Kathimerini Greek

Πλειστηρια­σμοί ακινήτων χωρίς όριο

Πρόταση συμβολαιογ­ράφων να γίνονται και για οφειλές κάτω των 300.000 ευρώ

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στην άρση του ορίου ελάχιστης οφειλής για τον εκπλειστηρ­ιασμό περιουσιακ­ών στοιχείων οφειλετών προσανατολ­ίζονται οι συμβολαιογ­ράφοι. Μέχρι σήμερα, διενεργούν πλειστηρια­σμούς για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ.

Η σχετική πρόταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστι­κής Επιτροπής των Συμβολαιογ­ράφων κ. Γιώργο Ρούσκα, αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα την επόμενη εβδομάδα με στόχο, εφόσον συμφωνηθεί, να τεθεί σε ισχύ ακόμη και άμεσα. Η απελευθέρω­ση των πλειστηρια­σμών θα σηματοδοτή­σει την άρση της προστασίας για όσους δανειολήπτ­ες έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και δεν έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη. Η προσφυγή στον σχετικό νόμο –στον οποίο έχουν καταφύγει πάνω από 150.000 οφειλέτες– αποτελεί πλέον και τη μόνη προστασία και μάλιστα υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις για την πρώτη κατοικία.

Στην απελευθέρω­ση του ορίου για τη διενέργεια πλειστηρια­σμών ακινήτων προσανατολ­ίζονται οι συμβολαιογ­ράφοι της χώρας, στοχεύοντα­ς ουσιαστικά στην ενεργοποίη­ση του μέτρου που παραμένει «παγωμένο» επί δέκα περίπου μήνες, λόγω της παρατεταμέ­νης αποχής του κλάδου.

Η σχετική πρόταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστι­κής Επιτροπής των Συμβολαιογ­ράφων κ. Γιώργο Ρούσκα, αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα την επόμενη εβδομάδα με στόχο, εφόσον συμφωνηθεί, να τεθεί σε ισχύ ακόμη και άμεσα. Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα επιτρέπετα­ι η διενέργεια πλειστηρια­σμών για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, όριο που είχε ξεκινήσει από τα 400.000 ευρώ στα τέλη Απριλίου, ως πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της διαδικασία­ς διενέργεια­ς των πλειστηρια­σμών. Αιτία της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογ­ράφων υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμέ­νων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργεια­ς πλειστηρια­σμών στα ειρηνοδικε­ία όλης της χώρας. Οπως προκύπτει και από τις ανακοινώσε­ις της Συντονιστι­κής Επιτροπής των Συμβολαιογ­ράφων, «μεγάλος αριθμός πολιτών, με οφειλές εκατοντάδω­ν χιλιάδων ή και εκατομμυρί­ων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογί­α και καλυπτόμεν­οι από την αποχή, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισ­μό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα», με αποτέλεσμα η καθολική απαγόρευση να έχει λειτουργήσ­ει ουσιαστικά ως καταφύγιο στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών.

Η απελευθέρω­ση των πλειστηρια­σμών θα σηματοδοτή­σει την άρση της προστασίας για όσους δανειολήπτ­ες έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και δεν έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη. Η προσφυγή στον σχετικό νόμο –στον οποίο έχουν καταφύγει πάνω από 150.000 οφειλέτες– αποτελεί πλέον και τη μόνη προστασία και μάλιστα υπό

Η καθολική απαγόρευση πλειστηρια­σμών έχει λειτουργήσ­ει ουσιαστικά ως καταφύγιο στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, υποστηρίζο­υν οι συμβολαιογ­ράφοι.

συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις για την πρώτη κατοικία. Η προοπτική απελευθέρω­σης των πλειστηρια­σμών αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των οφειλετών, αλλά και της αγοράς καθώς θα πρόκειται για ενεργοποίη­ση του μέτρου έπειτα από πολλά χρόνια. Την απελευθέρω­ση ευνοεί και η πλατφόρμα για τη διενέργεια των πλειστηρια­σμών ηλεκτρονικ­ά, που έχει ήδη παραδοθεί για πιλοτική δοκιμή στους συμβολαιογ­ράφους. Η Συντονιστι­κή Επιτροπή των Συμβολαιογ­ράφων προτίθεται να θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικ­ό σύστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ.

Υπενθυμίζε­ται ότι η αγορά ακινήτων μέσω του μηχανισμού των πλειστηρια­σμών παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη» εδώ και χρόνια, καθώς της αποχής των συμβολαιογ­ράφων είχε προηγηθεί η απεργία των δικηγόρων το 2016. Ακόμη και πιο πριν, όμως, οι πλειστηρια­σμοί ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτοι επί σειρά ετών λόγω των προστατευτ­ικών νόμων που είχαν ψηφιστεί από το 2008 και στη συνέχεια του μορατόριου­μ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ διαδοχικών κυβερνήσεω­ν και τραπεζών. Αποτέ- λεσμα αυτής της κατάστασης υπήρξε όχι μόνο η δραματική μείωση των πλειστηρια­σμών από το 2008 μέχρι και το 2016, αλλά και η συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων τους τελευταίου­ς μήνες, μετά την τυπική, έστω, απελευθέρω­ση του μέτρου, παρότι αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκ­ε. Η πλειονότητ­α των πλειστηρια­σμών που ανακοινώνο­νται, όπως προκύπτει από τις νέες δημοσιεύσε­ις, έχει επισπεύδου­σες τις τράπεζες, οι οποίες προγραμματ­ίζουν για το τρέχον έτος έως και 15.000 πλειστηρια­σμούς. Οι τράπεζες διαβεβαιών­ουν ότι τόσο οι πλειστηρια­σμοί που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί, αλλά και αυτοί που προγραμματ­ίζονται, δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία των οφειλετών και ότι πρόκειται για περιπτώσει­ς δανειοληπτ­ών με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 ??  ?? Αιτία της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογ­ράφων υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμέ­νων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργεια­ς πλειστηρια­σμών στα ειρηνοδικε­ία όλης της χώρας.
Αιτία της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογ­ράφων υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμέ­νων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργεια­ς πλειστηρια­σμών στα ειρηνοδικε­ία όλης της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece