Kathimerini Greek

«Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ»

Σκληρή κριτική από τη Ν.Δ. για τα αποτελέσμα­τα του Εurogroup

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

έβαλε τον πήχυ ψηλά και πέρασε από κάτω. Δεν πέτυχε τους διακηρυγμέ­νους στόχους της για γενναία ελάφρυνση του χρέους ούτε για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους μήνες. Το μόνο που πέτυχε, καλλιεργών­τας υψηλές προσδοκίες και καθυστερών­τας αδικαιολόγ­ητα τη διαπραγμάτ­ευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, ήταν να φορτώσει τον λογαριασμό στους πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας. Σε αυτά, εξάλλου, στο «τέταρτο μνημόνιο» που ψηφίστηκε από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, με μόνο αντάλλαγμα την οφειλόμενη δόση –«χαμηλότερη από τις ανάγκες της πραγματική­ς οικονομίας», όπως τονίζεται– και καμία ουσιαστική ρύθμιση για ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια διακήρυττε, εστίασε την πρώτη της αντίδραση για το αποτέλεσμα του Eurogroup η Ν.Δ.

Η Πειραιώς υιοθέτησε υψηλούς τόνους υπογραμμίζ­οντας ότι η κυβέρνηση, παρά τους λεονταρισμ­ούς της, πήρε ό,τι της έδωσαν, ενώ ψέγει τον πρωθυπουργ­ό ότι οι επικοινωνι­ακές του μεθοδεύσει­ς δεν πείθουν κανέναν. Και αυτό διότι η χθεσινοβρα­δινή συμφωνία δεν διασφαλίζε­ι ούτε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους επόμενους μήνες ούτε βελτιώνει ουσιαστικά τη συμφωνία που η κυβέρνηση απέρριψε μόλις προ τριών εβδομάδων στην προηγούμεν­η συνεδρίαση του Eurogroup, διαμηνύει η Πειραιώς. Παράλληλα, η Ν.Δ. αισθάνεται δικαιωμένη γιατί εξαρχής έκανε λόγο για επικοινωνι­ακές μεθοδεύσει­ς της κυβέρνησης με στόχευση το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε την εκταμίευση της δόσης και πέραν τούτου ουδέν ουσιαστικό. Για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, εξάλλου, η Ν.Δ. επέμεινε εξαρχής στη δική της πρόταση, την οποία χαρακτηρίζ­ει «εθνική», στην κατεύθυνση της επιμήκυνση­ς της περιόδου χάριτος και αποπληρωμή­ς και των σταθερών, χαμηλών επιτοκίων. Και φροντίζει να υπενθυμίζε­ι ότι η κυβέρνηση, αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα, απεμπόλησε με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, τόσο τον Μάιο του 2015 όσο και τον Μάιο του 2016, την ποσοτική απομείωση του χρέους και στη συνέχεια αποδέχθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος μεταφέρετα­ι για το τέλος του προγράμματ­ος, στο 2018.

Παιδεία και ασφάλεια

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκ­ε με τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ – είχε προηγηθεί συνάντησή του προ ημερών με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κηρύξει «ανένδοτο» στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «πισωγύρισμ­α». Ιδιαιτέρως επέμεινε στην παρέμβαση για το αυτοδιοίκη­το των ιδρυμάτων και στο ζήτημα του ασύλου, το οποίο ενέταξε προ ημερών στο ευρύτερο μέτωπο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. «Δυστυχώς παρατηρούμ­ε σήμερα με μεγάλη ανησυχία ότι σε πολλά τρι- τοβάθμια ιδρύματα επανέρχετα­ι ένα καθεστώς βίας και ανομίας που τελικά είναι εις βάρος των ιδρυμάτων», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά. Η Ν.Δ. θα επιμείνει στο μέτωπο «νόμος και τάξη». Με αφορμή την κατάσταση στο Μενίδι, χθες συναντήθηκ­αν με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα –παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίν­ου Τσουβάλα– ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτή­ς τομεάρχης Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος. Τα στελέχη της Ν.Δ. επέμειναν στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσ­ης στην περιοχή και του Αστυνομικο­ύ Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών και στην ανάγκη να αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπ­ουλου στα θέματα της προσωρινής κράτησης για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και της ποινικής μεταχείρισ­ης των ανήλικων εγκληματιώ­ν.

«Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, συνέχισε τον «ανένδοτο» στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, συνέχισε τον «ανένδοτο» στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece