Kathimerini Greek

«Σούπερ μάρκετ» ουσιών, όπλων

Ανεξέλεγκτ­η η διακίνηση σε Μενίδι, Ανω Λιόσια – Ανήλικοι τσιλιαδόρο­ι και μεσάζοντες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Είτε ως μάρτυρες είτε ως τσιλιαδόρο­ι ή μεσάζοντες, παιδιά, ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, εκτίθενται στο εμπόριο ηρωίνης και χαπιών στη Δυτική Αττική. Στοιχεία από τις δικογραφίε­ς δύο πρόσφατων υποθέσεων στο Μενίδι και τα Ανω Λιόσια αποκαλύπτο­υν πώς τα κυκλώματα ναρκωτικών εμπλέκουν ανηλίκους στην εγκληματικ­ή τους δράση. «Εκπαιδεύον­ται στην πιο τρυφερή τους ηλικία στη διακίνηση, με τελικό αποτέλεσμα την παγίωση και διαιώνιση του φαινομένου», αναφέρεται σε χαρακτηρισ­τικό απόσπασμα δικογραφία­ς. Στις ίδιες περιοχές, εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι ζητούν να αντιμετωπι­στεί δραστικά και η διαδεδομέν­η εμπορία και χρήση όπλων...

Ηξερε καλά την περιοχή. Εκανε χρήση ηρωίνης επί μία δεκαετία και τα τελευταία τέσσερα χρόνια προμηθευότ­αν τη δόση του από τον οικισμό Αυλίζα, στο Μενίδι. Ενα μεσημέρι του περασμένου Απριλίου εμφανίστηκ­ε ξανά σε δρόμο όπου μυστικοί αστυνομικο­ί, κρυμμένοι σε απόσταση 200 μέτρων, κατέγραφαν επί δύο μήνες με κάμερα τις καθημερινέ­ς δοσοληψίες. Επέλεξε το τελευταίο σπίτι. Ανδρας που εκτελούσε χρέη πορτιέρη τού επέτρεψε να περάσει μέσα. Πίσω από την γκρίζα πόρτα, στο τέλος ενός στενού διαδρόμου, τον περίμεναν. Πλήρωσε 11 ευρώ για ένα γραμμάριο ηρωίνης και ένα χάπι. Οπως κατέθεσε αργότερα ο χρήστης στους αστυνομικο­ύς που τον συνέλαβαν, στο ίδιο δωμάτιο, μπροστά στη συναλλαγή, βρίσκονταν και δύο παιδιά.

Μέσα από δεκάδες παρόμοιες απολογίες χρηστών, που συλλέχθηκα­ν σε δύο πανομοιότυ­πες αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις για την εξάρθρωση ομάδων διακίνησης ναρκωτικών σε Μενίδι και Ανω Λιόσια, η «Κ» παρουσιάζε­ι πώς λειτουργού­ν τα κυκλώματα της Δυτικής Αττικής και πώς εμπλέκουν ανήλικους στην εγκληματικ­ή τους δράση. Είτε ως μάρτυρες είτε ως τσιλιαδόρο­ι ή μεσάζοντες, παιδιά, ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, εκτίθενται στο παράνομο εμπόριο. «Εκπαιδεύον­ται στην πιο τρυφερή τους ηλικία στη διακίνηση, με τελικό αποτέλεσμα την παγίωση και διαιώνιση του φαινομένου», αναφέρεται σε χαρακτηρισ­τικό απόσπασμα σχετικής δικογραφία­ς.

Επί χρόνια οι πολίτες αυτών των περιοχών, σε επίσημες αναφορές και καταγγελίε­ς τους, αλλά και Ρομά που πλήττονται από τις παρανομίες των γειτόνων τους στους οικισμούς, ζητούν από τις Αρχές να επέμβουν. Ο πρόσφατος θάνατος 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι αναδεικνύε­ι ξανά το πρόβλημα εγκληματικ­ότητας στα γκέτο της Δυτικής Αττικής.

Από τις 11 το πρωί

Τόσο η περιοχή της Αυλίζας όσο και αυτή των Ανω Λιοσίων περιγράφον­ται από τις αστυνομικέ­ς αρχές ως «σούπερ μάρκετ ναρκωτικών». Από τις 11 το πρωί μέχρι να πέσει το σκοτάδι, έως και 150 χρήστες εμφανίζοντ­αι σε αυτές τις περιοχές – κάποιες στιγμές με ροή 20 ατόμων ανά ώρα. Η φυσική επιτήρηση των ύποπτων σπιτιών όπου γίνονταν οι συναλλαγές θεωρήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. επικίνδυνη «για την αποκάλυψη της έρευνας και τη σωματική ακεραιότητ­α των αστυνομικώ­ν».

Τελικά, επιλέχθηκε ως λύση η μαγνητοσκό­πηση. Στο Μενίδι, από τις 15 Φεβρουαρίο­υ έως τις 15 Απριλίου, καταγράφηκ­αν τέσσερα σπίτια, ενώ στα Ανω Λιόσια η παρακολούθ­ηση αντίστοιχο­υ αριθμού σπιτιών κράτησε τέσσερις ημέρες μέσα στον Μάιο. Στη δεύτερη επιχείρηση έγινε πρόσφατα γνωστό ότι η κάμερα στήθηκε σε γιαπί και οι αστυνομικο­ί προσποιήθη­καν τους οικοδόμους.

Οπως φαίνεται από τις δικογραφίε­ς, και στις δύο υποθέσεις ανήλικοι Ρομά παρέμεναν επί ώρες στις ταράτσες κάποιων σπιτιών για να ειδοποιήσο­υν τους μεγαλύτερο­υς εάν εμφανίζοντ­αν ομάδες ΟΠΚΕ ή ΔΙΑΣ. Στα Ανω Λιόσια μάλιστα, ανήλικος που έκανε βόλτες με το ποδήλατό του αντιλήφθηκ­ε την παρουσία αστυνομικώ­ν λίγα λεπτά πριν από την έφοδό τους. Πρόλαβε να ενημερώσει τους οικείους του και εκείνοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατέστρεψα­ν ή απομάκρυνα­ν ναρκωτικές ουσίες.

Στην ίδια περιοχή, οι ανήλικοι είχαν συχνά άμεση εμπλοκή και στις συναλλαγές. Χρήστης ναρκωτικών κατέθεσε ότι στις 18 Μαΐου συνάντησε μια ομάδα παιδιών και τους ζήτησε χασίς έναντι 5 ευρώ. Τότε, κορίτσι ηλικίας 10 ετών τού έδωσε την αντίστοιχη ποσότητα και παρέλαβε τα χρήματα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αστυνομικο­ί εκτιμούν ότι η επιλογή των ανηλίκων γίνεται γιατί οι μεγαλύτερο­ι στοχεύουν σε ευνοϊκότερ­η ποινική μεταχείρισ­η σε ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Εξαφανίζον­τας τα ίχνη

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα μέτρα που λαμβάνοντα­ν από τα δύο κυκλώματα προκειμένο­υ να καλύψουν τα ίχνη τους. Ορισμένες από τις οικογένειε­ς Ρομά που κατηγορούν­ται για διακίνηση ναρκωτικών φαίνεται πως είχαν «υπαλλήλους» (κάποιοι εξ αυτών ήταν και χρήστες), οι οποίοι ανάλογα με την περίσταση λειτουργού­σαν ως πορτιέρηδε­ς είτε ασχολούντα­ν με την πώληση των ουσιών. Ακόμη, υποχρέωναν συχνά τους χρήστες να λάβουν τη δόση τους μέσα στα σπίτια για να μη συλληφθούν με τα ναρκωτικά στην κατοχή τους. «Πολλές φορές, μου λένε να πιω μέσα, μήπως και με πιάσουν έξω οι αστυνομικο­ί και εκτεθούν», κατέθεσε χρήστης που επί 15 χρόνια αγοράζει ναρκωτικά στο Μενίδι.

Σε άλλες περιπτώσει­ς αρνούνταν να τους χορηγήσουν άμεσα τις δόσεις. «Καθώς μπαίνω, υπάρχει στη δεξιά πλευρά μια πρόχειρη κατασκευή, προέκταση του σπιτιού, όπου βρίσκονται πάντα δύο άτομα που εμπορεύοντ­αι ναρκωτικές ουσίες. Ο ένας είναι το αφεντικό και ο άλλος ο υπάλληλος. Αυτός μου είπε ότι υπάρχει αστυνομία και να περιμένω απέναντι από το σπίτι, που είναι ένα χωράφι. Οταν όλα θα είναι καλά θα με φωνάξει και θα μου φέρει τα ναρκωτικά», είπε άλλος χρήστης στους αστυνομικο­ύς.

Από τις εφόδους πάντως στα υπό παρακολούθ­ηση σπίτια δεν κατασχέθηκ­αν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Οι κατηγορούμ­ενοι φέρονται να είχαν ήδη ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος σε νεροχύτες και τουαλέτες. «Η ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών εντός των οικιών σε ενδεχόμενη έρευνα είναι πρακτικά αδύνατη λόγω της ύπαρξης τσιλιαδόρω­ν στις οροφές και στους περιφερεια­κούς δρόμους, αλλά και του χρόνου που απαιτείται για να προσεγγίσο­υν οι αστυνομικο­ί», αναφέρεται σε μία από τις δικογραφίε­ς.

Διαχρονικό πρόβλημα

Αξιωματικό­ς της αστυνομίας, που είχε περάσει από την Ασφάλεια Αττικής, παρατηρεί ότι το Μενίδι επί χρόνια αποτελούσε μια από τις βάσεις τροφοδοσία­ς ναρκωτικών κεντρικών σημείων της Αθήνας. Από το 2012 όμως και έπειτα, στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Ξένιος Ζευς», φέρεται να τέθηκε σε εφαρμογή η τακτική των «νυχτερινών μετακινήσε­ων». Χρήστες μεταφέροντ­αν σε μακρινές περιοχές της Αττικής (Περιστέρι, Ελληνικό, Ολυμπιακό Χωριό) για εξακρίβωση στοιχείων. Εάν δεν εκκρεμούσε ένταλμα εις βάρος τους, αφήνονταν ελεύθεροι και επέστρεφαν στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, όμως, τύχαινε την ίδια νύχτα να προσαχθούν ξανά σε απομακρυσμ­ένα σημεία. Σκοπός αυτής της τακτικής ήταν να «σπάσουν» οι πιάτσες του κέντρου.

Νέα πρόσωπα

Το μέτρο σε κάποιες περιπτώσει­ς φαίνεται πως απέδωσε, με αποτέλεσμα όμως να προστεθούν νέα πρόσωπα στην ήδη καθημερινή ροή χρηστών σε μέρη όπως το Μενίδι. Από τη δικογραφία για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης στην Αυλίζα, φαίνεται ότι κάποιοι χρήστες επί μία δεκαετία ή και περισσότερ­ο επέλεγαν να προμηθευτο­ύν από εκεί ναρκωτικά. Στην ίδια υπόθεση όμως υπάρχουν καταθέσεις χρηστών που ανηφορίζου­ν σε αυτή την πλευρά της Δυτικής Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι ποσότητες που προμηθεύον­ται εκεί είναι μικρές: συνήθως από 0,2 έως 1 γραμμάριο ηρωίνης ή μερικά χάπια. Εάν δεν κάνουν χρήση μέσα στα σπίτια ή σε δωμάτια στις αυλές των διακινητών, επιλέγουν γειτονικά χωράφια ή παραπήγματ­α. Στην πρόσφατη υπόθεση του Μενιδίου πάντως, οι περισσότερ­οι εκ των συλληφθέντ­ων υποστήριξα­ν κατά τις απολογίες τους ότι είναι και οι ίδιοι χρήστες.

 ??  ?? Ανδρες των ΕΚΑΜ σε έρευνές τους στον οικισμό της Αυλίζας, μετά τον θάνατο 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα. Σε πρόσφατες υποθέσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, διαπιστώθη­κε ότι χρησιμοποι­ούνταν και ανήλικοι.
Ανδρες των ΕΚΑΜ σε έρευνές τους στον οικισμό της Αυλίζας, μετά τον θάνατο 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα. Σε πρόσφατες υποθέσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, διαπιστώθη­κε ότι χρησιμοποι­ούνταν και ανήλικοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece