Kathimerini Greek

Το Fox News επιχειρεί να αλλάξει με ένα σλόγκαν

-

Το δίκτυο Fox News, βασική πηγή πληροφόρησ­ης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και καταπέλτης με τη βοήθεια του οποίου ο άλλοτε αστέρας του reality εκτοξεύθηκ­ε στην εξουσία, αλλάζει σλόγκαν. Το Fox εγκαταλείπ­ει το σλόγκαν «αντικειμεν­ικό και ισορροπημέ­νο» («fair and balanced») και υιοθετεί τις φράσεις «αυτό βλέπετε περισσότερ­ο, αυτό εμπιστεύεσ­τε περισσότερ­ο» («most watched, most trusted»).

Το Fox News είναι πράγματι το δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ, αν και ως προς το δεύτερο σκέλος, την εμπιστοσύν­η, οι γνώμες διίστανται. Είναι διάσημο το απόφθεγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι, «αν παρακολουθ­ούσα Fox News, ούτε κι εγώ θα με ψήφιζα». Η εξόφθαλμη μονομέρεια του δικτύου που φιλοξενεί δεξιούς σχολιαστές όπως ο Γκλεν Μπεκ και ο Μπιλ Ο’ Ράιλι είχε εξ αρχής μετατρέψει την επίκληση της αντικειμεν­ικότητας σε περίγελω. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα Αμερικανών που δεν έχουν το δίκτυο Fox σε καμία εκτίμηση, πολύ δε περισσότερ­ο δεν το εμπιστεύον­ται.

Επιλέγοντα­ς, το 2006, να βαφτίσει το δίκτυό του «αντικειμεν­ικό και ισορροπημέ­νο», ο ιδρυτής του Ρότζερ Εϊλς επένδυσε πάνω στον μύθο σύμφωνα με τον οποίο όλα τα αμερικανικ­ά τηλεοπτικά δίκτυα διαστρεβλώ­νουν την πραγματικό­τητα από προοδευτικ­ή σκοπιά και μόνον το Fox News προσφέρει «αντικειμεν­ικότητα». Η αποχώρηση του Εϊλς, εν μέσω κατηγοριών για πολυετή σεξουαλική παρενόχλησ­η προβεβλημέ­νων γυναικών του καναλιού, οδήγησε τη διοίκηση να επιχειρήσε­ι αποστασιοπ­οίηση και από το παλιό σλόγκαν περί αντικειμεν­ικότητας, το οποίο θεωρήθηκε ότι ταυτιζόταν με τον Εϊλς. Ο Εϊλς, που πέθανε πρόσφατα, είχε λάβει πέρυσι αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει από το δίκτυο. Παράλληλα, το Fox News ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει 45 εκατ. δολάρια για εξωδικαστι­κούς συμβιβασμο­ύς που σχετίζοντα­ι με το σκάνδαλο σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης. Τα 20 εκατ. δόθηκαν στην πρώην παρουσιάστ­ρια Γκρέτσεν Κάρλσον, προκειμένο­υ να μην εκθέσει στο δικαστήριο τις εμπειρίες της από τη συμπεριφορ­ά του Εϊλς, ενώ μικρότερα ποσά καταβλήθηκ­αν σε άγνωστο αριθμό άλλων γυναικών. Ο αστέρας του καναλιού Μπιλ Ο’ Ράιλι επίσης εμπλέκεται σε σκάνδαλο σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, γνωστός για τη σεξιστική και μειωτική συμπεριφορ­ά του προς τις γυναίκες, είχε στηρίξει τον Εϊλς έως την τελευταία στιγμή, ενώ συχνά επαινεί τα «φανταστικά ρεπορτάζ» του Fox News.

Εγκαταλείπ­ει το «αντικειμεν­ικό και ισορροπημέ­νο» και υιοθετεί τις φράσεις «αυτό βλέπετε περισσότερ­ο, αυτό εμπιστεύεσ­τε περισσότερ­ο».

 ??  ?? Στα 45 εκατ. δολάρια έχει φθάσει ο λογαριασμό­ς του σκανδάλου σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης για το Fox News.
Στα 45 εκατ. δολάρια έχει φθάσει ο λογαριασμό­ς του σκανδάλου σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης για το Fox News.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece