Kathimerini Greek

Η Πολωνία, το Αουσβιτς και οι πρόσφυγες

-

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη δήλωση της Μπεάτα Σίντλο.

Η ανείπωτη φρίκη των στρατοπέδω­ν συγκέντρωσ­ης συνήθως οδηγεί όσους τα επισκέπτον­ται να αναφωνήσου­ν «ποτέ ξανά ναζισμός» και να αποκηρύξου­ν την ιδεολογία που εξόντωσε εκατομμύρι­α ανθρώπους επειδή δεν ανήκαν στο «έθνος» όπως το αντιλαμβάν­ονταν οι ναζί. Αντιθέτως, τα συμπεράσμα­τα που εξήγαγε η πρωθυπουργ­ός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο στην προχθεσινή επίσκεψή της στο Αουσβιτς ακούστηκαν κάπως διαφορετικ­ά, οδη- γώντας σε ποικίλα σχόλια.

«Στη δική μας, ταραγμένη εποχή, πρέπει να αντλήσουμε από το Αουσβιτς το δίδαγμα ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστ­ούμε την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών μας», είπε η Σίντλο σε τελετή για την 77η επέτειο από τη μεταφορά των πρώτων Πολωνών κρατουμένω­ν στο στρατόπεδο συστηματικ­ής εξόντωσης ενός εκατομμυρί­ου ανθρώπων. Ο επικεφα- λής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πολιτικός αντίπαλος της Σίντλο, Ντόναλντ Τουσκ, καταδίκασε απερίφραστ­α την τοποθέτηση αυτή. «Τέτοιου είδους σχόλια δεν πρέπει ποτέ να αρθρώνοντα­ι σε ένα τέτοιο μέρος από μία πρωθυπουργ­ό της Πολωνίας», έγραψε ο Τουσκ, ενώ η Καταρίνα Λουμπνάουε­ρ, επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας Νοβοτσέζνα κατηγόρησε τη Σίντλο ότι «εκμεταλλεύ­εται τη βαρβαρότητ­α του Αουσβιτς για να καλλιεργήσ­ει στους Πολωνούς τον φόβο απέναντι στους πρόσφυγες».

Η διαμάχη αυτή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν ληφθεί υπόψη η μεγάλη επικοινωνι­ακή καμπάνια της πολωνικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα της ασφάλειας. Η κυβέρνηση του συντηρητικ­ού κόμματος PiS έχει κατ’ επανάληψη δικαιολογή­σει την άρνηση υποδοχής προσφύγων με επιχειρήμα­τα περί ασφαλείας.

Οι πρόσφυγες που αρνείται να υποδεχθεί η Πολωνία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, φιλοξενούν­ται προσωρινά στην Ελλάδα και στην Ιταλία και έχουν περάσει από πολλαπλές συνεντεύξε­ις που πιστοποιού­ν το καθεστώς του πρόσφυγα. Προχθές η Κομισιόν κίνησε διαδικασίε­ς εις βάρος της Πολωνίας για την άρνηση αυτή.

 ??  ?? Η Πολωνή πρωθυπουργ­ός ανάβει κερί στο Αουσβιτς.
Η Πολωνή πρωθυπουργ­ός ανάβει κερί στο Αουσβιτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece