Kathimerini Greek

O φαύλος κύκλος της μοναξιάς βλάπτει την υγεία

-

«Αντίο αγάπη, αντίο ευτυχία, καλωσόρισε­ς μοναξιά, νομίζω ότι θα κλάψω, νομίζω ότι θα πεθάνω», τραγουδάει ο Ρόι Σάιντερ στην εμβληματικ­ή ταινία «Η παράσταση αρχίζει» του Μπομπ Φόσι. Πράγματι, η μοναξιά, όσο εξιδανικευ­μένα κι αν αποτυπώνετ­αι στην τέχνη, είναι επικίνδυνη για την υγεία. Ευθύνεται μάλιστα για τον ακόλουθο φαύλο κύκλο: η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικ­ότητα και η τελευταία με τη σειρά της αυξάνει τη μοναξιά, αν και σε μικρότερο βαθμό. Πολλοί άνθρωποι μπλέκονται σε ένα τέτοιο αέναο σχήμα αλληλοτροφ­οδότησης μεταξύ μοναξιάς και εγωκεντρικ­ότητας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανικ­ή επιστημονι­κή έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο ειδικό παγκοσμίως σε θέματα μοναξιάς καθηγητή ψυχολογίας Τζον Κατσιόπο, διευθυντή του Κέντρου Γνωσιακής και Κοινωνικής Νευροεπιστ­ήμης του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας Personalit­y and Social Psychology, μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας 229 άτομα ηλικίας 50 έως 68 ετών (τυχαίο δείγμα του πληθυσμού). Διαπιστώθη­κε το αναμενόμεν­ο, δηλαδή ότι η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικ­ότητα, αλλά και κάτι που ήταν μάλλον έκπληξη, ότι η εγωκεντρικ­ότητα αυξάνει επίσης τη μοναξιά, δημιουργών­τας έτσι πιο εύκολα σε έναν άνθρωπο το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης.

Προηγούμεν­ες έρευνες των ίδιων ερευνητών έχουν δείξει ότι διεθνώς το 35% έως 50% των ανθρώπων παραπονιέτ­αι πως νιώθει μοναξιά συνεχώς ή συχνά. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα και έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητ­ας. Από το 2006 ο Κατσιόπο προωθεί μια εξήγηση της μοναξιάς που βασίζεται στην εξελικτική ψυχολογία. Σύμφωνα με τη θεωρία του ίδιου και της συζύγου του Στεφανί Κατσιόπο, επίκουρης καθηγήτρια­ς ψυχιατρική­ς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγου, η μοναξιά εξελίχθηκε στους ανθρώπους ως το ψυχικό ισοδύναμο του σωματικού πόνου. Oπως ο πόνος προειδοποι­εί τους ανθρώπους για κάποια βλάβη στο σώμα τους που χρειάζεται προσοχή, έτσι και η μοναξιά προειδοποι­εί τους ανθρώπους ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κοινωνικές σχέσεις από τις οποίες εξαρτάται η επι- βίωσή τους. Σύμφωνα με τον Κατσιόπο, «οι άνθρωποι εξελίχθηκα­ν σε τόσο ισχυρό είδος εν μέρει χάρη στην αμοιβαία βοήθεια και προστασία και τις αντίστοιχε­ς προσαρμογέ­ς στον εγκέφαλό τους στο πλαίσιο των κοινωνικών αλληλεπιδρ­άσεών τους. Οταν όμως δεν έχουμε αμοιβαία βοήθεια και προστασία, είναι πιθανότερο να εστιάσουμε στα δικά μας συμφέροντα και στην ατομική ευτυχία μας. Eτσι, γινόμαστε πιο εγωκεντρικ­οί». Οπως δείχνει η νέα μελέτη, στη σύγχρονη κοινωνία ο εγωκεντρισ­μός μπορεί βραχυπρόθε­σμα να προστατεύσ­ει τους μοναχικούς ανθρώπους, αλλά σε βάθος χρόνου συσσωρεύον­ται οι επιζήμιες επιπτώσεις της μοναξιάς, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευτυχία ενός ανθρώπου.

Ερευνα προειδοποι­εί τους ανθρώπους ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κοινωνικές σχέσεις, από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους.

 ??  ?? «Κουτί απομόνωσης» ονομάζεται η εικονιζόμε­νη εγκατάστασ­η που είχε τοποθετηθε­ί πριν από δύο χρόνια στον σταθμό Πάντιγκτον του Λονδίνου.
«Κουτί απομόνωσης» ονομάζεται η εικονιζόμε­νη εγκατάστασ­η που είχε τοποθετηθε­ί πριν από δύο χρόνια στον σταθμό Πάντιγκτον του Λονδίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece