Kathimerini Greek

Μία όπερα... μικρού μήκους

Το «Εσσεται ήμαρ...» του Γιώργου Κουμεντάκη ανεβαίνει στο Summer Nostos

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Οταν το 1986 ο πρωτοπορια­κός και πολυπράγμω­ν Γιάννης Γ. Παπαϊωάννο­υ (1915-2000) ανέθετε σε επιλεγμένο­υς νέους συνθέτες μικρές μονόπρακτε­ς όπερες για να επαναπροσδ­ιορίσει την έννοια του μουσικού θεάτρου, ο 27χρονος τότε Γιώργος Κουμεντάκη­ς έγραψε το «Εσσεται ήμαρ...», μια όπερα «μικρού μήκους» με λιμπρέτο από επι- λεγμένους στίχους της Iλιάδας και της Οδύσσειας. Η πλοκή μεταφέρει τους θεατές στις τελευταίες ημέρες της Τροίας, όπου όλα προμηνύουν την έλευση της μεγάλης καταστροφή­ς με τον ζόφο του πολέμου. Ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης είναι ο τυφλός αοιδός που «καλεί και ενεργοποιε­ί» την Ωραία Ελένη, τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, να κινηθεί ανάμεσα στην ομορφιά και στον θάνατο. «Ηταν για μένα ένας τρόπος να ξαναδώ ένα τόσο παλιό κείμενο και να βρω έναν τρόπο να επαναπροσδ­ιορίσω το σήμερα. Η μέρα της καταστροφή­ς είναι πάντα παρούσα», λέει στην «Κ» ο κ. Κουμεντάκη­ς. Η Ωραία Ελένη γίνεται έρμαιο –ένα «ανδρείκελο», όπως τη χαρακτηρίζ­ει ο συνθέτης– του ποιητή που έχει τη δύναμη ενός μικρού θεού. «Οταν εκείνη ζει πραγματικά τον θρήνο και μεταμορφών­εται σε μαινάδα, όταν είναι ειλικρινής με τον εαυτό της και δεν “υποκρίνετα­ι”, τότε είναι η “αλήθεια” των πραγμάτων και ο ποιητής υποχωρεί. Σαν να ζητάει συγγνώμη για το έγκλημα, για την καταστροφή. Είναι ένα ζήτημα καθαρά υπαρξιακό. Εμείς το βλέπουμε ποιητικά, από κάποια απόσταση, αλλά μιλάμε για ένα έγκλημα πολέμου», τονίζει ο κ. Κουμεντάκη­ς.

Το έργο ανέβηκε στο Ηράκλειο, το Οσλο, το Βερολίνο, ενώ το 1995 παίχτηκε στο φεστιβάλ Αργους, στη β΄ γραφή του, με την προσθήκη χορωδίας. Τη σκηνοθεσία του έργου, που «ανήκει» στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου της ΕΛΣ και ανεβαίνει στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, έχει αναλάβει ο Εκτορας Λυγίζος, ο οποίος ως φιλόλογος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ομηρικά έπη. Αλλωστε, το λιμπρέτο είναι στα αρχαία ελληνικά με μεταφρα-

Τη σκηνοθεσία του έργου, που «ανήκει» στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου της ΕΛΣ, έχει αναλάβει ο Εκτορας Λυγίζος.

σμένους υπέρτιτλου­ς. «Αποφασίσαμ­ε να αντιμετωπί­σουμε την ορχήστρα, τους τραγουδιστ­ές και τη μαέστρο ως μια ομάδα ανθρώπων που έρχονται να αφηγηθούν την ιστορία. Οπότε χρησιμοποι­ήσαμε έναν από τους βασικούς μηχανισμού­ς του μουσικού θεάτρου, την τάφρο, στην οποία εισέρχοντα­ι. Δεν προσπάθησα να ερμηνεύσω το έργο, αλλά να κάνω “χώρο” για να περάσει η μουσική του στον ακροατή, σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το μπαρόκ, πάει στην ψαλμωδία, μετά σε πιο άγριους ήχους και επιστρέφει στην ψαλμωδία», σημειώνει ο κ. Λυγίζος.

Σε ένα ενδιαφέρον σκηνοθετικ­ό εύρημα, η ορχήστρα και η μαέστρος αποκτούν ενεργότερο ρόλο από το αναμενόμεν­ο και απευθύνοντ­αι στην Ελένη, ενώ η τάφρος γίνεται ο Δούρειος Ιππος των Αχαιών. Η μουσική έχει Μπαρόκ επιρροές και ανάμεσα στην επιλογή των οργάνων υπάρχει και το μπάσο κοντίνουο, το οποίο, σύμφωνα με τον συνθέτη, δίνει την αίσθηση του αυτοσχεδια­σμού που ακολουθεί τις φωνές των τραγουδιστ­ών. «Είναι μια μουσική καθαρά γραμμένη με πολλές λεπτομέρει­ες. Η κάθε άρθρωση, το κάθε σημάδι στην παρτιτούρα εμπεριέχει και ένα μήνυμα, και αυτό είναι σημαντικό. Η μουσική είναι πολύ έντονα δεμένη με τη δραματουργ­ία, χωρίς όμως να παίρνει μόνη της έναν ρόλο, εμπλουτίζε­ι αυτό που ακούμε από τους τραγουδιστ­ές», σημειώνει η Ζωή Τσόκανου που θα διευθύνει το Ergon Ensemble.

«Εσσεται ήμαρ...», Εναλλακτικ­ή Σκηνή ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ, 18 Ιουνίου, 7 μ.μ. και 11 μ.μ.

 ??  ?? Δημήτρης Σούρμπης και Μυρσίνη Μαργαρίτη ως τυφλός αοιδός και Ωραία Ελένη στην όπερα-ψυχογράφημ­α που ανεβάζει η ΕΛΣ.
Δημήτρης Σούρμπης και Μυρσίνη Μαργαρίτη ως τυφλός αοιδός και Ωραία Ελένη στην όπερα-ψυχογράφημ­α που ανεβάζει η ΕΛΣ.
 ??  ?? Η αρχιμουσικ­ός Ζωή Τσόκανου διευθύνει το μουσικό σύνολο με διπλό ρόλο στην παράσταση.
Η αρχιμουσικ­ός Ζωή Τσόκανου διευθύνει το μουσικό σύνολο με διπλό ρόλο στην παράσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece