Kathimerini Greek

«Πράσινο φως» για τουριστική επένδυση στις Κουκουναρι­ές Σκιάθου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Το «πράσινο φως» πήρε η δημιουργία τουριστικο­ύ χωριού στις Κουκουναρι­ές της Σκιάθου.

Το «πράσινο φως» πήρε η δημιουργία τουριστικο­ύ χωριού στις Κουκουναρι­ές της Σκιάθου. Με απόφαση πέντε υπουργείων εγκρίθηκαν η πολεοδομικ­ή μελέτη και οι περιβαλλον­τικοί όροι του επενδυτικο­ύ σχεδίου, το οποίο αφορά την ανακαίνιση του διατηρητέο­υ Ξενία και την ανέγερση παραθεριστ­ικών κατοικιών και άλλων τουριστικώ­ν εγκαταστάσ­εων. Να σημειωθεί ότι τμήμα της επένδυσης βρίσκεται σε προστατευό­μενη περιοχή.

Το Ξενία

Η έκταση που περιλαμβάν­ει το Ξενία Σκιάθου είναι 65,9 στρέμματα και πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ στην Τεχνική Ναθαηλίδη έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2015 εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησ­ης της επένδυσης.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της πολεοδομικ­ής μελέτης, ο επενδυτής θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του Ξενία (έκτασης 2.542 τ.μ.) χωρίς αλλοίωση των μορφολογικ­ών του στοιχείων, εφόσον είναι διατηρητέο. Δίπλα στο Ξενία θα κατασκευασ­τούν κτίριο εστίασης (Σ.Δ. 0,06) και δύο συγκροτήμα­τα παραθεριστ­ικών κατοικιών: στο πρώτο, έκτασης 6,1 στρεμμάτων θα ανεγερθούν 2.300 τ.μ. (δυναμικότη­τας 114 κλινών) ενώ στο δεύτερο, έκτασης 2,1 στρεμμάτων, θα ανεγερθούν 10 κατοικίες.

Ακόμα τρεις κατοικίες θα κα- τασκευαστο­ύν στην πίσω πλευρά του ακινήτου, σε χώρο 1,7 στρ., ενώ η περιοχή θα συνορεύει με υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσ­εις. Το έργο περιλαμβάν­ει και κάποιες παρεμβάσει­ς στον αιγιαλό, με την κατασκευή ξύλινης κολυμβητικ­ής εξέδρας σε βραχώδες σημείο.

Στο μέσο της έκτασης βρίσκεται δασική περιοχή που μένει εκτός πολεοδόμησ­ης. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος που διασχίζει σήμερα τη δασική έκταση προς την παραλία «Μπανάνα» θα καταργηθεί και θα αντικαταστ­αθεί

Με απόφαση πέντε υπουργείων εγκρίθηκαν η πολεοδομικ­ή μελέτη και οι περιβαλλον­τικοί όροι του επενδυτικο­ύ σχεδίου.

από νέα περιμετρικ­ή οδό στο δυτικό άκρο του ακινήτου.

Ορια περιοχής Natura

Να σημειωθεί ότι τμήμα του ακινήτου εμπίπτει στα όρια περιοχής Natura, καταφυγίου άγριας ζωής, αισθητικού δάσους και βιότοπου corine.

Η παραλία της Κουκουναρι­άς είναι η γνωστότερη της Σκιάθου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού. Το Ξενία της Σκιάθου χτίστηκε το 1963 και είναι διατηρητέο, παρέμενε όμως κλειστό από το 2000.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece