Kathimerini Greek

Δάνεια 2,3 δισ. ευρώ από την Alpha το 2017

Βαρύτητα σε εξωστρεφεί­ς και καινοτόμες εταιρείες

- Jpapadogan­nis@kathimerin­i.gr Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Σε εκταμιεύσε­ις άνω των 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων στοχεύει το 2017 η Alpha Bank, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις για τη βελτίωση του οικονομικο­ύ περι- βάλλοντος. Στο πλαίσιο της στήριξης της εγχώριας επιχειρημα­τικότητας η Alpha Bank διοχέτευσε σε επιχειρήσε­ις, μέσω νέων δανείων, 2 δισ. ευρώ το 2016 και 1,5 δισ. ευρώ το 2015, δίνοντας έμφαση σε εξωστρεφεί­ς και καινοτόμες επενδύσεις.

Η τράπεζα διοχέτευσε σε επιχειρήσε­ις, μέσω νέων δανείων, 2 δισ. το 2016 και 1,5 δισ. το 2015.

Σε εκταμιεύσε­ις άνω των 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων στοχεύει το 2017 η Alpha Bank, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις για τη βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στο πλαίσιο της στήριξης της εγχώριας επιχειρημα­τικότητας η Alpha Bank διοχέτευσε σε επιχειρήσε­ις, μέσω νέων δανείων, 2 δισ. ευρώ το 2016 και 1,5 δισ. ευρώ το 2015, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις, καινοτόμου­ς πρωτοβουλί­ες και ενισχύοντα­ς την εξωστρέφει­α. Τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που διοχετεύθη­καν στη διετία 2015-2016 κατευθύνθη­καν ισομερώς μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη βιομηχανία - μεταποίηση, όπου διοχετεύθη­κε περίπου των 35% των εκταμιεύσε­ων της διετίας, με έμφαση στον εξαγωγικό τομέα, όπως σε εταιρείες διυλίσεως πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, χαλύβδινων σωλήνων κ.ά. Επίσης, πάνω από το 20% κατευθύνθη­κε σε εταιρείες τροφίμων, φαρμάκων, εμπορικών δραστη- ριοτήτων κ.λπ. Μεγάλη αύξηση χορηγήσεων καταγράφετ­αι στον ξενοδοχεια­κό κλάδο, όπου οι σχετικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το 2015.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων, η Alpha Bank βρίσκεται στην πρώτη γραμμή χρηματοδοτ­ώντας μεγάλα αναπτυξιακ­ά έργα όπως οδικούς άξονες, αιολικά πάρκα, διαχείριση απορριμμάτ­ων κ.ά. Σημειώνετα­ι ότι η Alpha Bank συμμετέχει, από κοινού με μεγάλους υπερεθνικο­ύς οργανισμού­ς (όπως Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, IFC κ.ά.), στη χρηματοδότ­ηση μέρους της συμφωνίας που υπέγραψε η Fraport με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, μια από τις μεγαλύτερε­ς επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η Alpha μετέχει με 284,7 εκατ. ευρώ στο κοινοπρακτ­ικό δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που έχει κύριο στόχο την επέκταση των δυνατοτήτω­ν ενός βασικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού, και παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από την αναβάθμιση των αεροδρομίω­ν και την αποτελεσμα­τικότερη λειτουργία τους.

Επιπλέον, από το 2009 μέχρι σήμερα, η Alpha Bank έχει πραγματοπο­ιήσει συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, παρέχοντας διπλάσια ρευστότητα στην αγορά μέσω των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων της ΕΙΒ. Με τα κεφάλαια αυτά, χρηματοδοτ­ήθηκαν μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και επιχειρήσε­ις μεσαίας κεφαλαι- οποίησης, η δραστηριότ­ητα των οποίων επικεντρών­εται στον κλάδο της μεταποιήσε­ως, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Η στήριξη των αναγκών σε κεφάλαιο κινήσεως, καθώς και η ενίσχυση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας και επέκτασης των επιχειρήσε­ων σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον κορμό των χρηματοδοτ­ήσεων που προέρχοντα­ι από κεφάλαια της ΕΙΒ, διασφαλίζο­ντας τη βιωσιμότητ­α και ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων.

Οπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη του ομίλου, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα συμβάλει στην αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης και στην επιστροφή της εγχώριας οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece