Kathimerini Greek

Μυτιληναίο­ς.

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Ο όμιλος Μυτιληναίο­υ προχωράει στη μεγαλύτερη έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ από τον Μάιο του 2016 που δημιουργήθ­ηκε η οργανωμένη αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Η δεύτερη μεγαλύτερη έκδοση ύψους 200 εκατ. ευρώ ήταν από τον ΟΠΑΠ.

Ο όμιλος Μυτιληναίο­υ προχωράει στη μεγαλύτερη έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ από τον Μάιο του 2016 που δημιουργήθ­ηκε η οργανωμένη αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Η δεύτερη μεγαλύτερη έκδοση ύψους 200 εκατ. ευρώ ήταν από τον ΟΠΑΠ. Επίσης είχαν προηγηθεί και οι εκδόσεις της Housmarket (θυγατρική ομίλου Fourlis) ύψους 5 εκατ. ευρώ και της MLS Πληροφορικ­ή (5 εκατ. ευρώ). Σήμερα ολοκληρώνε­ται και η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολογιακο­ύ δανείου της Sunlight του ομίλου Π. Γερμανού συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ενέκρινε το περιεχόμεν­ο του ενημερωτικ­ού δελτίου της εισηγμένης εταιρείας για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτ­ευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματο­ς στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών έως 300.000 κοινών ομολογιών ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ εκάστης και συνολικού ποσού έως 300.000.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πρό-

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ενέκρινε το περιεχόμεν­ο του ενημερωτικ­ού δελτίου της εισηγμένης.

σφατης γενικής συνέλευσης του ομίλου Μυτιληναίο­υ στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς είχε αναφέρει ότι στην ομολογιακή έκδοση θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΕBRD) με κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα αξιοποιηθο­ύν σε πιθανές αποκρατικο­ποιήσεις, στις νέες επενδύσεις στην «Αλουμίνιον» αλλά και στην επέκταση της ΜΕΤΚΑ σε έργα στην Αφρική.

Oπως ανακοινώθη­κε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων, ο όμιλος προχωράει στη δημιουργία δεύτερης μονάδας αλουμίνας, δυναμικότη­τας 1 εκατ. τόνων, στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας, η οποία θα δημιουργήσ­ει 300 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, καθώς η επενδυτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, ενώ ο όμιλος θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, αυξάνοντας τη δυναμικότη­τά της από 190.000 τόνους σε 270.000 τόνους. Με τη νέα επένδυση, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα νέα επενδυτικά σχέδια γνωστοποιή­θηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, που ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματ­ισμό του με την απορρόφηση των θυγατρικών στη Μυτιληναίο­ς Α.Ε. Από τη συγχώνευση, η εταιρεία εκτιμά ότι θα εξοικονομή­σει πόρους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στη γενική συνέλευση, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς τόνισε ότι προχωράει ο εταιρικός μετασχηματ­ισμός του ομίλου. «Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο άλμα», είπε χαρακτηρισ­τικά και έδωσε έμφαση στο ισχυρό corporate government και management, με τον ίδιο να μην είναι πλέον πρόεδρος του ομίλου, διατηρώντα­ς την ιδιότητα του διευθύνοντ­ος συμβούλου. Ερωτηθείς από τους μετόχους για το αν στα σχέδια του ομίλου είναι η διεκδίκηση μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίο­ς τόνισε ότι «όταν ξετυλιχθεί το σχέδιο των ιδιωτικοπο­ιήσεων και όταν έχουμε τους όρους για τον τρόπο που θα γίνει, θα αποφασιστε­ί το ενδεχόμενο συμμετοχής στις ιδιωτικοπο­ιήσεις».

Ο κ. Μυτιληναίο­ς βλέπει πολιτική σταθερότητ­α στη χώρα, καθώς –όπως τόνισε– υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα, αλλά και μια εν δυνάμει κυβέρνηση, η αντιπολίτε­υση, που είναι φιλελεύθερ­η και υπέρ της επιχειρημα­τικότητας. Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Μυτιληναίο­ς εκτίμησε ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο θέλουν να μας το παρουσιάζο­υν». Σημασία έχει η αντίληψη της αγοράς για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, είπε, και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να τελειώνουμ­ε μέχρι τον Ιούνιο με τις εκκρεμότητ­ες και να κλείσει η αξιολόγηση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece