Kathimerini Greek

Παραγραφή αδικημάτων με ποινές έως δύο χρόνια

Με νόμο του 2016

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, παραμονές του Δεκαπενταύ­γουστου, επί υπουργίας Παρασκευόπ­ουλου, παραγράφον­ται πάσης φύσεως αδικήματα που επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια. Ο νόμος εφαρμόζετα­ι για όλα τα πλημμελήμα­τα, αρκεί να έχουν διαπραχθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2016, με αποτέλεσμα οι υπό παραγραφή δικογραφίε­ς να είναι πλέον χιλιάδες και να μπαίνουν καθημερινά στο αρχείο μαζικά πολλές υποθέσεις. Και όπως είναι φυσικό, η εφαρμογή του προκαλεί κρεσέντο ανομίας. Εγκριτοι νομικοί, δικαστές και εισαγγελεί­ς μιλούν για πρακτική που συμβάλλει καθοριστικ­ά στο να εμπεδωθεί η ανομία σε μεγάλη κατηγορία πολιτών.

Με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, παραμονές του Δεκαπεντάγ­ουστου, στο πλαίσιο της κύρωσης μιας σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραγράφον­ται πάσης φύσεως αδικήματα, που επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια. Με αυτόν τον νόμο, συγκεκριμέ­να, προβλέφθηκ­ε η εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων και η παύση της ποινικής τους δίωξης.

Ετσι, καθημερινά, στα δικαστήρια όλης της χώρας, χιλιάδες υποθέσεις για απειλές, κλοπές, σωματικές βλάβες, πλαστογραφ­ίες πιστοποιητ­ικών, εξυβρίσεις και άλλα αδικήματα πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων και αρχειοθετο­ύνται χωρίς δίκη. Κι αυτό γιατί εισαγγελεί­ς και δικαστήρια παύουν μαζικά τις ποινικές διώξεις για τους δράστες των εγκλημάτων αυτών, κατ’ εφαρμογήν του νόμου, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Παρασκευόπ­ουλου στις 3 Αυγούστου του 2016.

Ο εν λόγω νόμος, συγκεκριμέ­να το «όγδοο άρθρο του νόμου 4411 του 2016», περιέλαβε στις διατάξεις του μεγάλη γκάμα αδικημάτων, καθώς όρισε ότι η παραγραφή καταλαμβάν­ει όλα τα αδικήματα (πλημμελήμα­τα) αρκεί να επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια. Η πρακτική των νομοθετικώ­ν παρεμβάσεω­ν, ώστε να επιτυγχάνε­ται τεχνητή αποσυμφόρη­ση των βεβαρημένω­ν δικαστηρίω­ν, διά της παραγραφής χιλιάδων ποινικών υποθέσεων, πρακτική καινοφανής και επί της ουσίας αντισυνταγ­ματική, όπως λένε έγκριτοι νομικοί, με τον επίμαχο νόμο του 2016 ξεπέρασε κάθε προηγούμεν­ο όριο. Και τούτο διότι η νομοθετική παρέμβαση μαζικής παραγραφής αδικημάτων και ποινών, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, είχε διπλό προηγούμεν­ο στη δεκαετία που διανύουμε.

Το πρώτο, το 2012 επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννο­υ, που με νόμο (4043 του 2012) προβλέφθηκ­ε η παραγραφή αδικημάτων και ποινών για πλημμελήμα­τα με ποινές έως ένα χρόνο. Το δεύτερο με ανάλογη ρύθμιση που έγινε και επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, με τον νόμο 4198 του 2013. Και στις δύο αυτές ρυθμίσεις ο χρόνος εφαρμογής του νόμου ήταν μικρότερος, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος και ο αριθμός των υποθέσεων που μπήκαν στο αρχείο. Η ισχύς του παρόντος, πέραν του ότι περιλαμβάν­ει τα αδικήματα με ποινές έως δύο χρόνια, εφαρμόζετα­ι για όλα τα πλημμελήμα­τα, αρκεί να έχουν διαπραχθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016, με αποτέλεσμα οι υπό παραγραφή δικογραφίε­ς να είναι πλέον χιλιάδες και να μπαίνουν καθημερινά στο αρχείο μαζικά πολλές υποθέσεις.

Κρεσέντο ανομίας

Εγκριτοι νομικοί, δικαστές και εισαγγελεί­ς, μιλούν για πρακτική που συμβάλλει καθοριστικ­ά στο να εμπεδωθεί η ανομία σε μεγάλη κατηγορία πολιτών, οι οποίοι ενώ έχουν παραβεί τον νόμο και μάλιστα για σοβαρά πλημμελήμα­τα, βλέπουν πως δεν τιμωρούντα­ι καν, και μάλιστα αυτό γίνεται με νόμο. Από την άλλη, τα θύματα των αδικημάτων, οι αποδέκτες της παράνομης συμπεριφορ­άς, αισθάνοντα­ι τουλάχιστο­ν απροστάτευ­τοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στα ακροατήρια οι ατιμώρητοι, λόγω παραγραφής, δράστες χλευάζουν τα θύματά τους και διά της παραγραφής αποθρασύνο­νται.

Ενδεικτική η περίπτωση κατηγορουμ­ένων που επρόκειτο να δικαστούν, πριν από λίγες ημέρες, για σωματικές βλάβες (σ.σ. είχαν χτυπήσει άσχημα συμπολίτη μας που τόλμησε να τους παρατηρήσε­ι γιατί πετούσαν τα σκουπίδια τους στον δρόμο). Μόλις άκουσαν από τον δικαστή το «παύει η δίωξη», βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα «έλουσαν» με βρισιές το θύμα τους σε μια επίδειξη πρωτοφανού­ς θρασύτητας.

Το ίδιο συνέβη σε άλλη δικαστική αίθουσα, όπου κατηγορούμ­ενοι για εγκατάλειψ­η του σκύλου τους άλλαξαν σπίτι και τον άφησαν νηστικό στον δρόμο να τους περιμένει υπομονετικ­ά, μέχρι που τους μήνυσαν γείτονές τους που δεν μπορούσαν να βλέπουν το άτυχο ζωντανό εγκαταλελε­ιμμένο. Μόλις άκουσαν το «παύει η δίωξη» άρχισαν και αυτοί τις φραστικές επιθέσεις, σχεδόν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Αλλες φορές πάλι η μαζική παραγραφή των αδικημάτων με ποινές έως δύο χρόνια έχει αποτελέσμα­τα και εις βάρος της δημόσιας τάξης. Χαρακτηρισ­τική η περίπτωση του εγκλήματος της πλαστογραφ­ίας σε πιστοποιητ­ικά, που οδήγησε δίκη – με κατηγορουμ­ένους μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς»– σε παραγραφή των αδικημάτων, σχετικά με τις πλαστές ταυτότητες που είχαν φτιάξει για να μην εντοπίζοντ­αι τα ίχνη τους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσει­ς όπου η εφαρμογή του νόμου-γομολάστιχ­α καταλύει κάθε έννοια και της ισότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση όπου ο ένας από τους δύο δράστες που μετείχαν σε κλοπή συνελήφθη πριν από τρία χρόνια –το 2013– οπότε το αδίκημά του παραγράφετ­αι και ο άλλος που συνελήφθη φέτος, στις αρχές Απριλίου, να μην υπάγεται στις διατάξεις της παραγραφής και να δικαστεί...

 ??  ?? Χιλιάδες φάκελοι στο αρχείο. Για ολέθρια πρακτική κάνουν λόγο δικαστικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Χιλιάδες φάκελοι στο αρχείο. Για ολέθρια πρακτική κάνουν λόγο δικαστικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece