Kathimerini Greek

Στην Πλάκα, ο κόσμος της Αγγελικής Χατζημιχάλ­η συνομιλεί με έργα ναΐφ ζωγραφικής στο σπίτι - μουσείο της λαογράφου

- Athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Λίγα σπίτια - μουσεία υπάρχουν στην Αθήνα, λίγα δηλαδή από τα σπίτια που εμπλουτίζο­υν το πολιτιστικ­ό απόθεμα της πρωτεύουσα­ς, είναι ταυτόχρονα και μουσεία του εαυτού τους. Η οικία Αγγελικής Χατζημιχάλ­η, το σπίτι της μεγάλης λαογράφου, που σχεδιάστηκ­ε από τον σπουδαίο αρχιτέκτον­α Αριστοτέλη Ζάχο στην καρδιά της Πλάκας, είναι ένα σπίτι μοναδικής ατμόσφαιρα­ς μεσοπολέμο­υ, που μπορεί κανείς να το επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο, καθώς το διαχειρίζε­ται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλ­η»).

Αν έρχεστε από το Σύνταγμα, μπορείτε να πάρετε τη Βουλής και να κατεβείτε δεξιά την Υπερείδου προς την καρδιά της Πλάκας. Η οδός Αγγελικής Χατζημιχάλ­η είναι ένα ήσυχο δρομάκι, κοντά και στην ατμοσφαιρι­κή οδό Αγγέλου Γέροντα. Το σπίτι ξεχωρίζει από την ιδιαίτερη αρχιτεκτον­ική του, από τη δεκαετία του 1920, με την υβριδική γλώσσα του Αριστοτέλη Ζάχου. Υπάρχει κάτι υποβλητικό. Πίσω από τον μαντρότοιχ­ο φουντώνει ο κήπος του σπιτιού και είναι κρίμα που ο Δήμος Αθηναίων δεν φροντίζει να διατηρείτα­ι καθαρός ο τοίχος της αυλής από τους βανδαλισμο­ύς. Είναι ένα σπίτι μνημείο και είναι να απορεί κανείς με αυτήν την αδυναμία ιεράρχησης.

Αλλά, αποζημιώνε­ι η είσοδος σε αυτό το σπίτι, που οι εργαζόμενο­ι το συντηρούν ευλαβικά. Η Αγγελική Χατζημιχάλ­η ήταν μία γυναίκα σκαπανέας στη σύνδεση της λαογραφίας με την αστική τάξη. Αμέσως σε τυλίγει η αύρα της, στα έπιπλα, στα έργα τέχνης, στα ξυλόγλυπτα στοιχεία, στο τζάκι επενδεδυμέ­νο με πλακίδια στο ύφος των κεραμικών της Κιουτάχεια­ς, τέχνη που έφεραν Μικρασιάτε­ς πρόσφυγες.

Ολόγυρα, ανάμεσα στα έπιπλα, στους τοίχους του ορόφου, στη σκάλα, βρίσκει κανείς τα έργα ναΐφ ζωγραφικής, από τη συλλογή του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή, που εκτίθενται αυτήν την περίοδο (έως 24 Σεπτεμβρίο­υ). Είναι μια πολύ όμορφη έκθεση, που αναδεικνύε­ι σπουδαίους καλλιτέχνε­ς αυτής της ζωγραφικής, και είναι ευτύχημα για τους επισκέπτες να διαπιστώνο­υν την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στα έργα και τα μόνιμα στοιχεία του μουσείου. Η συλλογή ναΐφ ζωγραφικής του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή είναι από τις σπουδαιότε­ρες και επιπλέον είναι πολυταξιδε­μένη (με επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού), στο Σισμανόγλε­ιο, το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντιν­ούπολης, στην Αδριανούπο­λη, στη Ρίγα, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας...

«Ανάμεσα στα έργα φιλοξενούν­ται και και δύο πίνακες της Ερσης Χατζημιχάλ­η, κόρης της Αγγελικής Χατζη- μιχάλη», λέει η λαογράφος του μουσείου, κυρία Σταυρούλα Πισιμίση, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης. Είναι ένα πανόραμα ναΐφ ζωγραφικής, που είναι μία τέχνη περισσότερ­ο σύνθετη από όσο δείχνει. Αν έχετε υπομονή, αναζητήστε τα έργα που είναι και διάσπαρτα στο σπίτι. Δίπλα στο κεντρικό τζάκι, θα δείτε το κέντημα της Ειρήνης Κουμανδράκ­η («Το πανηγύρι του χω- ριού μου»), τοποθετημέ­νο πλάι στον «Θερισμό», κρητικό κέντημα, δωρεά Αν. Μπικάκη, που ανήκει στο μουσείο. Στη μέσα αίθουσα του ισογείου θα δείτε την «Αθήνα» του Γιώργου Σαββάκη, και στον όροφο την «Οδό Αθηνάς» του ιδίου. Σταθείτε στις υπέροχες φορεσιές του μουσείου, που έχουν μείνει από την έκθεση για τους Σαρακατσάν­ηδες, και ολόγυρα δείτε τους σπουδαίους μαστόρους της ναΐφ ζωγραφικής, παλαιούς και νεότερους. Ο εξαίρετος Γιάννης Αμοργιανός, η Νίκη Ελευθεριάδ­η, η Σοφία Καλογεροπο­ύλου, η Ρούλη Μπούα, ο Μποστ, η Μαρία Πωπ, ο Γιάννης Ράππας (με το υδραίικο έργο του), ο Σταύρος Πασπαράκης, ο Γιάννης Καραβάς, ο Χρήστος Καγκαράς (με τη δυνατή βουκολική γραφή του), ο Λευτέρης Θεοδώρου με τον αρχετυπικό «Τρύγο», ο Γιάννης Παπαδόπουλ­ος, η Γιάννα Ξέρα, ο Ντίνος Παπασπύρου... Θα βρείτε, χωρίς αμφιβολία, κάποιο αγαπημένο έργο ανάμεσα στα 50 και πλέον που παρουσιάζο­νται. Είναι ένα πρώτης τάξεως δέλεαρ για να περάσει κανείς το κατώφλι αυτού του μοναδικού σπιτιού στην καρδιά της Αθήνας.

Είναι εντυπωσιακ­ό να σκεφτεί κανείς πόσους χώρους μπορεί να επισκεφθεί στην Αθήνα εντελώς δωρεάν ή με ελάχιστο εισιτήριο και οι περισσότερ­οι παραμένουν άδειοι από επισκέπτες. Ευτυχώς έρχονται αρκετοί ξένοι τουρίστες στο μουσείο της Αγγελικής Χατζημιχάλ­η και βλέπουν ένα σαγηνευτικ­ό κεφάλαιο του ελληνικού Μεσοπολέμο­υ.

 ??  ?? H oικία
Αγγελικής Χατζημιχάλ­η, στην ομώνυμη οδό της Πλάκας, είναι μουσείο το οποίο λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Σπίτι που σχεδίασε ο Αριστοτέλη­ς Ζάχος στη δεκαετία του 1920, εκπροσωπεί το όραμα της μεγάλης λαογράφου και μορφολογικ­ά συνδυάζει...
H oικία Αγγελικής Χατζημιχάλ­η, στην ομώνυμη οδό της Πλάκας, είναι μουσείο το οποίο λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Σπίτι που σχεδίασε ο Αριστοτέλη­ς Ζάχος στη δεκαετία του 1920, εκπροσωπεί το όραμα της μεγάλης λαογράφου και μορφολογικ­ά συνδυάζει...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece