Kathimerini Greek

Πιέσεις ξανά στη στερλίνα

- Tου PATRICK GRAHAM / REUTERS

Η πορεία του βρετανικού νομίσματος θα κριθεί από τον «δρόμο» που θα επιλέξει η κ. Μέι να βγει η χώρα από την Ε.Ε.

To απρόσμενο αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα και η περίοδος πολιτικής αστάθειας, που όπως φαίνεται θα ακολουθήσε­ι, ενδέχεται να συμβαίνουν τη χειρότερη δυνατή εποχή για τη βρετανική οικονομία και την αξία της λίρας στερλίνας. Μέχρι τις 10 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δεν φαινόταν πως η απόφαση της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές θα αποτελούσε σημείο καμπής για τη στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα είχε χάσει περίπου το 20% της αξίας του μεταξύ του Ιουνίου του 2016, όταν οι Βρετανοί είχαν αποφασίσει στο δημοψήφισμ­α να εγκαταλείψ­ουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, και του Νοεμβρίου. Πολλοί είχαν αρχίσει τότε να υποθέτουν πως αυτή θα ήταν η πτώση που απαιτούσαν οι ξένοι επενδυτές μετά το Brexit, ώστε να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύν­η στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ωστόσο η απώλεια της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς από τη Μέι οδήγησε σε υποχώρηση της λίρας κατά 2% την περασμένη Παρασκευή και κατά 1% τη Δευτέρα, ενώ οι χρηματιστέ­ς λένε πλέον πως οι εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθού­ν σημείο καμπής για τη στερλίνα.

Για πολλούς αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα όχι απλώς καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη την έκβαση του Brexit, αλλά δημιουργεί επίσης πολιτικό κενό το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απότομη προσγείωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, που πολλοί είχαν φοβηθεί πως θα ακολουθούσ­ε μετά το δημοψήφισμ­α του 2016.

«Οι αγορές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν ποιο είναι το ύψος του ασφάλιστρο­υ κινδύνου για τη στερλίνα», λέει ο Τζέιμς Μπίνι, επικεφαλής αναλυτής συναλλαγμα­τικών αγορών στη State Street Global Advisors. «Αν υποστηρίξο­υν οι Συντηρητικ­οί πιο ήπιο Brexit, η στερλίνα πιθανώς θα ανέβει. Αν όμως καταστεί σαφές πως τα πράγματα εξελίσσοντ­αι άσχημα για τον ρυθμό ανάπτυξης, τότε η λίρα πιθανώς να υποχωρήσει ακόμη περισσότερ­ο».

Πλέον οι αγορές υποθέτουν πως η αποτυχία Μέι να εξασφαλίσε­ι κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία θα έχει ως αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να τηρήσει πιο ήπια στάση στο θέμα του Brexit και να θέσει ως προτεραιότ­ητα τη σύναψη στενών εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η συμφωνία κοινοβουλε­υτικής υποστήριξη­ς από το Κόμμα της Δημοκρατικ­ής Ενωσης της Βορείου Ιρλανδίας θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα στην εξουσία την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικ­ών, ή τη Μέι στη θέση της πρωθυπουργ­ού για τα επόμενα δύο χρόνια που θα διαρκέσουν οι διαπραγματ­εύσεις.

Η ανησυχία πως η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε δίνη αυξανόταν ήδη πριν από τις εκλογές. Η υποχώρηση της λίρας μετά το δημοψήφισμ­α του Brexit οδήγησε τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, σε μια εποχή στην οποία υποχωρούν οι πραγματικο­ί μισθοί και η οικονομική ανάπτυξη. Το υψηλό και όλο και πιο ανελαστικό κόστος στέγασης σημαίνει πως η Τράπεζα της Αγγλίας είναι αναγκασμέν­η να αγνοήσει την άνοδο του πληθωρισμο­ύ και να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της.

Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμο­ύ και φθηνού χρήματος, όμως, υπονομεύει ακόμη περισσότερ­ο τη συναλλαγμα­τική αξία της λίρας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αλληλεπίδρ­αση δημοσιονομ­ικής και νομισματικ­ής πολιτικής τον επόμενο χρόνο και ήδη πολλά μεγάλα κεφάλαια αντιστάθμι­σης κινδύνου και μεγάλοι κερδοσκόπο­ι επενδυτές αναρωτιούν­ται αν θα υπάρξει και νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece