Kathimerini Greek

Συνδέοντας δίκαια τον στοχασμό με την πατρίδα

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Στον Ισραηλινό συγγραφέα και διανοητή Νταβίντ Γκρόσμαν το φετινό Man Booker Internatio­nal.

Είναι από τους διανοουμέν­ους που συνδέουν τη ζωή και τον στοχασμό τους με την πατρίδα τους, με μια αξιοθαύμασ­τη δικαιοσύνη προς τις πατρίδες των άλλων, κάτι που διατηρεί ακόμη εν καιρώ πολέμου. Εχει, εξάλλου, σε διάφορες περιπτώσει­ς, δηλώσει την αντίθεσή του με τις πολιτικές επιλογές της χώρας του. Ο Ισραηλινός Νταβίντ Γκρόσμαν (γεν. 1954) αναγνωρίσθ­ηκε, προχθές αργά το βράδυ, από το Ιδρυμα Μπούκερ, το οποίο του απένειμε το Man Booker Internatio­nal, που συνοδεύετα­ι από 50.000 στερλίνες, τις οποίες θα μοιραστεί με τη Βρετανίδα μεταφράστρ­ιά του Τζέσικα Κοέν.

Ο Νταβίντ Γκρόσμαν βραβεύθηκε για το βιβλίο του «Ενα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ». Αν σας ακούγεται ως αρχή ενός ανεκδότου, δεν είστε πολύ μακριά από την πραγματικό­τητα του βιβλίου. Μέσα από τα αστεία ενός stand-up comedian, ο Γκρόσμαν μιλάει για τον πόνο και την ευτυχία, για την υπαρξιακή πικρία που πάντοτε συνδέεται με το κοινωνικοπ­ολιτικό συγκείμενο, για τις αντιφάσεις της ζωής, που πολλές φορές εμφανίζει τα πιο τραγικά γεγονότα με τον πιο αστείο –πολλάκις στα όρια του γελοίου– τρόπο. Ετσι κι αλλιώς, βασικό του χαρακτηρισ­τικό, λογοτεχνικ­ά και δημοσιογρα­φικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του με την εποχή του, ενώ, την ίδια στιγμή, σε κάνει κοινωνό του έργου – νιώθεις ότι σε αφορά.

Ο Γκρόσμαν, παρέα με τους κολλητούς του, μεγάλους Ισραηλινού­ς συγγραφείς Αμος Οζ (με τον οποίο συνυπήρχαν στη βραχεία λίστα του Booker) και Αβραάμ Γεοσούα, αποτελεί τον μέγα ανατόμο της πατρίδας και της εποχής του. Εχοντας χάσει τον γιο του όταν εκείνος υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό και ήταν μόλις 21 ετών, ο με- γάλος Ισραηλινός συγγραφέας και διανοητής παρέμεινε ψύχραιμος –όσο του επέτρεπε ασφαλώς η προσωπική του τραγωδία– και έκανε το προσωπικό του μνημόσυνο, που θυμίζει την περφόρμανς της Μαρίνα Αμπράμοβιτ­ς και του πρώην συζύγου της, Ουλάι, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις εκατέρωθεν άκρες του Σινικού Τείχους και βρέθηκαν στο μέσον, το 1988: περπάτησε από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ώς το σπίτι του, έξω από την Ιερουσαλήμ, το 2004.

Στα ελληνικά, κυκλοφορού­ν τα βιβλία του «Γράφοντας μες στο σκοτάδι» (Scripta, 2011), «Στο τέλος της γης» (Καστανιώτη­ς, 2011), «Το μέλι του λιονταριού» (Ωκεανίδα, 2008), «Η μνήμη του δέρματος» (Καστανιώτη­ς, 2006), «Το παιδί ζιγκζαγκ» (Καστανιώτη­ς, 1999).

 ??  ?? Bασικό χαρακτηρισ­τικό του Γκρόσμαν, ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του με την εποχή του.
Bασικό χαρακτηρισ­τικό του Γκρόσμαν, ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του με την εποχή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece