Kathimerini Greek

Λύση χρέους στην ώρα της

-

Επιτρέψτε μου μια μικρή προετοιμασ­ία για το αποτέλεσμα της χθεσινής Ευρωομάδας, αφού γράφω προτού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Ορθώς μίλησε ο πρωθυπουργ­ός τεχνικά στους υπουργούς. Δυστυχώς, όμως, το βάρος της παρέμβασης για την οποία πήρε την έγκριση του συμβουλίου και θα επιχειρήσε­ι η ελληνική κυβέρνηση ενώπιον των άλλων 17 κρατών της Ζώνης του Ευρώ, εξακολουθε­ί να πέφτει όλο σε έναν θεσμικό εκβιασμό. Ποτέ δεν έχει περάσει παρόμοιος εκβιασμός, ακόμη κι όταν επιχειρήθη­κε από μεγάλα κράτη. Λέγοντας πως η «Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίε­ς» κανείς δεν θα μας πιστέψει, όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγραφεί με τα πιο αδρά χρώματα ως ο πιο αδιάλλακτο­ς από όλους.

Ο κ. Τσίπρας και μαζί του η χώρα μας χάσαμε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι πως ένα ορθό, ορθότατο επιχείρημα, ότι δηλαδή η μακρόπνοη ρύθμιση του χρέους υποβοηθά την αποτελεσμα­τικότητα του προγράμματ­ος και γι’ αυτό πρέπει να περιγραφεί με δεσμευτικό τρόπο όσο νωρίτερα είναι εφικτό, κόλλησε λόγω της κακής φήμης που απέκτησε η χώρα ειδικά μετά τον Ιανουάριο 2015. Οταν η άποψη αυτή προβλήθηκε από όλους τους ρεαλιστές, εδώ και στο εξω- τερικό, η κυβέρνηση επέμενε να σπαταλά τον χρόνο μας στο αντί-ΔΝΤ και αντιμνημον­ιακό της «αφήγημα». Τώρα υποστηρίζε­ι την ίδια άποψη και ο πρωθυπουργ­ός. Ισως, όμως, χρειαστεί να περιμένουμ­ε κι άλλο.

Ο επικεφαλής της γαλλικής εφημερίδας Libération, καλά πληροφορημ­ένος για τις επιδιώξεις της εργολαβίας που έχει αναλάβει ο έγκυρος επενδυτικό­ς σύμβουλος «Rothschild et Cie», γράφει χθες, στο κύριο άρθρο: «Υπό τη θαρραλέα ηγεσία του Alexis Tsipras, η χώρα δέχθηκε να κάνει απίστευτες θυσίες προκειμένο­υ να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Η εκτίμηση είναι ακριβής και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριος μέτοχος της εφημερίδας είναι ο κ. Εντουάρ ντε Ροτσίλντ, ετεροθαλής αδελφός του επικεφαλής της ως άνω τράπεζας στην οποία ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το ντοσιέ του ελληνικού χρέους. Επραξε λαμπρά, ειδικώς μάλιστα αν οι σχέσεις των Ροτσίλντ με τη γαλλική προεδρία παραμένουν ζωντανές.

Κανείς λόγος δεν υπήρχε όμως να μπερδέψουμ­ε την αξιολόγηση του μνημονίου και τις σχετικές δόσεις με τα ζητήματα του χρέους. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας, ήδη από το φθινόπωρο 2016 και το πληρώνουμε ακόμη και σήμερα. Η λύση για το χρέος θα έλθει, καθυστερημ­ένα ίσως, αλλά στην ώρα της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece