Kathimerini Greek

Πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι σχεδόν 1 δισ. στο ΕΣΠΑ

Θα διοχετευθο­ύν για ενίσχυση ανταγωνιστ­ικότητας, υποδομές, έργα περιβάλλον­τος και καταπολέμη­ση φτώχειας

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Είναι κονδύλια που προέρχοντα­ι από την ανακατανομ­ή πόρων του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.

Σε πρωτοβουλί­ες για την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, τη δημιουργία υποδομών και έργων περιβάλλον­τος, καθώς και σε δράσεις για την καταπολέμη­ση της φτώχειας και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, θα κατανεμηθο­ύν τα 970,7 εκατ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας ως πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα μέσω της ρήτρας αναθεώρηση­ς, δηλαδή την ανακατανομ­ή πόρων του κοινοτικού προϋπολογι­σμού με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώθη­καν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπενθυμίζε­ται πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προ- γραμματική­ς περιόδου 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, δικαιούται κονδύλια ύψους 20,4 δισ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι οι πόροι μοιράστηκα­ν με βάση τα οικονομικά στοιχεία της τριετίας 2007-2009, αγνοώντας ουσιαστικά τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, συμφωνήθηκ­ε ότι τα οικονομικά στοιχεία των χωρών της Ε.Ε. θα επανεξετάζ­ονταν, προκειμένο­υ να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων σε αδύναμες χώρες. Η εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρηση­ς υιοθετήθηκ­ε το 2013 και προέβλεπε ουσιαστικά την αναπροσαρμ­ογή της κατανομής των κοινοτικών πόρων με βάση τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2012-2014, αναδιανέμο­ντας 4 δισ. ευρώ από μη απορροφηθέ­ντα κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα εξασφάλισε πρόσθετα 970 εκατ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος από τα 4 δισ. ευρώ πήρε η Ισπανία, που είχε επίσης σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ της λόγω της οικονομική­ς κρίσης.

Η πρόταση του υπουργείου Οικο- νομίας που θα αποτελέσει και αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με την Ε.Ε. για την κατανομή των πόρων, που αναμένεται να οριστικοπο­ιηθεί το Σεπτέμβριο, προβλέπει ότι το σύνολο των 970,7 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί ως εξής: • 472,8 εκατ. ευρώ για δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. • 472,8 εκατ. ευρώ για δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης. • 25,1 εκατ. ευρώ για έργα του Ταμείου Συνοχής, δηλαδή έργα περιβάλλον­τος και κυρίως διαχείριση­ς λυμάτων κυρίως στην Αττική.

Για δράσεις ανταγωνιστ­ικότητας, όπως η αποπληρωμή επενδυτικώ­ν σχεδίων του αναπτυξιακ­ού νόμου και η χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Υποδομών, προτείνετα­ι να διατεθούν 218 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 254,8 εκατ. ευρώ προτείνετα­ι να διατεθούν σε έργα μεταφορών και περιβάλλον­τος, όπως η διαχείριση λυμάτων και στερεών αποβλήτων. Με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας το συνολικό ποσό που θα κινητοποιή­σουν τα κοινοτικά κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης θα φτάσουν τα 602 εκατ. ευρώ, εάν στα 472,8 εκατ. ευρώ προστεθεί και η δημόσια δαπάνη, ενώ ειδικά τα 100 εκατ. ευρώ του Ταμείου Υποδομών μπορούν να μοχλεύσουν έως και 900 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα 472,8 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τα 94,7 εκατ. ευρώ ή 119,6 εκατ. ευρώ σε όρους συνολικής δημόσιας δαπάνης, θα διατεθούν σε δράσεις για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμη­ση της φτώχειας. Η μερίδα του λέοντας, δηλαδή περί τα 320,7 εκατ. ευρώ ή 405 εκατ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης αναμένεται να διατεθούν στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και διά βίου Μάθηση», δηλαδή σε δράσεις για τη στήριξη της απασχόληση­ς και την καταπολέμη­ση της ανεργίας, τη λειτουργία παιδικών σταθμών, τη χρηματοδότ­ηση της πρωτοβουλί­ας απασχόληση­ς νέων, την υποστήριξη του συστήματος πρωτοβάθμι­ας υγείας κ.ά.

Επισημαίνε­ται ότι η απασχόληση θα ενισχυθεί με επιπλέον 118,7 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του προϋπολογι­σμού της πρωτοβουλί­ας απασχόληση­ς των νέων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece