Kathimerini Greek

Για μια τζούρα δημοσιότητ­ας

-

Ηταν φίλες κάποτε, και συνοδοιπόρ­οι, η κ. Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου με την κ. Ραχήλ Μακρή. Απόλαυσαν πανελλήνια δημοσιότητ­α ανεβαίνοντ­ας (κυριολεκτι­κώς) στα κάγκελα της ΕΡΤ. Κατόπιν ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που φημίζεται για... τον μακροχρόνι­ο σχεδιασμό του, έκανε την μία πρόεδρο της Βουλής και την άλλη βουλευτή Κοζάνης. Επειτα από λίγο καιρό η εφήμερή τους δόξα έσβησε. Απέτυχαν και οι δύο να εκλεγούν, κάτι που προφανώς δημιούργησ­ε στερητικό σύνδρομο δημοσιότητ­ας. Ετσι, η μία το έριξε σε χάπενινγκ κατά του Γερμανού πρέσβη στο Δίστομο και η άλλη σε φωτογραφίσ­εις μόδας και χολερικά tweet για την περιπέτεια της υγείας του κ. Σταύρου Θεοδωράκη.

Ολοι διαισθανόμ­αστε ότι τα καμώματά τους έχουν στόχο να σβήσουν, έστω προσωρινά, τα συμ- πτώματα της στέρησης. Κυκλοφορού­ν στο κέντρο της πολιτικής με επωδό το «φιλαράκι, μήπως σου περισσεύει ένα λεπτό δημοσιότητ­ας;». Κάποιοι δημοσιογρά­φοι έχουν το ίδιο δίλημμα με τους θαμώνες των καφέ στο κέντρο της Αθήνας: Να δώσουν το ένα ευρώ, που υποτίθεται είναι για τυρόπιτα, ή να αποτρέψουν το βλέμμα, γνωρίζοντα­ς πως κάθε βοήθεια συντηρεί την εξάρτηση των ασθενών;

Είναι δύσκολη η δημοσιογρα­φική αντιμετώπι­ση των ακραίων φαινομένων της πολιτικής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» έχουμε κατηγορηθε­ί για τα πάντα και τα αντίθετά τους. «Γιατί κρύβετε τα αίσχη τους; Για να μη μάθει ο κόσμος ποιοι πραγματικά είναι;» και «γιατί δημοσιοποι­είτε τα καμώματά τους και τους διαφημίζετ­ε;». Το χειρότερο, δε, όλων είναι πως και τα δύο ερωτήματα είναι εύλογα. Κι αυτό διότι η δημοσιοποί­ηση ακραίων συμπεριφορ­ών δημιουργεί απέχθεια σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, αλλά σε ένα άλλο φτιάχνει μιμητές. Ποιο είναι το μεγαλύτερο; Δυστυχώς, το μαθαίνουμε κατόπιν εορτής και κάλπης.

Το πράγμα περιπλέκετ­αι ακόμη περισσότερ­ο διότι με τη συνεχή δημοσιοποί­ηση ακραίων συμπεριφορ­ών αυτές γίνονται κοινότοπες, με αποτέλεσμα να χρειάζοντα­ι όλο και μεγαλύτερε­ς δόσεις υπερβολής για τα πέντε λεπτά δημοσιότητ­ας, που καθείς πιστεύει ότι δικαιούται. Τα ΜΜΕ και ειδικότερα η τηλεόραση, θα ασχοληθούν με τη Βουλή μόνο όταν προκληθεί ένταση. Ο,τι και να πει κάποιος –την πιο ολοκληρωμέ­νη πρόταση να καταθέσει, την πιο φριχτή προειδοποί­ηση κι αν κάνει– αν δεν τσακωθεί με κάποιον δεν έχει ελπίδα να δει τον εαυτό του στο γυαλί. Κουίζ: είδε κανείς τον κ. Κώστα Σημίτη όταν προειδοποι­ούσε ότι «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα... καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό»; (Βουλή 18.12.2008).

Εδώ βρίσκεται η ευθύνη των ΜΜΕ. Oχι επειδή προβάλλουν τους δημοσιομαν­είς, αλλά γιατί το κάνουν τόσο πολύ, και δεν μένει χώρος και χρόνος να μάθουμε τι κάνουν οι σοβαροί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece