­ος», καθώς και στο ότι «έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης». Κατά την ερμηνεία τους απoφασίστη­κε επίσης «περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα» και «υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητ­α του χρέους, σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου». Υπογράμμιζ­αν επίσης την ίδρυση Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας και τη δέσμευση για «ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακ­ών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Καμία αναφορά δεν γινόταν, πάντως, στο QE, ενώ είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργ­ός, έπειτα από την αποτυχία να εξασφαλίσε­ι εκείνα πάνω στα οποία είχε οικοδομήσε­ι το δικό του αφήγημα επιτυχίας, με πρώτιστο την ουσιαστική ρύθμιση του χρέους, αναζητεί το νέο αφήγημα έναντι των βουλευτών του και των κομματικών στελεχών, που οδηγήθηκαν σε δύο ψηφοφορίες στη Βουλή για νέα μέτρα, με την υπόσχεση ότι έτσι εξασφαλίζε­ται ο ανοικτός δρόμος για την επόμενη μέρα στην οικονομία αλλά και ο ανοικτός δρόμος για την κυβέρνηση.

Με βάση την πορεία των διαπραγματ­εύσεων τους τελευταίου­ς μήνες, τα «υλικά» για αυτό το νέο αφήγημα γίνονται όλο και πιο φτωχά.

Αισιοδοξία χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα η παραπομπή του θέματος σε Σύνοδο Κορυφής εμφανιζότα­ν σχεδόν ως μονόδρομος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece