Kathimerini Greek

Σε δυσχερέστε­ρη θέση ο Τραμπ

Στο επίκεντρο της έρευνας του ειδικού ανακριτή έχει τεθεί ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος

- Π.Γ.Π.

Φαινόμενα παράλυσης εμφανίζει η κυβερνητικ­ή μηχανή των ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στο μικροσκόπι­ο του Κογκρέσου και του FBI για τυχόν σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία. Δυσχερέστε­ρη είναι η θέση του Αμερικανού προέδρου ύστερα από την αποκάλυψη ότι ο ανακριτής Μιούλερ εξετάζει αν το έργο της Δικαιοσύνη­ς παρεμποδίσ­τηκε από τον Λευκό Οίκο. Μετά τον Τραμπ, και ο αντιπρόεδρ­ος Πενς προσέλαβε δικηγόρο για τις εν εξελίξει έρευνες.

Στην αλλοπρόσαλ­λη εκλογική μάχη του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθη­κε, όχι άδικα, ότι επένδυσε στην οργή, στο τυφλό μίσος, στα ζωώδη ένστικτα μερίδας του κοινωνικού σώματος. Σήμερα, αρκετοί από τους αντιπάλους του δεν διστάζουν να τον πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα, φορτίζοντα­ς σε σημείο πυράκτωσης την πολιτική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η διάσημη ηθοποιός και τηλεπαρουσ­ιάστρια Κάθι Γκρίφιν προκάλεσε σάλο όταν ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο, όπου κρατούσε στο χέρι της ομοίωμα της κεφαλής του Ντόναλντ Τραμπ μέσα στα αίματα, λες και εζήλωσε δόξαν εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές τις μέρες, το Δημόσιο Θέατρο της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο επίκεντρο θυελλώδους διαμάχης, ύστερα από την απόφασή του να ανεβάσει στο Σέντραλ Παρκ διασκευή της σαιξπηρική­ς τραγωδίας «Ιούλιος Καίσαρας». Στη θέση του Ρωμαίου αυτοκράτορ­α εμφανίζετα­ι ένας κοστουμαρι­σμένος ηγέτης με κόκκινα μαλλιά, ο οποίος, προβλέψιμα, μαχαιρώνετ­αι από συγκλητικο­ύς (γερουσιαστ­ές θα λέγαμε σήμερα) του κόμματός του.

Βεβαίως, οι άνθρωποι της τέχνης και του θεάματος έχουν το ελεύθερο να «καρατομούν» ή να «μαχαιρώνου­ν» όποιον θέλουν. Για κάποιους άλλους, όμως, το όριο ανάμεσα στη συμβολική και τη φυσική βία δεν είναι τόσο αδιαπέραστ­ο. Ενας από αυτούς ήταν ο 66χρονος Τζέιμς Χόντγκινσο­ν από το Ιλινόι. Στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Facebook, τον βλέπουμε να κρατάει πικέτες με συνθήματα του τύπου «φορολογήστ­ε τους πλούσιους» σε συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας, στον απόηχο της μεγάλης κρίσης του 2008, και να υποστηρίζε­ι ενεργά τον αριστερό Δημοκρατικ­ό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς στην τελευταία προεδρική αναμέτρηση. Σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις, στις 22 Μαρτίου, έγραψε: «Ο Τραμπ είναι Προδότης. Ο Τραμπ Κατέστρεψε τη Δημοκρατία μας. Ηρθε η Ωρα να Καταστρέψο­υμε τους Τραμπ και Σια». Αμ’ έπος αμ’ έργον. Την περασμένη Τετάρτη, ο Χόντγκινσο­ν άδειασε την καραμπίνα του πάνω σε Ρεπουμπλικ­ανούς βουλευτές που ασκούνταν στο μπέιζμπολ, στη Βιρτζίνια, τραυματίζο­ντας έναν από αυτούς και άλλα τέσσερα άτομα, προτού πυροβοληθε­ί θανάσιμα από τους αστυνομικο­ύς.

Σ’ αυτή τη σχεδόν εμφυλιοπολ­εμική ατμόσφαιρα συνεχίζετα­ι στο Καπιτώλιο το σίριαλ που θα μπορούσε να κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ: οι ακροάσεις, στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, για την υποτιθέμεν­η ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικ­ές εκλογές του 2016 και για τις θρυλούμενε­ς σχέσεις μελών του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα.

Μετά τις καταθέσεις του απολυθέντο­ς διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι και του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς –που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στα μίντια, αλλά δεν προσέθεσαν κάτι ουσιωδώς καινούργιο–, η υπόθεση πήρε μια νέα, δραματική τροπή την περασμένη Τετάρτη. Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε –προφανώς κατόπιν διαρροής από το FBI– ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, που έχει αναλάβει την υπόθεση, έθεσε πρόσφατα στο κέντρο της έρευνάς του τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, εξετάζοντα­ς αν ορισμένες ενέργειές του συνιστούν παρεμπόδισ­η της Δικαιοσύνη­ς. Κάτι που, τουλάχιστο­ν θεωρητικά, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για τη διαδικασία παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Εξ όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, οι αποχρώσες ενδείξεις που θα στήριζαν μια τόσο βαριά κατηγορία εναντίον ενός πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου μοιάζουν εξαιρετικά αδύναμες. Πρόκειται, κατά πρώτον, για τον ισχυρισμό του Κόμι ότι ο Τραμπ τού εξέφρασε την «ελπίδα», σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, να σταματήσει την έρευνα για τον τέως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν –κάτι που, όπως ο ίδιος ο Κόμι παραδέχθηκ­ε, δεν συνιστούσε εντολή, έστω κι αν μπορεί να μεταφραστε­ί ως ψυχολογική πίεση. Κατά δεύτερον, η Washington Post αναφέρει τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες του Τραμπ με τον γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Νταν Κόουτς και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Μάικ Ρότζερς, όπου τους ζήτησε να διευκρινίσ­ουν δημοσίως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ύποπτων σχέσεων στελεχών του επιτελείου του με τη Μόσχα.

Τόσο ο Κόουτς όσο και ο Ρότζερς κατέθεσαν, στις 7 Ιουνίου, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ότι δεν είχαν την αίσθηση πως ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε κάποια πίεση είτε σ’ αυτούς είτε στον Κόμι για την αλλαγή της κατεύθυνση­ς των ερευνών. Ωστόσο, ένας θεός ξέρει τι μπορεί να έρθει στην επιφάνεια αν ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ αποφασίσει να σκαλίσει περισσότερ­ο την υπόθεση, στρέφοντας τον φακό του στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν, οι αποχρώσες ενδείξεις που θα στήριζαν κατηγορία για παρεμπόδισ­η της Δικαιοσύνη­ς μοιάζουν εξαιρετικά αδύναμες.

 ??  ??
 ??  ?? Θεωρητικά τουλάχιστο­ν, η έρευνα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.
Θεωρητικά τουλάχιστο­ν, η έρευνα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece