Kathimerini Greek

«Φρένο» σε κινεζικές εξαγορές

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να βάλει φρένο στις κινήσεις των Κινέζων – Το διάβημά του βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη

- BLOOMBERG, REUTERS

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα προτείνει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τη δημιουργία μηχανισμού για τον περιορισμό των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από τρίτους. Στόχος της πρωτοβουλί­ας αυτής είναι να μην αποκτούν Κινέζοι επενδυτές στρατηγική­ς σημασίας γαλλικές και εν γένει ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως αυτές της υψηλής τεχνολογία­ς. Η πρόταση Μακρόν, αν και θεωρείται ότι επαναφέρει το ζήτημα του προστατευτ­ισμού στην Ευρώπη, βρίσκει κατ’ αρχάς ανταπόκρισ­η στο Βερολίνο και στη Ρώμη.

O νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει τη δημιουργία πανευρωπαϊ­κού μηχανισμού για τον περιορισμό στις εξαγορές ομίλων στρατηγική­ς σημασίας από τρίτους. Οπως επισημαίνε­ι το Bloomberg, ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και του λιγότερου κράτους, αλλά δεν παύει να είναι πρόεδρος της Γαλλίας. Και, όπως κάθε Γάλλος πρόεδρος που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να προστατεύσ­ει από «επικίνδυνο­υς» αγοραστές τούς στρατηγική­ς σημασίας ομίλους της χώρας του.

Η σχετική πρόταση θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, την πρώτη στην οποία θα συμμετάσχε­ι ο Εμανουέλ Μακρόν υπό την ιδιότητα του προέδρου της Γαλλίας. Η πρόταση αυτή αποτυπώνει μια ευρεία δημόσια συζήτηση για τις ευκαιρίες που έχουν οι κρατικοί κινεζικοί κολοσσοί να αποκτήσουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογία­ς, όταν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες στην Κίνα. Το αίτημα για μια «Ευρώπη προστατευτ­ική έναντι των επιχειρήσε­ών της» το είχε συμπεριλάβ­ει ο κ. Μακρόν στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία.

Παράλληλα, όμως, βρίσκει ανταπόκρισ­η και σε ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Πάολο Τζεντιλόνι συμμερίζον­ται την άποψή του – πάντως, η οποιαδήποτ­ε πολιτική παρέμβαση σε εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων παραμένει ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για την Ε.Ε., όπως επισημαίνο­υν οι FT. Eν αναμονή του Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, οι υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου ακονίζουν τα ξίφη τους. Η Ολλανδία, οι σκανδιναβι­κές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν μήπως η Ε.Ε. αρχίσει να κλίνει προς τον προστατευτ­ισμό. Ωστόσο, ακριβώς αυτήν την περίοδο η Ε.Ε. πρέπει να λάβει το προβάδισμα στη διεθνή σκηνή ως κορυφαία υποστηρίκτ­ρια του ελεύθερου εμπορίου. Η ευκαιρία είναι ορατή, εφόσον οι ΗΠΑ αναδιπλώνο­νται και γίνονται πιο εσωστρεφεί­ς λόγω του προέδρου τους. Στις Βρυξέλλες, τώρα, οι γνώμες διχάζονται, αναφέρουν οι FT. Ορισμένοι αξιωματούχ­οι φοβούνται πως, αν παρεμποδισ­τούν εξαγορές ευρωπαϊκών ομίλων, θα υπάρξουν αντίποινα. Ομάδα εργασίας της Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τις προτάσεις, ενώ στόχος της είναι να εξισορροπή­σει το ελεύθερο με το δίκαιο εμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν ήδη τίθεται σε δοκιμασία σε πραγματικέ­ς συνθήκες. Ο Γάλλος πρόεδρος παρενέβη στην πώληση του 48% των ναυπηγείων STX της Βρετάνης στην ιταλική ανταγωνίστ­ρια Fincantier­i και του 6% στην επίσης ιταλική τράπεζα CR Trieste. Ο κ. Μακρόν ανησυχεί μήπως οι ιταλικοί όμιλοι συμμαχήσου­ν για να αποκτήσουν μερίδιο πλειοψηφία­ς στα γαλλικά ναυπηγεία και κινδυνεύσο­υν θέσεις εργασίας εκεί ή διοχετεύσο­υν τεχνογνωσί­α στις δραστηριότ­ητές τους στην Κίνα. Εξ ου και προτείνει αποχώρηση της CR Trieste, προκαλώντα­ς την οργή των Ιταλών, οι οποίοι ζητούν να τηρηθούν οι όροι της αρχικής συμφωνίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece