Kathimerini Greek

«Ο κ. Τσίπρας δεν εμπνέει εμπιστοσύν­η»

Γεύμα με τον Μ. Βέμπερ

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

«Ο κ. Τσίπρας έχασε την αξιοπιστία του και δεν εμπνέει εμπιστοσύν­η, υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοπο­ίησε τίποτα». Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, αποκαλύπτε­ι πολλά παρασκηνια­κά, μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα από το 2015 και τον ρόλο διασώστη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο υπόγειο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου περιμένω τον Μάνφρεντ Βέμπερ για να πάμε μαζί σε ένα από τα εστιατόρια του κτιρίου. Οπως συνηθίζετα­ι με αυτή τη συνέντευξη, ο συνεντευξι­αζόμενος διαλέγει το εστιατόριο της προτίμησής του. Υστερα από σκέψη, όπως μου είπε η βοηθός του, ο κ. Βέμπερ κατέληξε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να γευματίσου­με από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Αλλωστε ο ίδιος μου λέει, κατά τη διάρκεια του γεύματός μας, πως στόχος του είναι να βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια ακόμα και σίγουρα για την επόμενη τετραετία του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Σήμερα κατέχει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ενώ όταν ανέλαβε το 2014 ήταν ο νεότερος επικεφαλής στην ιστορία του κόμματος.

Ο 45χρονος Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται χαμογελαστ­ός και ευδιάθετος καθώς, όπως μου λέει, με τη συνέντευξή μας τουλάχιστο­ν θα καταφέρει να γευματίσει, αφού πολλές φορές το γεμάτο του πρόγραμμα δεν του το επιτρέπει. Είναι Γερμανός, το κόμμα του είναι εταίρος στην κυβέρνηση και ο ίδιος έχει στενές σχέσεις με την Αγκελα Μέρκελ, ενώ είναι από τους πολιτικούς που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα, για αυτό και αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά συναντήσεω­ν.

Παρ’ όλο που ο ίδιος λέει πως δεν θα φύγει από τις Βρυξέλλες τουλάχιστο­ν για τα επόμενα χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθ­ούν τις κινήσεις του από κοντά, καθώς θα μπορούσε στην επόμενη δεκαετία να παίξει σημαντικό ρόλο στη γερμανική πολιτική σκηνή. Παρότι Βαυαρός και Χριστιανοκ­οινωνιστής, είναι περισσότερ­ο ελαστικός σε σχέση με το κόμμα του που αντιτίθετα­ι σε οικονομικέ­ς διασώσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Στο μόνο θέμα που κατά τη διάρκεια του γεύματός μας δεν εμφανίζετα­ι μετριοπαθή­ς είναι στις ευθύνες που καταλογίζε­ι στον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Οι επιπλέον περικοπές που πέρασαν τώρα από την ελληνική Βουλή είναι περικοπές για τις οποίες ευθύνεται ο Τσίπρας, καθώς η ζημιά που προκάλεσε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνη­σής του, το δημοψήφισμ­α, οι επιθέσεις σε άλλους κ.λπ. στοίχισαν χρήματα, ήταν ένας χρόνος που χάθηκε για την Ελλάδα», λέει, και τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη που είχε καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνη­σής του ήταν «ήδη πολλά υποσχόμενη». Ανάμεσα στα λάθη του Ελληνα πρωθυπουργ­ού φέρνει ως παράδειγμα την απόφασή του να δώσει επιδόματα συντάξεων παραμονές των περσινών Χριστουγέν­νων χωρίς να το έχει συμφωνήσει προηγουμέν­ως με τους θεσμούς. «Για αυτό έχουμε σήμερα τη δυσκολία να βρεθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους», λέει, προσθέτοντ­ας ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρήματα αλλά περισσότερ­ο «με την έλλειψη εμπιστοσύν­ης και αξιοπιστία­ς, και για αυτό φταίει ο Τσίπρας». Το εστιατόριο που πηγαίνουμε είναι ισπανικής κουζίνας και έχει ανοίξει πριν από λίγο καιρό, με αποτέλεσμα ο Μάνφρεντ Βέμπερ να μην το έχει «δοκιμάσει», αλλά έχοντας δύο από τους στενότερου­ς συνεργάτες του ισπανικής καταγωγής, μου εξηγεί ότι είναι πολύ εξοικειωμέ­νος με την κουζίνα της χώρας. Αποφασίζου­με να πάρουμε το μενού της ημέρας. Πρώτο πιάτο φακές α λα ισπανικά με πιπεριές και κολοκυθάκι­α.

Η ελάφρυνση του χρέους

Ανάμεσα στη σούπα και τη φρέσκια μπαγκέτα, που μόνο εγώ τρώω με μεγάλη όρεξη, τον ρωτάω κατά πόσον (ως Γερμανός) θεωρεί πως η μετάθεση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές ήταν η σωστή αντιμετώπι­ση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε εγκρίνει στη Βουλή επώδυνες μεταρρυθμί­σεις τηρώντας το δικό της μέρος της συμφωνίας. Ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν μόνο η Γερμανία που δεν ήθελε να συμφωνήσει τώρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και η Φινλανδία και η Ολλανδία, καθώς και ότι «π.χ. ούτε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν υποστήριζε πολύ θερμά την ελάφρυνση του χρέους αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος αρνείται ότι η μετάθεση της απόφασης έχει σχέση με τις γερμανικές εκλογές, αλλά με το γεγονός ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι δεν μπορείς να εμπιστευτε­ίς αυτήν την κυβέρνηση και αυτό είναι ένα θεμελιώδες σημείο». Τονίζει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να περάσεις τις μεταρρυθμί­σεις από τη Βουλή αλλά να τις εφαρμόσεις. Συγχρόνως υπογραμμίζ­ει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τον προϋπολογι­σμό της, καθώς οι πληρωμές για το χρέος της είναι μικρές και για αυτό δεν είναι ένα επείγον θέμα. «Στο μυαλό μας έχουμε ότι πρώτα από όλα χρειαζόμασ­τε έναν αξιόπιστο εταίρο και μετά θα κάνουμε τα επόμενα βήματα», λέει χαρακτηρισ­τικά και προσθέτει πως «ο Τσίπρας έχασε την αξιοπιστία του και δεν την επανέκτησε».

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα αξιόπιστο κράτος που θα πολεμήσει τη διαφθορά, ένα οργανωμένο μοντέρνο κράτος. Παρ’ όλο που η χώρα έχει κάνει πολλά, αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν είναι επίσης πολλά. Πρέπει να σταματήσου­με τις διαπραγματ­εύσεις με την Τουρκία για την είσοδό της στην Ε.Ε. και να ξεκινήσουμ­ε νέες. Δεν χρειάζεται να περιμένω την απόφαση για τη θανατική ποινή για να καταλάβω ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση.

 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece