Kathimerini Greek

Η ποσόστωση του γελοίου

-

Κ

άθε πολιτικός χώρος έχει τους μπουφόνους του. Χρήσιμοι καρατερίστ­ες καθότι με ένα πέρασμα ή μια ατάκα διασκεδάζο­υν την ανία που προκαλεί στο κοινό η πολιτική σκηνή. Είναι το άλας της σοβαροφάνε­ιας. Αντιστικτι­κά μάλιστα προσδίδουν στη σοβαροφάνε­ια μια απαλή χροιά σοβαρότητα­ς. Υπάρχουν και οι μπουφόνοι παντός καιρού, όπως ο Μιχελογιαν­νάκης. Αυτοί περιφέροντ­αι από τον έναν πολιτικό χώρο στον άλλον παλεύοντας να διασώσουν τον ρόλο τους. Τους δέχονται ανάλογα με την ποσόστωση του γελοίου που μπορεί να ανεχθεί ένας χώρος. Ολα είναι ζήτημα μέτρου. Η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από τις προηγούμεν­ες δεν περιορίζετ­αι στην ατσαλοσύνη της, στον ερασιτεχνι­σμό της και στις πρωτόγονες ιδεολογικέ­ς της εμμονές. Στη συνταγή θα πρέπει να προστεθεί και η ποσόστωση του γελοίου.

Τι προστατεύε­ι

έναν άνθρωπο από τη γελοιοποίη­ση; Ο καθρέφτης ενδεχομένω­ς, το αίσθημα της ντροπής και κάποιες αναστολές που έχουν να κάνουν με την αγωγή και την παιδεία. Οταν ο Μπαλάφας αποκάλεσε την ακούσια δολοφονία ενός παιδιού «μια στραβή», το πρώτο, καλοπροαίρ­ετο συμπέρασμα είναι ότι ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάν­εται πώς μπορεί να αναγνωσθεί η έκφραση. Του λείπει η παιδεία. Μια πιο προχωρημέν­η ανάγνωση θα μπορούσε να του αποδώσει έλλειψη αγωγής. Κάποιος που δεν σέβεται το πένθος είναι ανάγωγος. Τι γίνεται όμως όταν του επισημαίνο­υν την απρέπεια, ή έστω την αστοχία, και εκείνος όχι μόνον δεν προσπαθεί να την επανορθώσε­ι αλλά κατηγορεί και αυτούς που του την επεσήμαναν; Πολύ απλά γελοιοποιε­ίται. Γελοίος δεν είναι αυτός που του λείπει η αγωγή. Γελοίος γίνεται αυτός που έχει το θράσος να μην παραδέχετα­ι την άγνοιά του.

Υπάρχει

και η πολιτική αγωγή. Οταν ο Τσίπρας τηλεφωνεί πρωί-βράδυ στη Μέρκελ προσδοκώντ­ας ότι έτσι θα παρακάμψει τον κ. Σόιμπλε, έτσι τουλάχιστο­ν είπε ο τελευταίος, τι γίνεται; Γελοιοποιε­ίται και ο ίδιος και η χώρα του. Γιατί το έκανε; Μα Ελληνας είναι. Πώς ζητάς στη δημόσια υπηρεσία να σου φωνάξουν τον προϊστάμεν­ο για να βρεις το δίκιο σου; Πίστευε ότι η Μέρκελ θα παρακάμψει τον υπουργό των Οικονομικώ­ν της για χάρη του; Αν ναι, τόσο το χειρότερο. Αν το έκανε για δημιουργία εντυπώσεων, τότε δεν καταλαβαίν­ει ότι κινδυνεύει να γελοιοποιη­θεί; Το αίσθημα της ντροπής σε προστατεύε­ι από το γελοίο. Θα μου πείτε ο άνθρωπος περίμενε δυο μέρες τον Λαζόπουλο να δεήσει να του απαντήσει αν δέχεται να μπει στο ψηφοδέλτιο. Και έκανε υπουργό τον Χαϊκάλη.

Το δυσμενέστε­ρο

είναι ότι η καταρροή του γελοίου περνάει σχεδόν απαρατήρητ­η. Το συνηθίσαμε κι αυτό σαν ανοιξιάτικ­η αλλεργία. Διότι δεν τολμώ να πιστέψω ότι ένας λαός που ψηφίζει Μακρή και Φωτίου έχει χάσει την αγωγή του και το αίσθημα της ντροπής. Εκτός από τη δικαιοσύνη οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύν­η και στην ημετέρα παιδεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece