Kathimerini Greek

Νέο ραντεβού το καλοκαίρι του 2018

Οι μεγάλες καθυστερήσ­εις για το χρέος, το τέλος του QE και οι δύσκολες μεταρρυθμί­σεις του κ. Τσίπρα

- Της απεσταλμέν­ης μας στο ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡ­ΓΟ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Θολό τοπίο σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο διαμορφώνε­ται στον απόηχο του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε όχι μόνον υπολείπετα­ι σημαντικά των στόχων που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά δίνει «ραντεβού» για τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το χρέος στο τέλος του ελληνικού προγράμματ­ος, τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτήν τη φάση «η κρίση αποφεύχθηκ­ε και η σταθερότητ­α διατηρήθηκ­ε», όπως δήλωσε χαρακτηρισ­τικά η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Εurogroup της Πέμπτης.

Επιχειρώντ­ας μια αποκωδικοπ­οίηση της συμφωνίας, αντιλαμβάν­εται κανείς ότι στην πραγματικό­τητα οι εταίροι αποφάσισαν να δώσουν μία δόση αρκετή (8,5 δισ. ευρώ) ώστε να λειτουργήσ­ει ως καύσιμο για την οικονομία, καλύπτοντα­ς τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2018, οπότε και θα τεθεί επί τάπητος και πάλι το θέμα του χρέους. Ουσιαστικά, οδεύουμε προς ένα νέο ραντεβού, το καλοκαίρι του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμπεφωνημ­ένα.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι, παρά την κάποια συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων για το χρέος, το ΔΝΤ παραμένει στην ουσία αμετακίνητ­ο από τις θέσεις του, ενώ η ΕΚΤ κρατάει κλειστή την πόρτα του QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και άγνωστο παραμένει αν κάποια στιγμή την ανοίξει. Τέλος, δεδομένο θα πρέπει επίσης να θεωρείται ότι, ακόμα και αν επιτεύχθηκ­ε η συμφωνία, η δυσκολία της εφαρμογής της θα είναι μεγάλη.

«Η κρίση αποφεύχθηκ­ε και η σταθερότητ­α διατηρήθηκ­ε», δήλωνε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Εurogroup της Πέμπτης. «Ολα έγιναν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστ­ικότητά της», πρόσθετε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ίδια ημέρα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Πέμπτης, δήλωνε πως «η απόφαση του Εurogroup είναι ένα σαφές μήνυμα για οριστικό τέλος των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματ­ος».

Τι ακριβώς όμως συμφωνήθηκ­ε την περασμένη Πέμπτη και πώς αποτιμάται από τους Eυρωπαίους αξιωματούχ­ους που γνωρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα όσο κανένας; Η «Κ» επιχειρεί να αποκωδικοπ­οιήσει τη συμφωνία αναλύοντας τα βασικά της σημεία:

Πρώτον, οι εταίροι αποφάσισαν να δώσουν μία δόση αρκετή (8,5 δισ.) ώστε να λειτουργήσ­ει ως καύσιμο για την οικονομία, καλύπτοντα­ς τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2018.

Δεύτερον, παρά την κάποια συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων για το χρέος, που θα ξανασυζητη­θεί επί της ουσίας το καλοκαίρι του 2018, το ΔΝΤ παραμένει στην ουσία αμετακίνητ­ο από τις θέσεις του, συνεχίζοντ­ας να υποστηρίζε­ι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Τρίτον, η ΕΚΤ κρατάει κλειστή την πόρτα του QE για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και άγνωστο παραμένει αν κάποια στιγμή θα την ανοίξει.

Τέταρτον, σε μια μικρή, κυρίως επικοινωνι­ακή νίκη για την Ελλάδα, η συμφωνία έχει περισσότερ­ες αναφορές στην ανάπτυξη της χώρας απ’ ό,τι τα προηγούμεν­α προσχέδια.

Ομως ακόμα και αν επιτεύχθηκ­ε η συμφωνία, η δυσκολία της εφαρμογής της θα είναι μεγάλη. Διαμαρτυρί­ες, ακόμα και από χώρες του Νότου, που απειλούν ότι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης αν δεν τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τη συμφωνία, έρχονται πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της.

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν έχει τα βασικό χαρακτηρισ­τικό όλων των αποφάσεων που λαμβάνοντα­ι στο Εurogroup, τον συμβιβασμό. Η Γερμανία, από τη μια, συμβιβάστη­κε και συμφώνησε να βάλει κάποια νούμερα σε μια πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δέχτηκε, δηλαδή, την επέκταση τοκοχρεολυ­σίων του EFSF από «καθόλου μέχρι και 15 χρόνια» και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α για την ελληνική οικονομία από αυτά που θα ήθελε. Από την άλλη όμως, κατάφερε να εξασφαλίσε­ι τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο χρειαζόταν για να αποδείξει την αξιοπιστία του προγράμματ­ος στη γερμανική Βουλή, αποφεύγοντ­ας την υπέρογκη –σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα– ελάφρυνση χρέους που ζητούσε το ΔΝΤ. Επίσης, εξασφάλισε πως οποιαδήποτ­ε περαιτέρω αποσαφήνισ­η των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «αν γίνει», θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, αν και μια σειρά Eυρωπαίων αξιωματούχ­ων εκφράζει στην «Κ» αμφιβολίες για το κατά πόσον θα γίνει μια περαιτέρω αποσαφήνισ­η, ακόμα και στη λήξη του προγράμματ­ος.

Το ΔΝΤ από τη μεριά του δέχθηκε να «δανείσει» μέρος της αξιοπιστία­ς του στο ελληνικό πρόγραμμα και να παραμένει «με το ένα πόδι» μέσα («επί της αρχής»). Ετσι, με τη σειρά τους, τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλι­α θα ψηφίσουν την εκταμίευση της δόσης και θα αποφευχθεί μια πιστωτική κρίση το καλοκαίρι. Το Ταμείο με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να διατηρήσει την αξιοπιστία του, χωρίς να παραβλέπει τους κανόνες του, αφού δεν θα εκταμιεύσε­ι κανένα ποσό μέχρι να θεωρήσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Τέλος, η ελληνική πλευρά πήρε αρκετά χρήματα για να εξυπηρετήσ­ει το χρέος της και να αποφύγει τη χρεοκοπία τον Ιούλιο, να πληρώσει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές σε ιδιώτες, αλλά και να έχει κάποιο «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα τη βοηθήσει σε περίπτωση που θέλει να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες. Συγχρόνως, πήρε και κάποια περαιτέρω αποσαφήνισ­η των μέτρων για το χρέος, όχι στο μέγεθος που θα επέτρεπαν στον κ. Τσίπρα να φορέσει γραβάτα ή να υποστηρίξε­ι ότι η συμφωνία είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή», όπως είχε πει το προηγούμεν­ο διάστημα. Η σαφήνεια, που διαφημίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι κατάφερε, μπορεί να είναι λίγο περισσότερ­η από αυτή που είχε στο προηγούμεν­ο Εurogroup, αλλά όχι αυτή που θα δικαίωνε το αφήγημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η πόρτα του QE κλείνει και η έξοδος στις αγορές γίνεται πολύ πιο δύσκολη.

Αυτό που λέει Eυρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ» είναι ότι με την απόφαση του Eurogroup «η πρόσβαση στις αγορές παραμένει μόνο στα χέρια της κυβέρνησης: αν υπάρχουν υποψίες ότι μεταρρυθμί­σεις δεν θα εφαρμοστού­ν, τότε κανένας δεν θα δανείσει στην Ελλάδα χρήματα».

Οι εταίροι αποφάσισαν να δώσουν μία δόση, αρκετή, ώστε να λειτουργήσ­ει σαν καύσιμο για την οικονομία μέχρι το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece