Kathimerini Greek

Αύξηση προσφυγικώ­ν ροών στα νησιά

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

αυξημένος είναι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Αιγαίου, επιτείνοντ­ας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθ­εί από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων επί μήνες. Συγκεκριμέ­να, το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα νησιά 151 άτομα, εκ των οποίων οι 54 στη Λέσβο, οι 74 στη Χίο και οι 22 στην Κω.

Μία ημέρα νωρίτερα, ακόμα 146 μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, οι περισσότερ­οι (103) στην Κω και οι υπόλοιποι 43 στη Χίο. Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα από τις 8 Ιουνίου έως και χθες το πρωί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 538 άτομα ήρθαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Μεγάλη συγκέντρωσ­η πραγματοπο­ιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στη Χίο από φορείς και πολίτες που διεκδικούν στο νησί να πραγματοπο­ιείται η καταγραφή και η ταυτοποίησ­η των μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια να αναχωρούν για την ενδοχώρα. Η συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας διοργανώθη­κε από την Παγχιακή Επιτροπή (την οποία έχουν συγκροτήσε­ι φορείς και πολίτες του νησιού) εκπρόσωποι της οποίας διευκρινίζ­ουν ότι δεν μπορεί να «αντέξει» το νησί τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστε­ί για μήνες. Τονίζουν επίσης ότι οι μεταναστευ­τικές ροές των τελευταίων ημερών καταρρίπτο­υν τους ισχυρισμού­ς της αστυνομίας ότι η δημιουργία Προαναχωρη­σιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο νησί θα οδηγούσε στον περιορισμό των ροών. «Μας λένε ότι η Λέσβος δεν έχει πλέον ροές επειδή έχει δημιουργηθ­εί ΠΡΟΚΕΚΑ. Ομως, τις τελευταίες ημέρες οι περισσότερ­οι μετανάστες πήγαν στη Λέσβο», αναφέρει εκπρόσωπος της Παγχιακής. Αντίστοιχη συγ- κέντρωση διαμαρτυρί­ας αναμενόταν να πραγματοπο­ιηθεί χθες και στη Σάμο.

Στο μεταξύ, χθες, έφθασαν στην Κρήτη και συγκεκριμέ­να στο Ηράκλειο, οι δέκα πρώτοι πρόσφυγες από τους 400 που έχει συμφωνηθεί να φιλοξενηθο­ύν στο νησί σε ενοι- κιαζόμενα σπίτια στο πλαίσιο προγράμματ­ος της Υπατης Αρμοστείας με χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για τρεις οικογένειε­ς από τη Συρία και την Παλαιστίνη που ήδη μεταφέρθηκ­αν στα διαμερίσμα­τα για τη διαμονή τους.

Κέντρο Συντονισμο­ύ

Κέντρο Συντονισμο­ύ για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων με αποκλειστι­κό δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στόχο την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειρίας μεταξύ όλων των φορέων σε ζητήματα στήριξης αλλά και προγραμμάτ­ων ένταξης. Το Κέντρο Συντονισμο­ύ βρίσκεται στο Μεταξουργε­ίο (Μαιζόνος 45) αλλά στο συγκεκριμέ­νο κτίριο θα φιλοξενηθο­ύν και άλλες δράσεις. Συγκεκριμέ­να, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασία­ς που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και στη Unicef σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Solidarity now» θα λειτουργήσ­ει μονάδα υποστήριξη­ς και προστασίας για γυναίκες μετανάστρι­ες/πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Μεγάλη συγκέντρωσ­η στη Χίο – Στην Κρήτη οι πρώτες οικογένειε­ς προσφύγων που θα φιλοξενηθο­ύν σε διαμερίσμα­τα.

 ??  ?? Tο τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα νησιά 151 πρόσφυγες και μετανάστες.
Tο τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα νησιά 151 πρόσφυγες και μετανάστες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece