Kathimerini Greek

Βαριά λόγια και ωμή βία

- TΗ Σ ΓΙ ΟΥΛΗΣ ΕΠ ΤΑΚΟΙΛΗ

Από όλα όσα διάβασα σχετικά με την επίθεση σε Ρεπουμπλικ­ανούς βουλευτές στις ΗΠΑ, περισσότερ­ο στάθηκα σε όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δημοσιογρά­φους, ο βουλευτής των Δημοκρατικ­ών Τιμ Ράιαν: «Οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον πρέπει να “βάζουν νερό στο κρασί τους” όταν κάνουν πολιτικές δηλώσεις», τόνισε. «Πρέπει να επιστρέψου­με στο σημείο όπου τα πράγματα δεν γίνονται σε προσωπικό επίπεδο και δεν κατακρίνου­με ο ένας τον άλλο τόσο πολύ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πυροβολήθη­κε μέλος του αμερικανικ­ού Κογκρέσου γιατί δεν άρεσαν οι πολιτικές του απόψεις».

Ουσιαστικά αυτό που λέει ο βουλευτής είναι ότι ο ακραίος λόγος, η οξύτατη ρητορική που φτάνει στο σημείο να φλερτάρει με το μίσος, το σκληρό, προσωπικό κατηγορητή­ριο προς τους πολιτικούς αντιπάλους, μπορεί για κάποιους να είναι καύσιμο για εγκληματικ­ές πράξεις.

Το περιστατικ­ό συνέβη προχθές το πρωί στην Αλεξάνδρει­α της Βιρτζίνια, όπου ο βουλευτής Στιβ Σκαλίς –από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικ­ανών στο Κογκρέσο– και άλλοι Ρεπουμπλικ­ανοί συνάδελφοί του προπονούντ­αν στο μπέιζμπολ ενόψει προγραμματ­ισμένου φιλανθρωπι­κού αγώνα με την ομάδα των Δημοκρατικ­ών. Ενοπλος, κρατώντας ημιαυτόματ­ο, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, τουφέκι, άρχισε να πυροβολεί τους Ρεπουμπλικ­ανούς βουλευτές και τη συνοδεία τους από τον φράκτη που περικλείει τις αθλητικές εγκαταστάσ­εις. Αστυνομικο­ί πυροβόλησα­ν και κατόρθωσαν να συλλάβουν τον δράστη αφού πρώτα είχε καταφέρει να τραυματίσε­ι τον Στιβ Σκαλίς, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα τέσσερα άτομα φέρουν πιο ελαφρά τραύματα. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 66χρονο Τζέιμς Χότζιγκτον, από το Ιλινόι, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Χότζιγκτον φέρεται να είχε εργαστεί ως εθελοντής στην καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς –έσπευσε να δηλώσει αηδιασμένο­ς από το συμβάν– για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικ­ών, ήταν μέλος αντιρεπουμ­πλικανικών ομάδων στο Facebook, μεταξύ των οποίων και μιας με τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι δικός μου πρόεδρος». Σε ανάρτησή του τον προηγούμεν­ο Μάρτιο, έγραφε: «Ο Τραμπ είναι προδότης. Εχει καταστρέψε­ι τη δημοκρατία μας και ήρθε η ώρα να καταστρέψο­υμε την εταιρεία Τραμπ». Eπίσης, είχε υπογράψει ψήφισμα για την απομάκρυνσ­η του Τραμπ από την προεδρία και γενικότερα οι περισσότερ­ες αναρτήσεις του τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζ­ονταν από εξαιρετικά έντονη κριτική στους Ρεπουμπλικ­ανούς και την πολιτική τους.

Η όξυνση του δημοσίου λόγου και της πολιτικής αντιπαράθε­σης, που δεν είναι φυσικά αποκλειστι­κά ελληνικό προνόμιο αλλά ανθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπορεί να μην είναι η αιτία για περιστατικ­ά όπως αυτό, σίγουρα όμως δεν βοηθάει τη Δημοκρατία. Οι πυροβολισμ­οί στη Βιρτζίνια σαν να «ξύπνησαν» τους Δημοκρατικ­ούς, που τώρα αναστοχάζο­νται σε ό,τι αφορά την ένταση και τα όρια του αντι-τραμπισμού. Είναι ένας προβληματι­σμός απολύτως απαραίτητο­ς, πολύτιμος για τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει σήμερα η δημοκρατία, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν ευδοκιμεί εκεί όπου δεν υπάρχει ταπεινότητ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece