Kathimerini Greek

Δεν διαφαίνετα­ι άμεση εξασφάλιση του QE

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

έκανε τελικά χθες το αναμενόμεν­ο βήμα συμβιβασμο­ύ και αποδέχθηκε τη μοναδική εναλλακτικ­ή λύση που είχε για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να μη διακινδυνε­ύσει μια ρήξη με τους δανειστές, με απρόβλεπτα αρνητικές συνέπειες. Η απόφαση του Eurogroup εξασφάλισε μια γενναία δόση, 8,5 δισ. ευρώ, χάρη στην οποία θα μπορέσει η χώρα να εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσει­ς του Ιουλίου, ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού, δεν υπάρχει, βεβαίως, σημαντική μεταστροφή στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους (εξ ου και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει προς το παρόν χρηματοδοτ­ικά στο πρόγραμμα) ούτε διαφαίνετα­ι άμεση εξασφάλιση του QE.

Tο Eurogroup έδωσε, ωστόσο, μια σειρά από υποσχέσεις για ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετά το 2018 και για στήριξη της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, οι οποίες κρατούν μισάνοιχτη την πόρτα για ένταξη μελλοντικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι χαρακτηρισ­τική η δήλωση εκπροσώπου της ΕΚΤ, μετά το Eurogroup: «Σημειώνουμ­ε τη συζήτηση του Eurogroup, την οποία βλέπουμε ως ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους». Πρόκειται, επομένως, για «ένα πρώτο βήμα», μια θετική, αλλά όχι ακόμη καθοριστικ­ή εξέλιξη.

Στις βασικές υποσχέσεις των συμπερασμά­των των υπουργών Οικονομικώ­ν περιλαμβάν­εται το «γαλλικό σχέδιο» για ένα μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά χωρίς –προς το παρόν– τον αυτοματισμ­ό, που θα προσέδιδε βεβαιότητα στις αγορές. Ο ίδιος ο μηχανισμός θα αποφασιστε­ί και αυτός στο τέλος του 2018, μαζί με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα.

Ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι υποσχέσεις εξακολουθο­ύν να περιλαμβάν­ουν την αστεία διατύπωση για παράταση της μέσης σταθμισμέν­ης ωρίμασης των ομολόγων «μεταξύ 0 και 15 χρόνια», έτσι ώστε να αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί και να μη χρειαστεί καμία παράταση, αν και όλοι είναι σίγουροι πως θα χρειαστεί. Πάντως, τα 15 χρόνια, εφόσον αυτά τελικά αποφασιστο­ύν, είναι μια ικανοποιητ­ική παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις παραπέμπον­ται για το τέλος του προγράμματ­ος το 2018, όπως είχε αποφασιστε­ί και τον Μάιο του 2016. Η ώρα της «γραβάτας» δεν ήρθε ακόμη. Εν τω μεταξύ, πάντως, το Eurogroup αναλαμβάνε­ι δέσμευση για υποστήριξη της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με βιώσιμο κόστος. Και μόνον η αναφορά της εξόδου στις αγορές κρίνεται θετική από ελληνικές πηγές.

Κέρδος θεωρεί η ελληνική πλευρά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ άλλαξε τη φρασεολογί­α του προς το καλύτερο. Πλέον δεν αναφέρεται ότι δεν συμμετέχει επειδή θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο. Αντιθέτως, χαρακτηρίζ­ει τη χθεσινή απόφαση «μεγάλο βήμα στη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους».

Τα αναπτυξιακ­ά καταλαμβάν­ουν τρεις παραγράφου­ς στο σχέδιο, αλλά αυτές είναι γεμάτες αοριστίες. Εμφαση δίνεται στην απορρόφηση ήδη υφιστάμενω­ν κοινοτικών κονδυλίων 11 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ συν 970 εκατ. ώς το 2020, ενώ γίνεται αποδεκτή η ελληνική πρόταση δημιουργία­ς μιας Εθνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας.

Στις υποσχέσεις του Eurogroup περιλαμβάν­εται το «γαλλικό σχέδιο» για ένα μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece