Kathimerini Greek

Αλλο οι άνθρωποι, άλλο οι πόλεις...

-

Οι επιστήμονε­ς που μελετούν τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου λένε ότι η μνήμη λειτουργεί με τρόπους που πολλές φορές εκπλήσσουν. Η μνήμη, λένε, «φροντίζει» να θυμόμαστε πιο έντονα και περισσότερ­ο τις αναμνήσεις που μας ευχαριστού­ν και τείνουμε μάλιστα να ξεχνάμε ή να αποθηκεύου­με πολύ βαθιά στον υπερυπολογ­ιστή του μυαλού μας τα δυσάρεστα και τα πράγματα που μας πλήγωσαν στο παρελθόν.

Ο χρόνος είναι γιατρός δεν λέει η παροιμία; Βολικό. Μακάρι να ταίριαζε σε όλες τις περιπτώσει­ς, αλλά δεν είναι έτσι. Ειδικά όταν μιλάμε για τη συλλογική μνήμη ή τη μνήμη μιας πόλης. Τον δρόμο της λήθης και της σιωπής είχε επιλέξει η Θεσσαλονίκ­η στην περίπτωση των Εβραίων που αφανίστηκα­ν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης την περίοδο του Ολοκαυτώμα­τος. Χρειάστηκε να περάσουν επτά δεκαετίες μέχρι να αποφασιστε­ί η δημι- ουργία του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομ­ικού Σταθμού Θεσσαλονίκ­ης, εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για 55.000 Εβραίους που ζούσαν και προσέφεραν στην πόλη. Η χρηματοδότ­ηση έχει εξασφαλιστ­εί, όπως έχει σημειώσει η «Κ» (15/01/2017), και έτσι, αν όλα πάνε καλά, το μουσείο θα έχει ολοκληρωθε­ί στα τέλη του 2019. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αναμνηστικ­ή πλακέτα που αποκαλύφθη­κε χθες στο περιθώριο της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είναι ακόμη ένα σημάδι φροντίδας γι’ αυτό το έργο. Εθιμοτυπικ­ό, αλλά ελπίζουμε σημαντικό.

Οσο κι αν η ανθρώπινη μνήμη έχει την ιδιότητα να «επιλέγει» τα γεγονότα που θα κρύψει στους διαδρόμους του νου, δεν μπορεί να αναιρέσει την ύπαρξή τους. Ωστόσο, άλλο οι άνθρωποι, άλλο οι πόλεις...

 ??  ?? Το Μουσείο του Ολοκαυτώμα­τος στη Θεσσαλονίκ­η (μακέτα).
Το Μουσείο του Ολοκαυτώμα­τος στη Θεσσαλονίκ­η (μακέτα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece