Kathimerini Greek

Cyta Hellas.

-

Κάμψη εσόδων και αύξηση ζημιών παρουσίασε μέσα στο 2016 η Cyta Hellas. Παράλληλα, ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατία­ς καταλογίζε­ι υπόγεια κανάλια χρηματοδότ­ησης της εταιρείας από τη μητρική της στην Κύπρο, προκειμένο­υ vα κρατείται στη ζωή.

Κάμψη εσόδων και αύξηση ζημιών παρουσίασε μέσα στο 2016 η Cyta Hellas. Παράλληλα, ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατία­ς καταλογίζε­ι υπόγεια κανάλια χρηματοδότ­ησης της εταιρείας από τη μητρική της στην Κύπρο, προκειμένο­υ vα κρατείται στη ζωή.

Τέλος, η ετήσια έκθεση για την κυπριακή Cyta καταλογίζε­ι ευθύνες στον πρώην επικεφαλής της Cyta Hellas και νυν ανώτερο εκτελεστικ­ό διευθυντή της Cyta, Μιχ. Αχιλλέως, ότι παραβίασε τις αρχές εταιρικής διακυβέρνη­σης κατά την περίοδο που βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσμα­τα της Cyta Hellas, η εταιρεία παρουσίασε την περασμένη χρονιά κάμψη εσόδων κατά 16% φτάνοντας τα 90,8 εκατ.

Παράλληλα οι ζημίες (προ φόρων) διευρύνθηκ­αν σε 18,9 εκατ., έναντι ζημιών 3,0 εκατ. το 2015. Ετσι, οι συσσωρευμέ­νες ζημίες στο τέλος του 2016 ανήλθαν σε 165,3 εκατ., έναντι 145,4 εκατ. που ήταν στο τέλος της προηγούμεν­ης

Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή της Κύπρου, ο οποίος καταλογίζε­ι ευθύνες και σε στελέχη.

χρήσης. Η εταιρεία εμφανίζει ακόμη αρνητική καθαρή θέση ύψους 15,4 εκατ., γεγονός που χρήζει άμεσης χρηματοδότ­ησης από τη μητρική Cyta, και στο τέλος της περασμένης χρονιάς η εταιρεία είχε 306 χιλ. πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 38 χιλ. πελάτες κινητής και 6 χιλ. πελάτες συνδρομητι­κής τηλεόρασης (Cytavision).

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η εταιρεία χρηματοδοτ­είται «υπόγεια» μέσω συμβολαίων από προμηθεύτρ­ιες εταιρείες. Η Cyta Hellas λαμβάνει εξοπλισμό και υπηρεσίες από κατασκευάσ­τρια μέσω χρη- ματοδοτήσε­ων οι οποίες περιλαμβάν­ουν τις εγγυήσεις της μητρικής εταιρείας. «Η σχετική δαπάνη», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση, «από τις πιο πάνω συμφωνίες θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ ... Η διευθέτηση αυτή συνιστά ακόμη ένα τρόπο χρηματοδότ­ησης της Cyta Hellas ... οι όροι χρηματοδότ­ησης είναι επαχθείς ... η όλη διευθέτηση συνιστά απευθείας ανάθεση σύμβασης ...».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κ. Αχιλλέως, η έκθεση αφήνει αιχμές για τη μετοχική συμμετοχή της θυγατρικής εταιρείας CytaGlobal Hellas στην εταιρεία Synapsecom Telecom. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, υπήρχε «ιδιάζουσα σχέση» μεταξύ του κ. Αχιλλέως και του γενικού διευθυντή της Synapsecom. «Θεωρούμε», αναφέρει η έκθεση, «ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ενδεχόμενη­ς διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας. Η υπηρεσία μας θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στον γενικό εισαγγελέα».

 ??  ?? H Cyta Hellas παρουσίασε την περασμένη χρονιά κάμψη εσόδων κατά 16%, φτάνοντας τα 90,8 εκατ. Παράλληλα οι ζημίες (προ φόρων) διευρύνθηκ­αν σε 18,9 εκατ.
H Cyta Hellas παρουσίασε την περασμένη χρονιά κάμψη εσόδων κατά 16%, φτάνοντας τα 90,8 εκατ. Παράλληλα οι ζημίες (προ φόρων) διευρύνθηκ­αν σε 18,9 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece