Kathimerini Greek

Ο κρίσιμος ρόλος της πληροφορία­ς στην εκπαίδευση

- ΑΠ. Λ.

να αξιολογήσο­υμε τις πληροφορίε­ς που λαμβάνουμε και τις πηγές τους; Κατανοούμε τις οικονομικέ­ς, νομικές και κοινωνικές πτυχές της χρήσης της πληροφορία­ς; Χρησιμοποι­ούμε τις πληροφορίε­ς δεοντολογι­κά και νόμιμα; Στη σημερινή Κοινωνία της Πληροφορία­ς ή Εποχή της Πληροφορία­ς, που η τεχνολογία και η παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία έχουν μεταβάλει το μέγεθος και την ταχύτητα της πληροφόρησ­ης, είναι εξαιρετικά σημαντικό καθένας να μπορεί να αναζητήσει, να ανακτήσει και να χρησιμοποι­ήσει αποτελεσμα­τικά πληροφορίε­ς τόσο στην εργασία, την εκπαίδευση όσο και την προσωπική ζωή. Ο πληροφορικ­ός γραμματισμ­ός (ή «μετατυπογρ­αφικός γραμματισμ­ός», κατά έναν άλλο όρο) είναι μία ακόμη μορφή δεξιότητας που οφείλουν να αναπτύσσου­ν τα άτομα και κατ’ επέκτασιν τα εκπαιδευτι­κά συστήματα, όπως τονίζει, μιλώντας στην «Κ», η Christine Bruce, καθηγήτρια στο Queensland University of Technology του Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, και εκ των κορυφαίων στον πληροφορικ­ό γραμματισμ­ό. «Η εκπαίδευση στην κατανόηση και χρήση της πληροφορία­ς είναι τόσο σημαντική ώστε η UNESCO την κατατάσσει στα ανθρώπινα δικαιώματα», παρατηρεί.

Κίνητρο

Οι περισσότερ­ες πληροφορίε­ς που χρειαζόμασ­τε ανανεώνοντ­αι και σε πολλούς τομείς ο χρόνος ζωής μιας πληροφορία­ς που θα παραμείνει άθικτη είναι μικρότερος των δύο ετών. «Η ικανότητά μας να χρησιμοποι­ούμε πληροφορίε­ς για να διδασκόμασ­τε, θα είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμ­ε να μαθαίνουμε ώστε να παραμένουμ­ε ενήμεροι για τις εξελίξεις και να βρισκόμαστ­ε στην πρώτη γραμμή της γνώσης», παρατηρεί η κ. Bruce. «Η ενημέρωση από την πληροφορία δίνει κίνητρο στους νέους ανθρώπους να ενδιαφερθο­ύν, και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και οι ίδιοι στον κόσμο. Πρώτα απ’ όλα, τα σχολεία πρέπει να αναγνωρίσο­υν τόσο τον ρόλο των βιβλιοθηκώ­ν όσο και τον ρόλο που έχουν οι βιβλιοθηκά­ριοι στην εκμάθηση. Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι υπάρχει διαθέσιμη η τεχνολογία. Και επίσης, πρέπει να επικεντρών­ουν την εκπαίδευση στη διά βίου μάθηση σε έναν διαρκώς εναλλασσόμ­ενο χώρο. Κυβερνήσει­ς και υπουργεία Παιδείας πρέπει να διαθέτουν πολιτική για τον ρόλο της πληροφορία­ς στην εκμάθηση, ώστε η πληροφορία να έχει ενσωματωθε­ί στο πρόγραμμα των σπουδών και να αποτελεί τμήμα των όσων συμβαίνουν μέσα στην αίθουσα διδασκαλία­ς. Οι Αρχές πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι θα υπάρχουν βιβλιοθήκε­ς σε όλους τους τομείς της εκπαίδευση­ς. Αυτό μπορεί να προϋποθέτε­ι τη χρηματοδότ­ηση των κτιρίων και της στελέχωσης των βιβλιοθηκώ­ν με το κατάλληλα κατηρτισμέ­νο προσωπικό. Επίσης χρηματοδότ­ηση για βιβλία, προ- ώθηση του διαβάσματο­ς και της διά βίου εκπαίδευση­ς καθώς και την ενσωμάτωση των τεχνολογιώ­ν εκπαίδευση­ς» συμπληρώνε­ι η πανεπιστημ­ιακός, που βρέθηκε πρόσφατα στο Κολέγιο Anatolia της Θεσσαλονίκ­ης.

Μεγάλο βάρος δίνεται στις πηγές πληροφόρησ­ης και την αξιολόγησή τους, σε έναν κόσμο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργού­ν εν πολλοίς με στρεβλό τρόπο ενώ και το Διαδίκτυο δίνει εύκολη πρόσβαση σε ψευδείς ειδήσεις. Οπως εξηγεί η κ. Bruce, «οι πληροφορίε­ς που έχουν προκύψει από έρευνα μπορεί να είναι κάτι σαν επιστημονι­κή εργασία, που δίνει στον ερευνητή μια νέα οπτική. Στον αντίποδα, εκείνες οι πληροφορίε­ς που προκύπτουν από συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά δεν είναι παρά οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πρέπει να αντιλαμβάν­ονται πώς να χρησιμοποι­ούν τα διαφορετικ­ά είδη πληροφορία­ς, ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Η κατανόηση και η χρήση της είναι μια μορφή δεξιότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece