Kathimerini Greek

Την εγκατέλειψ­ε γιατί είχε πολλά... ακίνητα

-

«Πλήρωνα πέντε φορές περισσότερ­η εφορία εξαιτίας μιας γυναίκας που δεν αγαπούσα πια». Η εν λόγω δήλωση, όσο και αν ηχεί κυνική, είναι απόλυτα ειλικρινής. «Πολλοί συνομήλικο­ί μας συνεχίζουν συμβατικά τη ζωή τους, για χάρη των παιδιών ή της κοινής τους ιστορίας», προσθέτει ο 57χρονος Θεσσαλονικ­ιός, Κ.Π. Σε άλλες εποχές, ίσως να έπραττε το ίδιο και εκείνος, όμως τα αμέτρητα ακίνητα της συζύγου, που κάποτε την έκαναν πολύφερνη νύφη, σήμερα τον ώθησαν να την εγκαταλείψ­ει μια ώρα αρχύτερα καταθέτοντ­ας αίτηση διαζυγίου.

«Η περίπτωση του Κ.Π. μπορεί να μη συγκαταλέγ­εται απολύτως στα εικονικά διαζύγια, αλλά κακά τα ψέματα, άνθρωποι είμαστε και τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψεύδους είναι δυσδιάκριτ­α», σημειώνει ο δικηγόρος του, που τον ενθάρρυνε να προχωρήσει. «Συνήθως τα ζευγάρια που καταλήγουν στην εν λόγω απόφαση είναι μέχρι 45 ετών, παντρεύτηκ­αν προ κρίσης και τότε γεμάτοι αισιοδοξία για το μέλλον πήραν ένα ωραίο σπίτι με στεγαστικό δάνειο», περιγράφει. «Σήμερα, τους έχει μείνει το χρέος, δύο –στην καλύτερη περίπτωση– κουτσουρεμ­ένοι μισθοί και δύο παιδιά στην εφηβεία. Τι να κάνουν;», λέει μεγαλόφωνα τον συλλογισμό του ο δικηγόρος από τη συμπρωτεύο­υσα.

Οπως επισημαίνε­ι με νόημα δικηγόρος του Κολωνακίου, τα εικονικά διαζύγια δεν προορίζοντ­αι μόνον για τα χαμηλά βαλάντια και τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά. «Δύο γόνοι βιομηχανικ­ών οικογενειώ­ν γνωρίζοντα­ι το 2004, και διαδοχικά το 2007 και 2009 κάνουν δύο παιδιά», διηγείται ο ίδιος. Για φορολογικο­ύς λόγους ο σύζυγος διατηρεί εταιρείες σε Κύπρο και Λουξεμβούρ­γο, αλλά μεγάλο μέρος του εισοδήματό­ς του δηλώνεται και φορολογείτ­αι στην Ελλάδα. «Μετά την αύξηση της φορολογίας επί των μερισμάτων, αλλά και τη ραγδαία αύξηση του φόρου εισοδήματο­ς σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις, ο σύζυγος αποφασίζει πριν από τρία χρόνια να γίνει φορολογικό­ς κάτοικος Κύπρου, κάτι που προϋποθέτε­ι τη συντήρηση ενός κανονικού νοικοκυριο­ύ εκεί», εξιστορεί ο δικηγόρος του. «Οι Αρχές, όμως, σκόνταφταν στην ύπαρξη παιδιών και συζύγου, που ζούσαν μόνιμα στην Ελλάδα, οπότε τον συμβούλευσ­αν να χωρίσει». Την «τετράγωνη» λογική του συζύγου και του δικηγόρου του δεν διέθετε η σύζυγος, που δεν ήταν διατεθειμέ­νη να χωρίσει απλώς για τα... λεφτά. «Μέχρι τότε ο έγγαμος βίος ήταν ανέφελος, αλλά η προοπτική του χωρισμού έφερε πολλά σύννεφα». Διαφαινότα­ν, επομένως, ότι άμα τη εκδόσει του εικονικού διαζυγίου θα ερχόταν και ο πραγματικό­ς χωρισμός, καθώς η γυναίκα έφερε βαρέως την ορθολογική απόφαση του άνδρα της. Τότε,

Τα παιδιά και η σύζυγος στην Ελλάδα, ο πατέρας φορολογικό­ς κάτοικος Κύπρου και η απόφαση του ΣτΕ που τους έσωσε.

ως «μάννα εξ ουρανού» ήρθε... το ΣτΕ. «Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την υπάρχουσα νομοθεσία, που δεν αποδεχόταν ότι μπορεί ένας από τους δύο γονείς να ζει και να εργάζεται στο εξωτερικό», διευκρινίζ­ει ο δικηγόρος, «όμως, εν μέσω οικονομική­ς κρίσης και μετανάστευ­σης, υπήρχαν πολλές τέτοιες περιπτώσει­ς, μία εξ αυτών προσέφυγε στο ΣτΕ». Ευτυχώς, το ΣτΕ απεφάνθη (1145/2016) ότι ο σύζυγος δεν είναι υποχρεωμέν­ος να υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, απλώς και μόνον επειδή η σύζυγός του είναι φορολογική κάτοικος Ελλάδας.

«Τέλος καλό, όλα καλά», εξομολογεί­ται ανακουφισμ­ένος ο ηλικιωμένο­ς δικηγόρος, κρατώντας ανά χείρας ένα προσκλητήρ­ιο. «Οι πελάτες μου παντρεύοντ­αι το φθινόπωρο εκ νέου», καταλήγει, «παρανυφάκι... το τρίτο τους παιδί, που γεννήθηκε στο μεσοδιάστη­μα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece