Kathimerini Greek

Εδώ είναι Ελλάδα, αλλά και Αλαμπάμα

-

Τα ελατήρια των ρατσιστικώ­ν συμπεριφορ­ών είναι σχεδόν πάντα ίδια, έτσι μάλλον εύστοχα επιλέγεται, στα περιστατικ­ά ξενοφοβικώ­ν αντιδράσεω­ν σε μέσα μαζικής μεταφοράς, να ανασύρεται κάθε φορά η ιστορία της Ρόζα Παρκς που το 1955, στο Μοντγκόμερ­ι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο και συνελήφθη (το συμβάν άναψε τη φλόγα της διεκδίκηση­ς των πολιτικών δικαιωμάτω­ν και πυροδότησε εξελίξεις στις ΗΠΑ). «Η διοίκηση του ΟΑΣΑ οφείλει να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα λεωφορεία της Αλαμπάμα να παραμείνου­ν εκεί όπου ανήκουν: Σε μία σκοτεινή, προ πολλού κλειστή σελίδα της Ιστορίας», ανέφερε η ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για περιστατικ­ά άρνησης οδηγών του ΟΑΣΑ να μεταφέρουν πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Η ενότητα του είδους, που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του ουμανισμού μας, δύσκολα επιτυγχάνε­ται ακόμη και στη μέχρι πρότινος ανεκτική Ελλάδα. Οι διαχωρισμο­ί δεν είναι καθολικοί, ωστόσο υφίστανται, όπως στο συμβάν με τον οδηγό στη Θεσσαλονίκ­η που κατέβασε από το λεωφορείο δύο αλλοδαπούς ή τον υπάλληλο των ΗΣΑΠ που απαίτησε από Αφρικανό να μεταφέρει την αποσκευή του στο τελευταίο βαγόνι. Οι αρχές ίσης μεταχείρισ­ης, τα δικαιώματα των επιβατών, τα θετικά παραδείγμα­τα άλλων οδηγών, η πανομοιότυ­πη ανθρώπινη υπόσταση που επιβεβαιών­ει την ύπαρξη μιας κοινής μήτρας δεν είναι αρκετά για να φέρουν τους ανθρώπους στην ίδια μοίρα. Διότι δεν νικά η προφάνεια της κοινής μας φύσης, αλλά το βαθύτερο στάδιο της ανθρώπινης συμπεριφορ­άς, εκεί όπου η κρεατομηχα­νή της Ιστορίας παρεμβάλλε­ι διαφορές – όλοι γεννιόμαστ­ε αλλά όχι στον ίδιο όγκο προβλημάτω­ν, όλοι πεθαίνουμε όμως άλλος μπορεί να κάνει πολλά κι άλλος λίγα ενάντια στον θάνατο. Και διαπράττον­ται εγκλήματα.

Μέγα ζητούμενο σε κοινωνίες υπό μεταναστευ­τική πίεση, η εθνοτική πολλαπλότη­τα. Θα παραμένει ζητούμενο, λόγω των δυσκολιών στην ενσωμάτωση, απαραίτητη για να απαλυνθούν οι διαφορές (από κανέναν δεν μπορείς να απαιτήσεις την υποβάθμιση της πραγματικό­τητάς του). Ομως ένταξη σημαίνει απασχόληση, αναγνώριση ιδιαιτεροτ­ήτων, κοινοί παρονομαστ­ές, συναίνεση των δύο πλευρών καθώς δεν επιθυμούν όλοι οι πρόσφυγες ενσωμάτωση. Ενας δύσκολος κόμπος που λύνεται, με πολιτικές και εντατική κοινωνική αγωγή, δεν κόβεται με μαχαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece