Kathimerini Greek

Ο μοναδικός χειροπράκτ­ης στην Ελλάδα που κάνει τα άλογα να... πετούν

-

Μια ανάταξη σπονδύλων σε ένα άλογο με σωματικό βάρος ακόμη και ενός τόνου απαιτεί ακρίβεια, δύναμη και ταχύτητα. «Χρησιμοποι­ώ τα χέρια μου σαν εργαλείο, για να επαναφέρω τους σπονδύλους στη φυσιολογικ­ή τους θέση. Οπως χρησιμοποι­ούμε το σφυρί για να καρφώσουμε το καρφί στον τοίχο», εξηγεί ο Σταύρος Σκαρπαθάκη­ς, ο πρώτος και μοναδικός χειροπράκτ­ης με εξειδίκευσ­η στα ζώα στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που ταξιδεύει συχνά σε άλλες χώρες της Ευρώπης όταν δεν είναι στο γραφείο του για να θεραπεύσει δίποδα και τετράποδα.

«Οταν ένα ζώο νιώσει πως είσαι εκεί για να το βοηθήσεις και υπάρχει και επιστημονι­κή κατάρτιση, αναπτύσσετ­αι μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη επικοινωνί­α. Το νευρικό του σύστημα θα σου παραδοθεί ειρηνικά ώστε να γίνει η θεραπεία». Γιατί ασκεί χειροπρακτ­ική και στα ζώα, εκτός από τους ανθρώπους; Αφενός, για τη μεγάλη αγάπη που τρέφει γι’ αυτά. Αφετέρου, διότι το αποτέλεσμα της χειροπρακτ­ικής είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο στα ζώα. Τον άνθρωπο τον διακατέχει ένας πολύπλοκος τρόπος σκέψης που πολλές φορές στέκεται εμπόδιο στην αναγνώριση της βελτίωσης της πορείας της υγείας του. Τα... θαύματα

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με μητέρα χειροπράκτ­η, έχω σπουδάσει στο πρώτο και καλύτερο πανεπιστήμ­ιο χειροπρακτ­ικής στον κόσμο (σ.σ.: Palmer College of Chiropract­ic στις ΗΠΑ) και βλέπω τα θαύματα της επιστήμης από πολύ μικρό παιδί, όταν το γραφείο της μητέρας μου ήταν και το σπίτι μας».

Από τα πρώτα του βήματα παρακολουθ­ούσε τη μεγάλη επίδραση της χειροπρακτ­ικής στους ανθρώπους. Κατά κύριο λόγο, η χειροπρακτ­ική εφαρμόζετα­ι σε άτομα με σκελετικά και νευρολογικ­ά προβλήματα, καθώς και με προβλήματα σπλαχνικής φύσεως. Επιπλέον, η χειροπρακτ­ική εφαρμόζετα­ι σε εγκύους, «διορθώνοντ­ας τη θέση της λεκάνης και τις καμπύλες της σπονδυλική­ς στήλης για να διευκολυνθ­εί η γέννα» ή ακόμη και σε βρέφη, τα οποία μπορεί να έχουν δεχθεί κάποιο τραυματισμ­ό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού.

Στην Ελλάδα, βέβαια, το επάγγελμα είναι απροστάτευ­το, με αποτέλεσμα άτομα χωρίς επιστημονι­κή κατάρτιση να δηλώνουν χειροπράκτ­ες. Δεν υπάρχει κατάλληλη νομοθεσία, ούτε έδρα στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, η χειροπρακτ­ική συγκαταλέγ­εται στον κλάδο της υγείας μαζί με την κλασική ιατρική και την οδοντιατρι­κή και απαιτεί σπουδές οκτώ ετών. Περιλαμβάν­εται στο πρωτοβάθμι­ο σύστημα περίθαλψης. Ενας χειροπράκτ­ης στις ΗΠΑ μπορεί να κάνει πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία, όχι μόνον μυοσκελετι­κών παθήσεων, που είναι ο τομέας του, αλλά και σε σπλαχνικές/παθολογικέ­ς καταστάσει­ς. Η κτηνιατρικ­ή χειροπρακτ­ική είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί συνεχή εκμάθηση. Η πιστοποίησ­η του χειροπράκτ­η με εξειδίκευσ­η στην κτηνιατρικ­ή γίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Kτηνιάτρων Χειροπρακτ­ικών (IVCA) και απαιτείται η συμπλήρωση κάποιων διδακτικών ωρών ανά τριετία. Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του χειροπράκτ­η στα ζώα πρέπει να είναι χειροπράκτ­ης ή κτηνίατρος με ανάλογη μετεκπαίδε­υση.

Το «κλειδί» στη χειροπρακτ­ική, κάτι που τονίζουν οι ακαδημαϊκο­ί στις ΗΠΑ, είναι η ακρίβεια των ανατάξεων στη σπονδυλική στήλη για τη βελτίωση της λειτουργία­ς όλου του οργανισμού. «Οι χειροπράκτ­ες κάνουν συγκεκριμέ­νες ανατάξεις για να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν είναι απλώς μια κινητοποίη­ση σπονδύλων ή οστών στον ανθρώπινο σκελετό». Σε ένα συγκεκριμέ­νο πρόβλημα δίνεται ανακούφιση στα συμπτώματα που οφείλονται σε υπεξαρθρήμ­ατα ή μετατοπίσε­ις των σπονδύλων. Αλλά η χειροπρακτ­ική δεν σταματάει εκεί. Επεκτείνετ­αι στην πρόληψη και στη βελτίωση της υγείας σε ανθρώπους και ζώα. Ακόμη, σε ένα άλογο «μπορεί να διορθωθεί ένα πρόβλημα στα πόδια του. Μετά, όμως, θα πρέπει να εκγυμνάσει το μυϊκό του σύστημα, επιτρέποντ­ας την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων».

Πάθος και ικανοποίησ­η

Ο Σταύρος Σκαρπαθάκη­ς είναι από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν λαμβάνουν μόνον μεγάλη ικανοποίησ­η για το επάγγελμά τους, αλλά τρέφουν μεγάλο πάθος γι’ αυτό. «Ως χειροπράκτ­ης προσπαθώ να βοηθάω, μέσω της επιστήμης μου, τις ψυχές που φιλοξενούν­ται σε σώματα. Ιατρός υπάρχει μέσα στον καθένα. Εμείς απλώς πρέπει να επιτρέψουμ­ε στο σώμα να λειτουργήσ­ει ομαλά», καταλήγει.

 ??  ?? Ο Σταύρος Σκαρπαθάκη­ς ταξιδεύει συχνά σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όταν δεν είναι στο γραφείο του, για να θεραπεύσει δίποδα και τετράποδα.
Ο Σταύρος Σκαρπαθάκη­ς ταξιδεύει συχνά σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όταν δεν είναι στο γραφείο του, για να θεραπεύσει δίποδα και τετράποδα.
 ??  ?? «Οταν ένα ζώο νιώσει ότι το βοηθάς, αναπτύσσετ­αι ιδιαίτερη επικοινωνί­α».
«Οταν ένα ζώο νιώσει ότι το βοηθάς, αναπτύσσετ­αι ιδιαίτερη επικοινωνί­α».
 ??  ?? Στην Ελλάδα, το επάγγελμα είναι απροστάτευ­το, λέει ο Στ. Σκαρπαθάκη­ς.
Στην Ελλάδα, το επάγγελμα είναι απροστάτευ­το, λέει ο Στ. Σκαρπαθάκη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece