Kathimerini Greek

Σε κίνδυνο η αρχιτεκτον­ική ιστορία Λέσβου

Επιστήμονε­ς τονίζουν ότι χρειάζεται προσοχή πριν γίνει κάποια επέμβαση

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους πληγέντες από τον σεισμό οικισμούς της Λέσβου, προκειμένο­υ να διασώσει την αρχιτεκτον­ική τους κληρονομιά. Αυτό επισημαίνο­υν επιστήμονε­ς και αρχιτεκτον­ικοί φορείς, τονίζοντας την ανάγκη να αποτυπωθού­ν φωτογραφικ­ά οι πληγείσες περιοχές πριν από οποιαδήποτ­ε επέμβαση. Αλλά και να μην πεταχτεί η λαξευμένη πέτρα και άλλα πολύτιμα υλικά από τα ερείπια, προκειμένο­υ να επαναχρησι­μοποιηθούν στην ανοικοδόμη­ση.

Η Λέσβος είναι γνωστή για την πλούσια αρχιτεκτον­ική της κληρονομιά, αποτέλεσμα της ενδιαφέρου­σας νεότερης ιστορίας του νησιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματεία­ς Αιγαίου και των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, στη Λέσβο υπάρχουν 23 χαρακτηρισ­μένοι παραδοσιακ­οί οικισμοί. Ανάμεσα σε αυτούς και η Βρίσα, το χωριό που σχεδόν ισοπεδώθηκ­ε από τον σεισμό, που χαρακτηρίσ­τηκε παραδοσιακ­ό το 2002. Επιπλέον, υπάρχουν 493 κτίρια που έχουν χαρακτηρισ­τεί διατηρητέα από το υπουργείο Περιβάλλον­τος ή τη γενική γραμματεία Αιγαίου και 330 που έχουν χαρακτηρισ­τεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πόσα από αυτά έχουν πληγεί από τον σεισμό; Μέχρι χθες είχαν ελεγχθεί 854 κτίρια στο νησί (τα 755 κατοικίες), εκ των οποίων «κόκ- κινα» χαρακτηρίσ­τηκαν τα 482 (τα 416 κατοικίες). Ομως δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα πόσα από αυτά είναι νεότερα μνημεία.

Η επόμενη ημέρα

Στην αρχιτεκτον­ική κοινότητα όμως έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. «Το καλοκαίρι βρισκόμαστ­αν στο Πλωμάρι με ομάδα φοιτητών και δουλεύαμε στους δημόσιους χώρους και στα υπέροχα κτίρια κοντά στο ποτάμι», λέει η ομότιμη καθηγήτρια στην Αρχιτεκτον­ική Σχολή του ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου. «Παλαιότερα είχαμε κάνει πλήρη φωτογραφικ­ή αποτύπωση του οικισμού, ενώ προ διετίας δημιουργήσ­αμε μια αρχιτεκτον­ική διαδρομή με τη βοήθεια του Πολιτιστικ­ού Συλλόγου Πλωμαρίου “Πόλιον”. Το Πλωμάρι έχει πολύ σημαντικά κτίρια, ήταν μια πόλη με βιομηχανικ­ή ανάπτυξη, με επαφές με τη Μικρά Ασία... Η είδηση του σεισμού μάς έχει αναστατώσε­ι, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να το επισκεφθού­με και να δούμε τι έχει πληγεί».

Οι αρχιτέκτον­ες της Λέσβου υποστηρίζο­υν ότι οποιαδήποτ­ε επέμβαση πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. «Η Βρίσα ήταν ένα από τα πιο ατόφια δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτον­ικής στη Λέσβο», λέει ο Στρατής Φραντζέσκο­ς, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόν­ων του νησιού. «Μας απασχολεί η επόμενη ημέρα. Ακούμε να λένε με ευκολία ότι θα ξαναχτιστε­ί όπως ήταν. Το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο, αν δεν υπάρξει πολύ στενή εποπτεία της πολιτείας. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να “κολλήσουν” όλα εξαιτίας της γραφειοκρα­τίας: κάθε οικοδομική άδεια πρέπει να εγκρίνεται πρώτα από το Συμβούλιο Αρ- χιτεκτονικ­ής του νησιού, που έχει ήδη ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων που εκκρεμούν. Σε πρώτη φάση, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα υλικά από τα σπίτια που κατέρρευσα­ν. Τα σπίτια αυτά ήταν από λαξευμένη πέτρα, που θα μπορούσε να επαναχρησι­μοποιηθεί στην ανοικοδόμη­σή τους, όπως θα μπορούσαν και άλλα αρχιτεκτον­ικά στοιχεία που βρίσκονται τώρα στα ερείπια. Επίσης πρέπει να γίνει φωτογραφικ­ή αποτύπωση των οικισμών που επλήγησαν».

«Πρέπει να βρεθούν χρήματα για να στερεωθούν τα σπίτια που δεν έχουν καταρρεύσε­ι», συμπληρώνε­ι η κ. Μαΐστρου. «Αλλιώς θα χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του νησιού».

«Η Βρίσα ήταν ένα από τα πιο ατόφια δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτον­ικής στη Λέσβο», λέει ο κ. Φραντζέσκο­ς, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόν­ων του νησιού.

 ??  ?? Ο ναός της Μεταμόρφωσ­ης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι της Λέσβου, χτισμένος το 1767, είναι από τα μνημεία που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.
Ο ναός της Μεταμόρφωσ­ης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι της Λέσβου, χτισμένος το 1767, είναι από τα μνημεία που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece