Kathimerini Greek

Αν υπήρχε σχέδιο, σε δύο χρόνια θα βρισκόταν λύση

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

«Κι όμως, λύνεται». Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι κατηγορημα­τικός. Μπορεί η κατάσταση σήμερα στο Μενίδι να μοιάζει με ανίκητη Λερναία Υδρα. Η αντιμετώπι­σή της όμως δεν είναι όσο δύσκολη φαίνεται. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παράγοντες με εμπειρία στα θέματα δημόσιας τάξης που μίλησαν στην «Κ»: Οι υπηρεσίες που σήμερα δείχνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το οργανωμένο έγκλημα και τις παρενέργει­ές του στη Δυτική Αττική θα μπορούσαν να εξαρθρώσου­ν τη μαφία, αν υπήρχε το κατάλληλο σχέδιο. «Δεν θα χρειαζόταν πάνω από δύο χρόνια για να καθαρίσει η περιοχή», λέει η ίδια πηγή, «αρκεί να υπάρχει μέθοδος και πολιτική καθοδήγηση». Θα χρειάζοντα­ν βέβαια και προγράμματ­α «απογκετοπο­ίησης» της μειονότητα­ς. Θα χρειάζοντα­ν και παρεμβάσει­ς αστικής ανάπλασης. Ομως, όλοι συμφωνούν ότι επείγει πρώτα η αποκατάστα­ση της ισχύος του νόμου.

Εχει ήδη χαθεί, λένε, πολύτιμος χρόνος. «Αν αντιμετωπί­σεις στην αρχή το πρόβλημά σου, όλα είναι πιο εύκολα. Χρειάζεται λιγότερες δυνάμεις, λιγότερους πόρους», λέει πρώην υπουργός. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και προκάτοχός του. Η απουσία της αστυνομίας, όπως διαπιστώνε­ι, έχει επιτρέψει στις κεφαλές του κυκλώματος να αποκτήσουν μεγάλη δύναμη – οικονομική, αλλά και δύναμη πυρός, κυριολεκτι­κά. Εχουν όπλα. Εχουν καλύτερη νομική προστασία. Εχουν, εσχάτως, και ένα νέο ποινικό καθεστώς –τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπ­ουλου– που τους επιτρέπει πιο εύκολα να μένουν εκτός φυλακής.

«Εξυπνη» αστυνόμευσ­η

Η εγκληματικ­ότητα που εκπορεύετα­ι από την περιοχή έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι το οργανωμένο έγκλημα που διαχέεται παντού στην Αττική – κυρίως το εμπόριο ναρκωτικών. Και η δεύτερη είναι η μικροεγκλη­ματικότητα της καθημερινό­τητας που διαταράσσε­ι τη ζωή σε τοπικό επίπεδο – οι βανδαλισμο­ί, οι κλοπές, οι πυροβολισμ­οί.

Μόνο η αριθμητική ενίσχυση της αστυνομική­ς παρουσίας δεν αρκεί. Χρειάζεται «έξυπνη» ανάπτυξη των δυνάμεων, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία που οι πόροι είναι περιορισμέ­νοι. Οπως λέγεται χαρακτηρισ­τικά, «αστυνομικά τμήματα, όπου το προσωπικό επαρκεί μόνο για να βγαίνουν οι βάρ- διες για τη φύλαξη του ίδιου του τμήματος, δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα», ούτε καν τοπικής εμβέλειας.

«Πρώτα πρέπει να πάει η Ασφάλεια. Πρώτα έχεις ανάγκη την πληροφορία για να ξέρεις πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή. Η εξιχνίαση δεν μπορεί παρά να γίνει κομμάτι κομμάτι», λέει στέλεχος με πείρα. Ο ίδιος παραδέχετα­ι ότι όλες οι προηγούμεν­ες ηγεσίες είχαν περιοριστε­ί σε περιστασια­κές επιχειρήσε­ις για την αντιμετώπι­ση του συμπτώματο­ς, γιατί οι υπηρεσίες δεν είχαν την οργάνωση για να ασχοληθούν συστηματικ­ά με το πρόβλημα.

Το δεύτερο στοιχείο που, κατά κοινή διαπίστωση, είναι απαραίτητο είναι η στήριξη από την κορυφή. Οπως λέγεται, το «καύσιμο» για να κινηθούν σωστά οι διωκτικές αρχές είναι η πολιτική βούληση. Οι υπηρεσίες δεν έχουν μάθει να λειτουργού­ν αυτόνομα, όπως στην Ευρώπη. Χωρίς καθοδήγηση, χωρίς ενθάρρυνση και επιτήρηση από την πολιτική ηγεσία, είναι αδύνατο να αποδώσουν. «Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογέ-

Επείγει η αποκατάστα­ση της ισχύος του νόμου, συμφωνούν παράγοντες με εμπειρία στα θέματα δημόσιας τάξης.

νειες, απειλούντα­ι. Σκεφτείτε ότι μπορεί να δελεάζοντα­ι. Πρέπει να κλειστείς μαζί τους σε ένα γραφείο, σαν καλόγερος, να τους εμπιστευτε­ίς και να τους πείσεις ότι δουλεύετε όλοι μαζί αφοσιωμένο­ι στο ίδιο πλάνο», παρατηρεί ο πρώην υπουργός.

Πέρα από την καταστολή

Αρκεί όμως η αστυνομία; Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί η πολιτεία πιο συστηματικ­ά για να σπάσει την απομόνωση της μειονότητα­ς των Ρομά; Και τα κοινωνικά προγράμματ­α του παρελθόντο­ς γιατί δεν έφεραν τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα;

Για να αποδώσουν τέτοια προγράμματ­α χρειάζεται να σπάσει αυτό που η Αννα Λυδάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολο­γίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, περιγράφει ως φαύλο κύκλο αλληλοτροφ­οδοτούμενη­ς προκατάληψ­ης: «Εχουμε ποτέ αναρωτηθεί: Δεν τους θέλουμε επειδή δεν μας θέλουν; Ή, μήπως, δεν μας θέλουν επειδή δεν τους θέλουμε;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece