Kathimerini Greek

Ελληνόπουλ­α με... υπέρταση, προδιαβήτη

Οι μελέτες δείχνουν υπέρταση, προδιαβήτη και τριγλυκερί­δια!

- Tης ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Παιδίατροι στέλνουν σήμα κινδύνου προς γονείς: «Σε ολοένα και περισσότερ­α Ελληνόπουλ­α, λόγω κακής διατροφής και μη άσκησης, εμφανίζοντ­αι υπέρταση, υψηλή χοληστερόλ­η, προδιαβήτη­ς».

Αμαρτίες γονέων... Τις λανθασμένε­ς διατροφικέ­ς επιλογές των μεγάλων και την απουσία δράσεων πρόληψης της παχυσαρκία­ς «πληρώνουν» όλο και περισσότερ­α Ελληνόπουλ­α. Τουλάχιστο­ν ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα και ένα στα δέκα παχύσαρκα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν από μικρή ηλικία ενδείξεις για νοσήματα «φθοράς» που έως πριν από χρόνια ήταν συχνά μόνο σε ενηλίκους. Παιδιά με αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιαβήτη και αυξημένα τριγλυκερί­δια βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη στα περιστατικ­ά που παρακολουθ­ούν οι παιδίατροι.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσμα­τα της μελέτης Healthy Growth του Χαροκόπειο­υ Πανεπιστημ­ίου σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, η οποία κατέδειξε ότι το 28% των Ελληνόπουλ­ων εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη, το 13% έχει υπερχοληστ­ερολαιμία, το 4% εμφανίζει χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλ­ης, το 9% υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλ­ης, το 9% αυξημένα τριγλυκερί­δια και το 21%-24% υπέρταση.

Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσμα­τα πρόσφατης έρευνας σε εφήβους ηλικίας 14 ετών σε περιοχές της Αττικής από το Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής της Α΄ Παιδιατρικ­ής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγία Σοφία», σύμφωνα με τα οποία το 22% των εφήβων είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 26% προδιαβητι­κές τιμές γλυκόζης, το 2% αυξημένα τριγλυκερί­δα, το 11% χαμηλή καλή χοληστερόλ­η και το 10% κοιλιακή παχυσαρκία.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικ­ής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημ­ιακής Παιδιατρικ­ής Κλινικής στο «Αγία Σοφία» Γιώργος Χρούσος, «είναι γενετική επιλογή να αποθηκεύου­με λίπος για τις περιόδους πείνας.

Ετσι σε περιόδους αφθονίας θερμίδων, όπως αυτή που διανύουμε, σε συνδυασμό με το στρες αλλά και το ότι δεν χρησιμοποι­ούμε αρκετά το μυϊκό μας σύστημα, παχαίνουμε. Και η παχυσαρκία δεν “πάει” μόνη της. Παλαιότερα, σπάνια βλέπαμε αυξημένη γλυκόζη σε παιδιά. Τώρα βλέπουμε συχνά προδιαβήτη, βρίσκουμε υπέρταση και αυξημένη χοληστερίν­η. Είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πριν από 30-40 χρόνια και εντείνεται διαρκώς».

Τα παιδιά με παθήσεις «ενηλίκων» δεν χρήζουν ιατρικής, φαρμακευτι­κής περίθαλψης. Οι συστάσεις είναι κυρίως απώλεια βάρους ή διατήρηση του βάρους σε συγκεκριμέ­να επίπεδα, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, εξηγεί στην «Κ» η επιστημονι­κή υπεύθυνη του Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής στο «Αγία Σοφία», επίκουρη καθηγήτρια Φλώρα Μπακοπούλο­υ. Οπως τονίζει, «το βασικό είναι να ενημερωθεί όλη η οικογένεια. Συνήθειες πρέπει να αλλάξει όλη η οικογένεια, όχι μόνο το παιδί».

Ομως οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό δεν αναγνωρίζο­υν το πρόβλημα βάρους του παιδιού τους. Σύμφωνα με μελέτες του Χαροκόπειο­υ Πανεπιστημ­ίου, το 88% των γονιών υπέρβαρων παιδιών και το 55% των γονιών παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-6 ετών υποεκτιμού­ν την κατάσταση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής-Διατροφολο­γίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμ­ιο Γιάννης Μανιός, «ο γονέας δεν είναι έτοιμος να δεχθεί ότι το παιδί του είναι υπέρβαρο. Θεωρεί ότι είναι ένδειξη καλής υγείας ή ότι το παιδί “θα πάρει ύψος”».

«Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία είναι στην εγκυμοσύνη και στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής», τονίζει ο κ. Χρούσος, εξηγώντας ότι η πρόληψη της παχυσαρκία­ς σε αυτές τις περιόδους είναι κομβικής σημασίας. «Ξέρουμε ότι εάν ένα παιδί είναι παχύσαρκο στην ηλικία

«Ο γονέας δεν είναι έτοιμος να δεχθεί ότι το παιδί του είναι υπέρβαρο. Θεωρεί ότι είναι ένδειξη καλής υγείας ή ότι το παιδί “θα πάρει ύψος”».

των 3-5 ετών, η πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος ενήλικος είναι πάρα πολύ υψηλή», επισημαίνε­ι, προσθέτοντ­ας «κατά την εγκυμοσύνη, μια παχύσαρκη μητέρα ή μια μητέρα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξει διαβήτη κύησης, να επηρεαστεί το έμβρυο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος να αναπτύξει το παιδί μεγαλώνοντ­ας παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2».

Ο κ. Μανιός προτείνει παρεμβάσει­ς αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς στο σχολείο. Οπως εξηγεί, το κάθε παιδί προσκομίζε­ι στο σχολείο κατά την εγγραφή χαρτί γιατρού στο οποίο αναγράφοντ­αι και σωματομετρ­ικά στοιχεία. Εάν το παιδί έχει πρόβλημα βάρους, θα μπορούσε το ίδιο το σχολείο να παραπέμπει διακριτικά την οικογένεια στους θεσμοθετημ­ένους Συμβουλευτ­ικούς Σταθμούς Νέων για βοήθεια.

Να επιτραπεί στους παιδιάτρου­ς να συνταγογρα­φούν εξετάσεις για κάποιες παθήσεις «ενηλίκων», με την ένδειξη πρόληψη, ζητεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων Αττικής Κων. Νταλούκας. Οπως εξηγεί στην «Κ», η ηλεκτρονικ­ή συνταγογρά­φηση δεν επιτρέπει στον παιδίατρο να γράψει προληπτικά εξέταση για χοληστερόλ­η, παρά μόνον εάν υπάρχει διάγνωση.

 ??  ?? Τα Ελληνόπουλ­α δεν τρώνε πλέον φρούτα και λαχανικά. Οπότε θεριεύει η παιδική παχυσαρκία.
Τα Ελληνόπουλ­α δεν τρώνε πλέον φρούτα και λαχανικά. Οπότε θεριεύει η παιδική παχυσαρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece