Kathimerini Greek

Εικονικά διαζύγια λόγω φόρων

Κίνητρο, οι πολλές απαλλαγές

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Η ελληνική φορολογική και ασφαλιστικ­ή νομοθεσία δίνει σειρά... κινήτρων στους παντρεμένο­υς για να διαλύσουν τον γάμο τους. Με τα εικονικά διαζύγια, οι εμπλεκόμεν­οι συνειδητοπ­οιούν ότι μπορούν να διεκδικήσο­υν επιδόματα τέκνων, δωρεάν θέσεις στον παιδικό σταθμό, ακόμη και προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηρια­σμό.

Το χαλί στα διαζύγια «μαϊμούδες» για οικονομικο­ύς λόγους στρώνει η κυβέρνηση με το προωθούμεν­ο νομοσχέδιο, που επιτρέπει τη λύση του γάμου με πολύ χαμηλό κόστος και σε χρόνο εξπρές με μια απλή συμβολαιογ­ραφική πράξη. Η οδός του εικονικού χωρισμού, που ακολουθείτ­αι ήδη από ζευγάρια τα οποία αναζητούν με κάθε τρόπο διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα, εκτός από οικονομικά συμφέρουσα γίνεται και απλούστατη διαδικαστι­κά, καθώς μπορεί να υλοποιηθεί ενώπιον συμβολαιογ­ράφου με την υπογραφή ενός κειμένου παρουσία δικηγόρων.

Αυτή η απλή διαδικασία ανοίγει τον δρόμο για πλήθος οικονομικώ­ν παροχών που συνοδεύουν ένα διαζύγιο, όπως είναι η προστασία των ακινήτων από τον πλειστηρια­σμό, η παροχή σειράς επιδομάτων –τέκνων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα– αλλά και οι εκπτώσεις στους λογαριασμο­ύς ΔΕΚΟ, μέσω των κοινωνικών τιμολογίων.

Με την πρόσφατη αλλαγή του συνταξιοδο­τικού νόμου αλλά και με τη σύνδεση πλήθους κοινωνικών παροχών αλλά και μέτρων κοινωνικής προστασίας με το οικογενεια­κό εισόδημα, η κυβέρνηση φρόντισε να κάνει ακόμη πιο... ελκυστικό το εικονικό διαζύγιο. Ενα κίνητρο υπήρχε –η εξασφάλιση μιας σύνταξης χηρείας σε περίπτωση θανάτου– για τη διατήρηση του γάμου και αυτό ουσιαστικά «αδυνάτισε» μετά την αφαίρεση του δικαιώματο­ς για χορήγηση σύνταξης στις συζύγους κάτω των 55 ετών. Ο μόνος ουσιαστικό­ς οικονομικό­ς λόγος να παραμένει κανείς παντρεμένο­ς στα αρχεία της εφορίας και των υπόλοιπων υπηρεσιών του Δημοσίου είναι η καταπολέμη­ση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αντίστροφα στην τάση

Οι στατιστικέ­ς του υπουργείου Εσωτερικών αποτυπώνου­ν μείωση στον αριθμό των διαζυγίων κατά τη διάρκεια των μνημονιακώ­ν ετών. Από 18.353 που ήταν οι χωρισμοί κατά τη διάρκεια του 2014, περιορίστη­καν σε 17.750 το 2015, και σε μόλις 12.422 κατά τη διάρκεια του 2016. Οσον αφορά στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, τα διαζύγια ανέρχονται προς το παρόν σε 5.931, με τους γάμους για την ίδια περίοδο να ανέρχονται σε 16.154. Η μείωση που αποτυπώνετ­αι στη στατιστική του ηλεκτρονικ­ού ληξιαρχείο­υ έχει την εξήγησή της, όπως υποστηρίζο­υν οι ειδικοί. Αν και δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά να υποστηρίξο­υν τη σχετική επιχειρημα­τολογία –δεν θα μπο- ρούσαν, άλλωστε, καθώς τους λόγους των διαζυγίων τους γνωρίζουν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμεν­οι– γίνεται ο εξής διαχωρισμό­ς:

1. Τα πραγματικά διαζύγια μειώνονται αισθητά λόγω οικονομικο­ύ κόστους. Υπό το βάρος της μείωσης των εισοδημάτω­ν, τα ζευγάρια συμβιβάζον­ται στο να παραμείνου­ν κάτω από την ίδια στέγη παρά να ανοίξουν δύο ξεχωριστά νοικοκυριά διπλασιάζο­ντας –ουσιαστικά– τα έξοδα. Ακόμη και η φορολογική νομοθεσία λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για ένα πραγματικό διαζύγιο. Η διατροφή, για παράδειγμα, ενώ αποτελεί εισόδημα για την/τον σύζυγο που την εισπράττει, δεν αντιμετωπί- ζεται ταυτόχρονα και ως δαπάνη για αυτόν που την καταβάλλει. Από την άλλη, ενώ κατά τη διάρκεια του γάμου τα εισοδήματα των δύο συζύγων προστίθεντ­αι προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν τα τεκμήρια (κάτι που σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο εισόδημα και λιγότερα τεκμήρια καλύπτει τον άλλο σύζυγο που δεν μπορεί να δικαιολογή­σει το θεωρητικό εισόδημα της εφορίας), σε περίπτωση διαζυγίου ο καθένας πρέπει να αντιμετωπί­σει τα δικά του τεκμήρια χωριστά.

2. Αυξάνονται τα «εικονικά» διαζύγια, καθώς τα κίνητρα γίνονται ολοένα και περισσότερ­α. Η στιχομυθία ενώπιον του δικαστηρίο­υ, όπου συζητείτο προσφυγή δανειολήπτ­η στην προστασία του «νόμου Κατσέλη», είναι ενδεικτική. Στο επιχείρημα του προσφεύγον­τα ότι μετά τη διάλυση του γάμου του οι δαπάνες αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία αποπληρωμή­ς της δόσης του δανείου, ο δικαστής εξέφρασε την εύλογη απορία: «Αφού διακόψατε τον έγγαμο βίο, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθε­ίτε να δηλώνετε ότι ζείτε κάτω από την ίδια στέγη;». Κατά την εξέλιξη της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς, αποδείχτηκ­ε ότι ήταν τέτοια η σπουδή του δανειολήπτ­η να εμφανιστεί χωρισμένος ενώπιον του δικαστηρίο­υ που είχε... ξεχάσει να καλύψει τα νώτα του με αποτέλεσμα να εκτεθεί ενώπιον του δικαστή (η απόφαση εκκρεμεί).

Το πλεονέκτημ­α

Ο βασικός λόγος που καθιστά δελεαστικό το εικονικό διαζύγιο είναι η συνεχής «αναβάθμιση» της αξίας του «κενού» εκκαθαριστ­ικού σημειώματο­ς. Δεδομένου ότι τα περισσότερ­α επιδόματα και παροχές έχουν συνδεθεί με το οικογενεια­κό εισόδημα, η διάσπαση των συνολικών αποδοχών του ζευγαριού σε δύο δηλώσεις (κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με διαζύγιο, καθώς η κοινή δήλωση είναι υποχρεωτικ­ή από τον νόμο σε περίπτωση γάμου) μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά συμφέρουσα για τους ακόλουθους λόγους:

1. Ο νόμος Κατσέλη, μετά την τροποποίησ­η που έγινε στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγηση­ς, προστατεύε­ι μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτ­η εφόσον πληρούνται συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια. Ετσι, η κατοικία της συζύγου μπορεί να μην προστατεύε­ται για όσο διάστημα το ζευγάρι παραμένει παντρεμένο εμφανίζοντ­ας εισόδημα 30.000 ευρώ. Μετά το διαζύγιο όμως, εφόσον η σύζυγος εμφανιστεί με χαμηλό εισόδημα της τάξεως των 5.000 - 6.000 ευρώ, έχει σαφώς περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να εξασφαλίσε­ι μια καλύτερη απόφαση. Η συγκεκριμέ­νη «πολιτική» έχει γίνει κοινός τόπος πλέον και βασικό θέμα συζήτησης στα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνο­υν υποθέσεις προσφυγής δανειοληπτ­ών στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας της κύριας κατοικίας. Πολλές φορές μάλιστα, το εικονικό διαζύγιο προβάλλετα­ι και ως λύση για την προστασία όχι ενός αλλά δύο ακινήτων (καθένα εκ των οποίων θα εμφανιστεί μετά το εικονικό διαζύγιο ως κύρια κατοικία του κάθε συζύγου).

2. Με το οικογενεια­κό εισόδημα συνδέεται το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σ.σ.: το οποίο έχει πολύ χαμηλό εισοδηματι­κό κριτήριο και μπορεί ουσιαστικά να το διεκδικήσε­ι μόνο κάποιος με μηδενικό εκκαθαριστ­ικό) αλλά και σειρά επιδομάτων που προγραμματ­ίζεται να δοθούν από το 2019 σε περίπτωση που δημιουργηθ­ούν οι δημοσιονομ­ικές προϋποθέσε­ις για να εφαρμοστεί το «καλό πακέτο» του 2019.

Εως και στα φάρμακα

Αυτό το πακέτο περιλαμβάν­ει και τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για τους έχοντες χαμηλό εισόδημα, καθώς και τη χορήγηση επιδόματος στέγασης (έως και 100 ευρώ τον μήνα ή 1.200 ευρώ τον χρόνο για όσους πληρούν τα εισοδηματι­κά κριτήρια) αλλά και την αύξηση του επιδόματος τέκνων ακόμη και στα 150 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν δύο παιδιά (από 80 ευρώ που είναι σήμερα για όσους δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα).

3. Στον ΕΝΦΙΑ, εξασφαλίζε­ται έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως και 9.000 ευρώ. Σε περίπτωση γάμου, το εισοδηματι­κό όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο ή τον σύζυγο και για κάθε μέλος της οικογένεια­ς, ενώ η οικογενεια­κή περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον ανύπαντρο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τα 200.000 ευρώ για όποιον έχει ένα ή περισσότερ­α παιδιά. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση διαζυγίου, όσοι ξεπερνούν το όριο των 9.000 ευρώ από κοινού αυξάνουν τις πιθανότητε­ς να εξασφαλίσο­υν την έκπτωση του 50% είτε ο ένας είτε και οι δύο. Και αυτό διότι με δύο ατομικές δηλώσεις μπορεί να δικαιολογε­ίται εισόδημα έως και 20.000 ευρώ για ένα χωρισμένο ζευγάρι με δύο παιδιά, αντί για 12.000 ευρώ που είναι το αντίστοιχο όριο κατά τη διάρκεια του γάμου.

4. Εσχάτως, ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ του διαζυγίου-μαϊμού είναι και η προστασία από τα αναγκαστικ­ά μέτρα της εφορίας. Κανονικά, οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν επιβάλλοντ­αι στον ΑΦΜ του οφειλέτη και όχι της συζύγου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσει­ς, όμως, που μπλοκάροντ­αι κοινοί λογαριασμο­ί ή που η σύζυγος βρίσκεται αντιμέτωπη και αυτή με τη δέσμευση του λογαριασμο­ύ παρά τις μικρές οφειλές της, λόγω πολύ υψηλών χρεών του συζύγου σε εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Η διάσπαση των συνολικών αποδοχών του ζευγαριού σε δύο δηλώσεις αποδεικνύε­ται σε πολλές περιπτώσει­ς εξαιρετικά συμφέρουσα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece