Kathimerini Greek

Εμπόριο όπλων από τα μέσα της δεκαετίας του 2000

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Πρωί περασμένης Τετάρτης, λίγο μετά τις 10, καθώς κινούμαστε στην περιοχή Αυλίζα στο Μενίδι ακούγονται από μακριά διαδοχικοί κρότοι. «Από κυνηγετικέ­ς καραμπίνες είναι, μην ανησυχείς», λέει ένας εκ των συνομιλητώ­ν μας, κάτοικος του οικισμού των Ρομά. Πέρα από τη διακίνηση ναρκωτικών, το ζήτημα των άσκοπων πυροβολισμ­ών απασχολεί εδώ και χρόνια τους πολίτες σε αυτή την πλευρά της Αττικής. Τουλάχιστο­ν από το 2014 ζητούσαν με επιστολές τους την παρέμβαση των αστυνομικώ­ν αρχών.

Ο πρόσφατος θάνατος του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα 9 χιλιοστών επανέφερε στο προσκήνιο παρόμοιες καταγγελίε­ς. Μετά το συμβάν, στις αστυνομικέ­ς έρευνες που διεξάγοντα­ν επί δύο ημέρες κατασχέθηκ­αν 18 κάλυκες 9 χιλιοστών, ένας κάλυκας 7,62 χιλιοστών, επτά βολίδες πυροβόλου όπλου και επτά φυσίγγια κυνηγετικο­ύ όπλου. Στα στοιχεία για την εγκληματικ­ότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής που δημοσιοποί­ησε η ΕΛ.ΑΣ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2017 πραγματοπο­ιήθηκαν οκτώ συλλήψεις για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Οπως φαίνεται πάντως και από παλιότερες αστυνομικέ­ς έρευνες, το ζήτημα της οπλοκατοχή­ς, παράνομης οπλοχρησία­ς ή εμπορίου όπλων στη συγκεκριμέ­νη περιοχή δεν αποτελεί γνώρισμα μίας μόνο κοινωνικής ομάδας. Σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αναπτύχθηκ­ε στο Μενίδι και το εμπόριο όπλων ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με τη διακίνηση ναρκωτικών, ή για τον εξοπλισμό εγκληματικ­ών ομάδων που δραστηριοπ­οιούνταν σε ληστείες και διαρρήξεις. Σε κάποιες περιπτώσει­ς πέρα από κυνηγετικέ­ς καραμπίνες οι Αρχές ανακάλυπτα­ν κατά τις εφόδους τους και βαρύ οπλισμό.

Η κλοπή και οι κρύπτες

Ενδεικτικά, το 2006 πέντε ένοπλοι φορώντας κουκούλες και γάντια εισέβαλαν σε αποθήκη εταιρείας εμπορίας όπλων στο Μενίδι. Εδεσαν και φίμωσαν τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν 15 κυνηγετικέ­ς καραμπίνες από προθήκες και έκλεψαν φορτηγάκι της εταιρείας που περιείχε πάνω από 7.000 φυσίγγια. Τότε, σύμφωνα με τις αστυνομικέ­ς αρχές, η ληστεία είχε γίνει από ομάδα που σκόπευε να χτυπήσει υποκαταστή­ματα τραπεζών. Κατά τις έρευνες, ως μέλος της σπείρας είχε ταυτοποιηθ­εί 22χρονος που στο παρελθόν είχε προσαχθεί για επεισόδια μεταξύ φιλάθλων.

Δύο χρόνια νωρίτερα, σε ειδική κρύπτη στην ταράτσα διώροφης μονοκατοικ­ίας στο Μενίδι κατασχέθηκ­αν εκρηκτικά και όπλα. Οι αστυνομικο­ί βρήκαν εκεί και εκτοξευτήρ­α αντιαρματι­κών ρουκετών. Τα κατασχεθέν­τα πυρομαχικά ήταν ανατολικής προέλευσης και τότε αστυνομικέ­ς πηγές εκτιμούσαν ότι οι τρεις συλληφθέντ­ες εμπλέκοντα­ν στη ρώσικη μαφία, ή εξοπλίζοντ­αν για την προετοιμασ­ία απόδρασης ομογενούς που κρατείτο στις φυλακές για ληστείες.

Πυροβολισμ­οί στον αέρα

«Συχνά ακούμε πυροβολισμ­ούς στον αέρα σε αυτές τις περιοχές», λέει στην «Κ» ο Νίκος Ζερίτης, μέλος στο δ.σ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών που περιπολεί με ομάδα ΟΠΚΕ στη Δυτική Αττική. «Τις περισσότερ­ες φορές πυροβολούν κατά τη διάρκεια γλεντιού. Μπορεί όμως να ρίξουν κάποιες βολές και για εκφοβισμό». Οπως λέει, τουλάχιστο­ν η ομάδα ΟΠΚΕ μπορεί να εισέλθει για περιπολίες στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Εξηγεί όμως ότι τα συμβατικά περιπολικά ή οι ομάδες ΔΙΑΣ αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες που δυσχεραίνο­υν, ή καθιστούν ανέφικτους τους ελέγχους μέσα στους οικισμούς. Γι’ αυτό συνήθως κινούνται πέριξ των συγκεκριμέ­νων σημείων. Οι στοχευμένε­ς επιχειρήσε­ις για την ανεύρεση ναρκωτικών ή όπλων δεν αποδίδουν πάντα τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα. Οπως αναφέρουν αστυνομικέ­ς πηγές, υπάρχει και ο κίνδυνος διαρροής. «Μέχρι να φτάσεις στο σημείο για την έφοδο μπορεί να σε έχουν δει δέκα μάτια παραπάνω», τονίζουν.

 ??  ?? Πολίτες του Μενιδίου σε πρόσφατη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της οπλοχρησία­ς στην περιοχή τους.
Πολίτες του Μενιδίου σε πρόσφατη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της οπλοχρησία­ς στην περιοχή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece