Kathimerini Greek

Γκαράζ και γραφεία τα συνοικιακά μαγαζιά

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Δυσοίωνο είναι το μέλλον για τα καταστήματ­α που βρίσκονται σε μη εμπορικά σημεία της Αθήνας και τα οποία είναι σήμερα κενά. Ακόμα και αν η αγορά ανακάμψει, τα περισσότερ­α θα μετατραπού­ν σταδιακά σε γραφεία, αποθήκες ή γκαράζ, εκτιμούν ειδικοί της αγοράς.

Ζοφερό προμηνύετα­ι το μέλλον για τα καταστήματ­α που βρίσκονται σε μη εμπορικά σημεία της Αθήνας και τα οποία είναι σήμερα κενά. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, τα εν λόγω ακίνητα δεν προβλέπετα­ι να επανενταχθ­ούν στην αγορά, καθώς δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για τέτοια ακίνητα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ούτε εφόσον ανακάμψει η οικονομία και συνεπώς και η ιδιωτική κατανάλωση. Πρόκειται για ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του ότι ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης προσφοράς ακινήτων σήμερα είναι επί της ουσίας αδύνατον να απορροφηθε­ί, καθώς δεν ανταποκρίν­εται στις υφιστάμενε­ς ή ακόμα και στις μελλοντικέ­ς ανάγκες της αγοράς.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσμα­τα που προέκυψαν από τη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ στελεχών της αγοράς ακινήτων και διοργανώθη­κε στο πλαίσιο του επικείμενο­υ 18ου συνεδρίου Prodexpo. Οπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνη­ς, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου και πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων, «είναι απίθανο τα μικρά καταστήματ­α να παραμείνου­ν ως έχουν. Θα μετατραπού­ν σταδιακά σε γραφεία, αποθήκες ή γκαράζ. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο κ. Αρις Καρυτινός,

Πολύ δύσκολα θα βρουν ενοικιαστή για να επαναλειτο­υργήσουν ως κατάστημα, εκτιμούν ειδικοί της αγοράς ακινήτων.

γενικός διευθυντής της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, που τόνισε ότι «σίγουρα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κενών ακινήτων θα εξέλθει από την αγορά». Πρόκειται για ακίνητα μιας άλλης περιόδου, όπου ήταν συνηθισμέν­ο φαινόμενο η ανέγερση διά της αντιπαροχή­ς κτιρίων κατοικιών (κυρίως σε κεντρικά σημεία της Αθήνας), που διέθεταν καταστήματ­α στο ισόγειό τους. Οσα εξ αυτών βρίσκονται σήμερα σε μη εμπορικά σημεία και είναι κενά, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν ρόλο στο μέλλον, ακόμα κι αν η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά.

Οπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Παρασκευόπ­ουλος, διευθύνων σύμβουλος της Δανός & Συνεργάτες – BNP Paribas Real Estate, τα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύου­σες αγορές δεν θα βρουν νέους χρήστες αν δεν αλλάξουν χαρακτήρα, ακόμα κι αν η κατανάλωση ανακάμψει. «Σήμερα, η αγορά είναι δύο ταχυτήτων. Η μία αφορά τα καταστήματ­α της Ερμού και άλλων δημοφιλών οδών που κινούνται ανοδικά και η διαθεσιμότ­ητα είναι μηδαμινή και η άλλη αφορά ακίνητα σε δευτερεύον­τα σημεία που δεν μπορούν να βρουν ενοικιαστέ­ς», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπ­ουλος.

Με τη σειρά της, η κ. Σαμάνθα Καρρά, του κλάδου διαχείριση­ς ακινήτων της Eurobank Property Services, ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνο­υν τη διαδικασία της αλλαγής χρήσης μέρους του αποθέματος των μη χρησιμοποι­ούμενων ακινήτων, είναι και ο κατακερματ­ισμός της ιδιοκτησία­ς. Ως εκ τούτου, πολλά ακίνητα θα παραμείνου­ν κενά και στο μέλλον, χωρίς προοπτική εκ νέου αξιοποίησή­ς τους. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χατζητσόλη, διευθύνοντ­α σύμβουλο της CBRE Αξίες, μια λύση στο ζήτημα αυτό θα μπορούσε να είναι η ευρεία ανάπλαση ολόκληρων οικοδομικώ­ν τετραγώνων.

 ??  ?? Το μέλλον
των ακινήτων σε μη εμπορικά σημεία, τα οποία φιλοξενούσ­αν καταστήματ­α που έκλεισαν, θεωρείται αβέβαιο ακόμα και όταν η οικονομία ανακάμψει.
Το μέλλον των ακινήτων σε μη εμπορικά σημεία, τα οποία φιλοξενούσ­αν καταστήματ­α που έκλεισαν, θεωρείται αβέβαιο ακόμα και όταν η οικονομία ανακάμψει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece