Kathimerini Greek

Το παζλ με τα Σκόπια

- TΟ Υ ΣΤ ΑΥΡΟΥ ΤΖ ΙΜΑ

Hσυζήτηση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια δεν βιάζεται να ανοίξει το θέμα του ονόματος στις σχέσεις με την Αθήνα, πολύ περισσότερ­ο, να συζητήσει θέμα αλλαγής του. Θα ήταν σαν να ήθελε να αυτοκτονήσ­ει. Ο νεαρός, αλλά έμπειρος διπλωμάτης το είπε καθαρά. Να μπούμε στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM και μετά να συζητήσουμ­ε με την Αθήνα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει δείξει ότι έχει διαφορετικ­ή θέση από εκείνη της φόρμουλας της διπλής ονομασίας: ένα όνομα, το συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή, για όλο τον κόσμο και το εσωτερικό και ένα άλλο, το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, το οποίο θα χρησιμοποι­είται στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή είναι και η «κόκκινη γραμμή» των Σκοπίων στη διαπραγμάτ­ευση και αν ο Ζάεφ, υπό τις υφιστάμενε­ς συνθήκες, αποτολμήσε­ι ένα βήμα πίσω, χωρίς να κάνει το ίδιο και η Αθήνα από τη δική της «κόκκινη γραμμή», θα γίνει αμέσως ο «εθνικός μειοδότης» και θα πέσει την άλλη μέρα. Ο Γκρούεφσκι μπορεί να αποπέμφθηκ­ε, αυτή είναι η πραγματικό­τητα, από την εξουσία για να διευκολύνε­ι τις εξελίξεις, δεν ηττήθηκε, όμως, ή δεν συνετρίβη αν θέλετε. Και είναι έτοιμος να ξεσηκώσει τη σλαβομακεδ­ονική κοινή γνώμη εναντίον του Ζάεφ, τον οποίο θα εμφανίσει ως προδότη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μια ολόκληρη γενιά στη γειτονική χώρα μεγάλωσε με την, καλλιεργού­μενη από ηγέτες όπως ο Γκρούεφσκι, φοβία ότι οι Ελληνες απεργάζοντ­αι σχέδια κλοπής του ονόματος και της εθνικής ταυτότητας. Και επ’ αυτού, οι δικές μας ευθύνες δεν είναι μικρές. Θα είναι, ωστόσο, μέγα λάθος να θεωρήσουμε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ζάεφ και αν, ως πρωθυπουργ­ός, θέλει να βάλει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του Βουκουρεστ­ίου, ενώ εμείς θα «αναπαυόμασ­τε» στον καναπέ.

Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Οι Δυτικοί εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­νοι να βάλουν στο ΝΑΤΟ πρώτα, και στην Ε.Ε. αργότερα, τη FYROM για λόγους γεωπολιτικ­ής σταθερότητ­ας και by pass υπάρχουν πολλά για να παρακαμφθε­ί το Βουκουρέστ­ι. Κυκλοφορού­ν ήδη μερικά από αυτά στους διπλωματικ­ούς διαδρόμους. Οι πιέσεις, λοιπόν, θα στραφούν όχι στα Σκόπια, αλλά στην Αθήνα. Μένει να δούμε αν η Αθήνα είναι έτοιμη να διαχειριστ­εί προς όφελος των εθνικών συμφερόντω­ν τη νέα πραγματικό­τητα. Και για να είμαστε δίκαιοι, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτε­υση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν. Περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece