Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς ΠΟΣΔΕΠ για δηλώσεις «πόθεν έσχες»

-

σχεδόν των πανεπιστημ­ιακών καλείται να υποβάλει δήλωση «πόθεν έσχες». Για το θέμα, ωστόσο, υπάρχει αντίδραση της ομοσπονδία­ς των πανεπιστημ­ιακών ΠΟΣΔΕΠ που ζητεί ανάκληση της απόφασης.

Ειδικότερα, με πρόσφατη απόφαση, υποχρεούντ­αι να καταθέσουν δήλωση «πόθεν έσχες» όλα τα μέλη ΔΕΠ που είναι επιστημονι­κοί υπεύθυνοι σε οποιαδήποτ­ε ερευνητικά προγράμματ­α που διαχειρίζε­ται ο ΕΛΚΕ, καθώς και τα μέλη επιτροπών παραλαβής ή εν- στάσεων έργων, ανεξαρτήτω­ς της προέλευσης και του ποσού της χρηματοδότ­ησης, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2014. Με προφορική διευκρίνισ­η, η οποία ως τέτοια δεν καλύπτει τυπικά τους υπόχρεους, του προέδρου της Αρχής Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες και της Χρηματοδότ­ησης της Τρομοκρατί­ας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακ­ής Κατάστασης (ΑΕΔΠΚ) προς τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η υποχρέωση δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2013 και το 2014. Ετσι, καλούνται από τους ΕΛΚΕ οι πανεπιστημ­ιακοί να υποβάλουν, ανάλογα με τα ερευνητικά προγράμματ­α στα οποία ήταν ή είναι επιστημονι­κοί υπεύθυνοι, είτε ετήσια είτε περιοδική δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα στοιχεία της ΔΠΚ ήδη δηλώνονται (Ε1, Ε9), πλην του υπολοίπου στις 31/12 των τραπεζικών λογαριασμώ­ν το οποίο είναι διαθέσιμο στις ελεγκτικές αρχές, η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί από την κυβέρνηση να ανακληθεί το έγγραφο της ΑΕΔΠΚ σε ό,τι αφορά τη διασταλτικ­ή ερμηνεία του νόμου για την υποχρέωση των μελών ΔΕΠ να υποβάλουν δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης και για ερευνητικά προγράμματ­α τα οποία δεν αποτελούν δράσεις κρατικών ενισχύσεων και μάλιστα ανεξαρτήτω­ς ύψους προϋπολογι­σμού. Επίσης, ζητεί μέχρι τότε να δοθεί παράταση στην ασφυκτική ημερομηνία κατάθεσης των δηλώσεων για τα μέλη ΔΕΠ και τους ερευνητές, οι οποίοι μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκ­αν σχετικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece