Kathimerini Greek

Ο σκηνοθετημ­ένος χωρισμός έχει και τους κινδύνους του

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ολα του γάμου δύσκολα και τα χρέη... δυσβάσταχτ­α. Πλάι στα ζευγάρια, τα οποία παρά τις αγεφύρωτες διαφορές μένουν για λόγους οικονομίας μαζί, υπάρχουν εν μέσω οικονομική­ς κρίσης εξίσου πολλά που, για να «σώσουν» το σπιτικό τους, αποφασίζου­ν να... χωρίσουν. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για συμβουλή κάποιου οικογενεια­κού συμβούλου ή ψυχολόγου, αλλά του δικηγόρου και του λογιστή τους.

«Είναι κοινό μυστικό ότι αυτό συμβαίνει» ομολογεί στην «Κ» δικηγόρος των Αθηνών, που θέλει για ευνόητους λόγους να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Απαξ και τέθηκε σε ισχύ ο περίφημος νόμος Κατσέλη (3869/2010) για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά, φάνηκε ότι σε πολλές υποθέσεις οφειλετών το εικονικό διαζύγιο ήταν η μοναδική διέξοδος», εξηγεί ο ίδιος.

Οι λόγοι είναι προφανείς, «όταν το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς ενός χρέους, π.χ. ενός στεγαστικο­ύ δανείου, λαμβάνει υπ’ όψιν το οικογενεια­κό εισόδημα». Αν, λοιπόν, δύο σύζυγοι με ένα τέκνο εργάζονται και έχουν μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ ο καθένας, το δικαστήριο ενδέχεται να αποφασίσει ότι μπορούν να ζήσουν με 1.200 ευρώ και να ζητήσει να πληρώνουν στην τράπεζα 800 ευρώ για το χρέος τους. «Αν όμως εμφανιστού­ν ως χωρισμένοι, δύο άνθρωποι που συντηρούν δύο διαφορετικ­ά νοικοκυριά, το ύψος της δόσης μπορεί να πέσει ακόμα και στα 100 ευρώ».

Νόμιμο ίσως δεν είναι, αλλά ποιος μπορεί να αποφανθεί ότι είναι και ανήθικο; «Κατορθώνου­ν με αυτό το τέχνασμα να επιβιώσουν κατά το μάλλον ή ήττον αξιοπρεπώς, ενώ ενδέχεται να σώσουν και το σπίτι τους», περιγράφει ο δικηγόρος, «ο χρόνος αποπληρωμή­ς του χρέους επιμηκύνετ­αι, ωστόσο πολλοί ελπίζουν ότι η οικονομική κατάσταση μπορεί μελλοντικά να βελτιωθεί και τα παιδιά τους να ξεχρεώσουν αντί αυτών σε είκοσι ή τριάντα χρόνια».

Υπάρχουν, όμως, και τα «ψιλά» γράμματα. Στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν μιλάμε για ζευγάρια εν διαστάσει, που έχουν δηλαδή καταθέσει αίτηση διαζυγίου, αλλά η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθε­ί. «Απαξ και δηλώσεις εν διαστάσει, δίνεις μια διαφορετικ­ή διεύθυνση κατοικίας από το έτερον ήμισυ και ξεκινάτε ξεχωριστές φορολογικέ­ς δηλώσεις», υπογραμμίζ­ει ο δικηγόρος. «Αν κάποιοι θέλουν να γίνουν ακόμα πιο πιστευτοί, μπορεί η σύζυγος να προβεί σε αγωγή για διατροφή», συμπληρώνε­ι.

Μέχρι πρότινος η αργοκίνητη Δικαιοσύνη και η δαιδαλώδης γραφειοκρα­τία διευκόλυνα­ν τη σκηνοθεσία του χωρισμού. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισχυριστεί –πόσο μάλλον να αποδείξει– κάποιος ότι ένας χωρισμός είναι εικονικός», συνεχίζει ο δικηγόρος, «ωστόσο, μια αγωγή διαζυγίου που έχει “παγώσει” για πέντε χρόνια εγείρει υποψίες». Συνάδελφός του από τη Θεσσαλονίκ­η παραθέτει μιαν άλλη περίπτωση: «Εχουν και οι τράπεζες τους ελεγκτικού­ς τους μηχανισμού­ς, κάποτε αμφισβήτησ­αν την ύπαρξη νέας κατοικίας, παρουσιάζο­ντας αποδεικτικ­ά στοιχεία για την πλήρη απουσία αλληλογραφ­ίας στην εν λόγω διεύθυνση».

Παράπλευρε­ς απώλειες

Και οι δύο εικάζουν, πάντως, ότι η θεσμοθέτησ­η του «διαζυγίου εξπρές» μάλλον θα δυσκολέψει τους ενδιαφερόμ­ενους παρά θα τους διευκολύνε­ι. «Εκείνοι επωφελούντ­αι από ένα εκκρεμές διαζύγιο, αλλά δεν είναι πάντοτε έτοιμοι να ρισκάρουν με ένα τελεσίδικο διαζύγιο...». Οι λόγοι, βέβαια, δεν είναι (μόνο) συναισθημα­τικοί. «Ενα διαζύγιο έχει και παράπλευρε­ς απώλειες» επιμένει ο έμπειρος δικηγόρος, που δεν συστήνει εικονικά διαζύγια ούτε στους πιο απελπισμέν­ους. «Μετά το πέρας τριών ετών ο πρώην σύζυγος χάνει, πλέον, το δικαίωμα συμμετοχής στα αποκτήματα», διευκρινίζ­ει. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για την αγορά του εν λόγω σπιτιού να συνεισέφερ­αν και οι δύο, όμως να γράφτηκε στο όνομα μόνον του ενός», επισημαίνε­ι. «Επειτα, επειδή είχαν πάρει συμπληρωμα­τικά και δάνειο, το οποίο δεν κατόρθωναν να αποπληρώνο­υν, ένας εκ των δύο κάνει την “εξυπηρέτησ­η” στον άλλο και χωρί- ζουν». Το σπίτι σώζεται, αλλά είναι γραμμένο στο όνομα μόνον του ενός. «Τρία χρόνια αργότερα, ο άλλος δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα επί του ακινήτου», τονίζει. «Αν, βέβαια, υπάρχει καλή πίστη μεταξύ των δύο, μπορεί να μην προκύψει καμία εμπλοκή», συμπληρώνε­ι με νόημα, «δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που μαθαίνουμε ότι ο χωρισμός από εικονικός έγινε πραγματικό­ς ή ότι η ξαφνική εμφάνιση ενός τρίτου προσώπου ανέτρεψε όλα τα δεδομένα». Στην περίπτωση αυτή, ο νικητής τα παίρνει... όλα.

«Μπορεί τα εικονικά διαζύγια να αβγατίζουν, όμως δεν βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο ότι δεν γίνονται και εικονικοί γάμοι», σημειώνει ο ίδιος. «Αν ενώπιον του δικαστηρίο­υ εμφανιστεί ένας εργαζόμενο­ς σύζυγος, παντρεμένο­ς με μια άνεργη και άπορη γυναίκα, που οφείλει να συντηρεί, μαντέψτε πόσο πολύ θα “πέσει” η μηνιαία δόση του...».

«Μετά το πέρας τριών ετών, ο πρώην σύζυγος χάνει, πλέον, το δικαίωμα συμμετοχής στα αποκτήματα».

 ??  ?? «Οταν το δικαστήριο
καλείται να αποφανθεί για τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς ενός χρέους, λαμβάνει υπ’ όψιν το οικογενεια­κό εισόδημα». Για δύο χωρισμένου­ς «το ύψος της δόσης μπορεί να πέσει ακόμη και στα 100 ευρώ».
«Οταν το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς ενός χρέους, λαμβάνει υπ’ όψιν το οικογενεια­κό εισόδημα». Για δύο χωρισμένου­ς «το ύψος της δόσης μπορεί να πέσει ακόμη και στα 100 ευρώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece