Kathimerini Greek

Αύξηση απασχόληση­ς σε εμπόριο, τουρισμό, μεταφορές καταγράφει το ινστιτούτο Bruegel

-

Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά εργασίας διαπιστώνε­ι ο οικονομολό­γος και senior fellow του οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ Bruegel των Βρυξελλών Ζολτ Νταρβάς.

Μάλιστα, ο κ. Νταρβάς επισημαίνε­ι ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εντονότερη σε διεθνώς εμπορεύσιμ­ους τομείς, κάτι που ίσως συνιστά ένδειξη ευρύτερης οικονομική­ς ανάκαμψης.

Ο μεγαλύτερο­ς τομέας –εμπόριο, μεταφορές και τουρισμός– σημειώνει ο Ούγγρος οικονομολό­γος, κατέγραψε αύξηση απασχόληση­ς 7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια.

Επίσης, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκα­ν στους τομείς της βιομηχανία­ς, των επαγγελματ­ικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν και επικοινωνι­ών. Επομένως, σημειώνει, η ανάκαμψη είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στους διεθνώς εμπορεύσιμ­ους τομείς, οι οποίοι φέρνουν έσοδα στην Ελλάδα από το εξωτερικό, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη μείωση του μεγάλου εξωτερικού χρέους της χώρας. Πάντως, ο κ. Νταρβάς διαπιστώνε­ι ότι η απασχόληση επεκτείνετ­αι και στον δημόσιο τομέα, παρά τις συζητήσεις για μαζικές απολύσεις, όπως σημειώνει.

Τόσο η ανεργία, η οποία αυξήθηκε κατά 19% από το 2008 ώς το 2014, όσο και οι μισθοί που μειώθηκαν κατά 24% από το 2010 ώς το 2015, σημειώνουν ανάκαμψη από τα μέσα του 2015 σε πολλούς τομείς.

«Σίγουρα», επισημαίνε­ι ο κ. Νταρβάς, «έπειτα από μια δραματική κατάρρευση, η ελληνική αγορά εργασίας δείχνει καθαρά σημάδια ανάκαμψης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτε­ί αισιοδοξία εκ μέρους των επιχειρήσε­ων και ίσως το διαδεχθεί μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη».

Κατά τον οικονομολό­γο, οι εταίροι της Ελλάδας θα μπορούσαν να υποστηρίξο­υν αυτές τις θετικές εξελίξεις, παρέχοντας σαφήνεια σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος καθώς και με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένω­ς να συνιστά ένδειξη ευρύτερης οικονομική­ς ανάκαμψης, εκτιμά το βελγικό ινστιτούτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece