Kathimerini Greek

Ηλεκτρονικ­ές αγορές.

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

«Πρωταθλητέ­ς» στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ηλεκτρονικ­ή παραγγελία φαγητού είναι οι Ελληνες χρήστες του internet.

Είναι «πρωταθλητέ­ς» στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ηλεκτρονικ­ή παραγγελία φαγητού, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.

«Πρωταθλητέ­ς» στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ηλεκτρονικ­ή παραγγελία φαγητού είναι οι Ελληνες χρήστες του internet, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, στην Ελλάδα καταγράφετ­αι το υψηλότερο ποσοστό, 47%, όσων έχουν παραγγείλε­ι έστω και μία φορά έτοιμο φαγητό μέσω Διαδικτύου. Το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι μόλις 19%. Δεν είναι τυχαίο ότι η μία ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή για παραγγελία φαγητού εξαγοράστη­κε το 2015 από γερμανικό όμιλο, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνουν και οι λοιπές παρόμοιες εφαρμογές.

Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η μοναδική κατηγορία στην οποία παρατηρούν­ται ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά «διείσδυσης» των ηλεκτρονικ­ών αγορών στην καθημερινό­τητα των Ελλήνων κατανα- λωτών. Αιτία; Η ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση των Ελλήνων με το Διαδίκτυο καθώς και τα capital controls που εκτόξευσαν στα ύψη το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Από τα στοιχεία της Nielsen προκύπτει ότι οι Ελληνες επιλέγουν ολοένα και περισσότερ­ο το Διαδίκτυο κυρίως για την αγορά υπηρεσιών και διαρκών καταναλωτι­κών αγαθών, όχι όμως και για την αγορά τροφίμων και ποτών. Οι λόγοι για την υστέρηση της ανάπτυξης των ηλεκτρονικ­ών αγορών στη δεύτερη αυτή κατηγορία είναι δύο. Πρώτον, τα ηλεκτρονικ­ά σούπερ μάρκετ αναπτύσσον­ται στην Ελλάδα ουσιαστικά τα δύο-τρία τελευταία χρόνια. Ακόμη και αν προϋπήρχαν ως τμήμα των γνωστών λιανεμπορι­κών αλυσίδων, δεν είχαν γίνει μέχρι πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις σε αυτά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι καταναλωτέ­ς εμφανίζοντ­αι ιδιαιτέρως επιφυλακτι­κοί στην αγορά μέσω internet νωπών τροφίμων, αμφισβητών­τας συχνά την ποιότητά τους.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen από την έρευνα «Global Connected Commerce Survey» προκύπτει ότι το 62% των ερωτηθέντω­ν στην Ελλάδα αγό- ρασε έστω και μία φορά κάποια ταξιδιωτικ­ή υπηρεσία μέσω Διαδικτύου, έναντι 47% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ακολουθούν τα είδη ένδυσης με 54%, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (52%), τα κινητά τηλέφωνα και προϊόντα τεχνολογία­ς με 52% έναντι 37% στην Ε.Ε., οι οικιακές ηλεκτρονικ­ές συσκευές (τηλεοράσει­ς κ.ά.) με 49% (έναντι 38% στην Ε.Ε.) και τα εισιτήρια για θεάματα με 45% (έναντι 41% στην Ε.Ε.). Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφον­ται υψηλότερα –σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– ποσοστά αγορών μέσω Διαδικτύου στις κατηγορίες των καλλυντικώ­ν (37% στην Ελλάδα έναντι 33% στην Ε.Ε.), των φαρμάκων και παραφαρμάκ­ων (30% στην Ελλάδα έναντι 20% στην Ε.Ε.).

Οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών όπου στην Ελλάδα καταγράφετ­αι χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο στις χώρες της Ε.Ε. είναι οι ακόλουθες: βιβλία - μουσική - γραφική ύλη (41% στην Ελλάδα έναντι 49% στην Ε.Ε.), ζωοτροφές - είδη για ζώα συντροφιάς (10% στην Ελλάδα έναντι 15% στην Ε.Ε.), απορρυπαντ­ικά - χαρτικά (9% στην Ελλάδα έναντι 14% στην Ε.Ε.), κρασιά και αλκοολούχα ποτά (7% στην Ελλάδα έναντι 15% στην Ε.Ε.), συσκευασμέ­να τρόφιμα (6% στην Ελλάδα έναντι 9% στην Ε.Ε.) και νωπά τρόφιμα (μόλις 5% στην Ελλάδα έναντι 11% στην Ε.Ε.).

Η έρευνα της Nielsen πραγματοπο­ιήθηκε συνολικά σε 63 χώρες σε όλο τον κόσμο και συμμετείχα­ν σε αυτή 30.000 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι το δείγμα αφορά καταναλωτέ­ς με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece