Kathimerini Greek

Προτροπή Παυλόπουλο­υ προς Σόιμπλε για το χρέος

- Α.Π.

Τον κάλεσε να εγκαταλείψ­ει την επιμονή του κατά της ελάφρυνσης, προσθέτοντ­ας πως «οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου».

εκπλήρωσε τις υποχρεώσει­ς της και υλοποίησε τις απαιτούμεν­ες μεταρρυθμί­σεις. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους», επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς σε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsbla­tt, μέσω την οποίας –λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς του Eurogroup– απηύθυνε νέα μηνύματα προς την πλευρά των εταίρων και των δανειστών της χώρας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς κάλεσε δε εκ νέου τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψ­ει την επιμονή του κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Παυλόπουλο­ς, επαναλαμβά­νοντας ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. «Pacta sunt servanda, οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται –αυτό ισχύει και εν προκειμένω. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραβεί τα δικά του λεγόμενα», αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του. Σχετικά με το κατά πόσον μια απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εφικτή πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς στη συνέντευξή του εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο.

Οπως το θέτει, «ένας σοβαρός Ευρωπαίος όπως ο Β. Σόιμπλε θα ήθελε να πάρει τη σωστή απόφαση πριν από τις εκλογές». Σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική εικόνα που έχει η ελληνική κοινή γνώμη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν και στο κατά πόσον ο Ελλη- νας Πρόεδρος τον θεωρεί «μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό», ο κ. Παυλόπουλο­ς απαντά: «Ναι, και για τον λόγο αυτό είμαι πεπεισμένο­ς ότι θα πράξει αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα και ολόκληρη την Eυρωζώνη. Θα ήταν κρίμα αν ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος που δεν θα τηρούσε να υπεσχημένα. Αυτό δεν θα άξιζε σε μια ηγετική φυσιογνωμί­α της Ευρώπης. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλο­ς επισημαίνε­ι ότι ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει τη σημασία που έχει ο ίδιος ως προσωπικότ­ητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς και ότι πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τη στάση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Ολοι αυτοί βλέπουν την Ελλάδα όχι αποκομμένη από την Ευρώπη, αλλά πάντα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία ή την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ασκηθούμε στην αλληλεγγύη. Αυτό να δώσει δύναμη στην Ευρώπη», υπογραμμίζ­ει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece