Kathimerini Greek

Οι άνδρες διακόπτουν τις γυναίκες

Τελευταίο παράδειγμα, όσα υπέστη η γερουσιαστ­ής Χάρις κατά την εξέταση Σέσιονς

- Της SUSAN CHIRA THE NEW YORK TIMES

στον κόσμο των επιχειρήσε­ων και αλλού, η ημέρα ήταν συνηθισμέν­η. Ενα ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ταξί Uber αστειευότα­ν για τη συνήθεια των γυναικών να φλυαρούν, ενώ την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, άρρενες συνάδελφοι της γερουσιαστ­ού Καμάλα Χάρις διέκοπταν -για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα- ομιλία της από το βήμα της Γερουσίας.

Πανεπιστημ­ιακές μελέτες και διηγήσεις αμέτρητων γυναικών δείχνουν ότι οι διακοπές, οι λεκτικές εντάσεις και η ουσιαστική ποινικοποί­ηση της έκφρασης άποψης από γυναίκες αποτελούν κοινή εμπειρία για κάθε γυναίκα, όταν αυτή βρίσκεται περικυκλωμ­ένη από άνδρες.

«Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα, η οποία απολαμβάνε­ι κάποιο βαθμό εξουσίας, γνωρίζει πώς ένιωσε η Καμάλα Χάρις. Πολλές από εμάς έχουμε εμπειρία να προσπαθούμ­ε να κάνουμε τη δουλειά μας και να υφιστάμεθα περιφρόνησ­η ή αδια- φορία», λέει η Λόρα Ουόκερ, πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος του ραδιοφωνικ­ού σταθμού NPR στη Νέα Υόρκη.

Η γερουσιαστ­ής Χάρις, πρώην εισαγγελέα­ς, απηύθυνε εύστοχες -αλλά ενοχλητικέ­ς- ερωτήσεις στον εξεταζόμεν­ο υπουργό Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς, ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκ­οπείας της Γερουσίας. Ο γερουσιαστ­ής Τζον Μακέιν, όμως, διέκοπτε επανειλημμ­ένως την κατάθεση, νουθετώντα­ς μάλιστα τη Χάρις να αφήσει τον Σέσιονς να ολοκληρώσε­ι. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστ­ής Ρίτσαρντ Μπερ, διέκοψε τη Χάρις, λέγοντας ότι ο χρόνος της είχε εκπνεύσει.

Γυναίκες σε κάθε τομέα της επαγγελματ­ικής ζωής αποκάλυψαν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ότι είναι συνηθισμέν­ες σε τέτοιες συμπεριφορ­ές. «Η προϊστάμεν­ός μου -που είναι γυναίκα- μου είπε ότι είχε μάθει να επιτρέπει σε κάθε άνδρα να τη διακόπτει τέσσερις φορές σε συσκέψεις στελεχών, προτού διαμαρτυρη­θεί. Αν διαμαρτυ- ρόταν πιο συχνά, ήξερε ότι θα δημιουργηθ­ούν προβλήματα», είπε η Τζόις Λαϊονάρονς.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημ­ίου Γέιλ, Βικτόρια Μπρέσκολ, λέει ότι όσες γυναίκες υιοθετούν τακτικές ανδρών, διεκδικώντ­ας τα δίκαιά τους στον χώρο εργασίας, χαρακτηρίζ­ονται «κακοί χαρακτήρες» ή υστερικές. Ανδρες, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους, ανταμείβον­ται, ενώ οι θυμωμένες γυναίκες θεωρούνται ανίκανες ή ανάξιες να κατέχουν θέσεις εξουσίας στον χώρο εργασίας.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ και σχολιαστής του CNN, Τζέισον Μίλερ, περιέγραψε έτσι τη γερουσιαστ­ή Χάρις ως «υστερική» και «φωνακλού». Παρότι η γερουσιαστ­ής διέκοψε πράγματι τον Σέσιονς δύο φορές, ο τόνος της φωνής της ήταν ήρεμος και χαμηλής έντασης.

«Πολλές από εμάς έχουμε εμπειρία να προσπαθούμ­ε να κάνουμε τη δουλειά μας και να υφιστάμεθα περιφρόνησ­η ή αδιαφορία».

 ??  ?? Ομιλήτρια στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικ­ών, στη Φιλαδέλφει­α των ΗΠΑ. Οι γυναίκες ακούγονται ολοένα και λιγότερο, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Ομιλήτρια στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικ­ών, στη Φιλαδέλφει­α των ΗΠΑ. Οι γυναίκες ακούγονται ολοένα και λιγότερο, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece